Priskrig på julevarer - men advarer mot «uverdige» priser

Priskrig på julevarer - men advarer mot «uverdige» priser.

Publisert: Publisert:

Kiwi setter fra og med mandag morgen ned prisen på 30 typiske julematvarer som surkål, edamerost, klementiner, kålrot og kanel.

Coop, som har lavpriskjeden Extra, følger på.

– Dette svarer vi på så fort det lar seg gjøre. Våre Extra-butikker skal ned på samme prisnivå på disse varene, kontrer kommunikasjonsdirektør i Coop, Harald Kristiansen.

Han er rede til å svare på konkurrentenes førjulspriser så fort han hører om prisendringer i matmarkedet.

– Vi er i gang med denne priskrigen for flere dager siden, så dette er vi forberedt på, legger Kristiansen til. Han kunne tilby julepapir til en krone for en uke siden.

Les på E24+

Fra suksess og fall i Rema – nå skal han tette pengesluket i Gresvig

Men Coop-representanten ønsker seg ikke tilbake til tilstanden som rådet i dagligvarebutikkene for noen få år siden, da prisene på svineribbe sank til gi-bort-nivå.

– Jeg håper og tror vi denne gangen ikke kommer ned til uetisk lave priser der svineribbe går for 16 kroner kiloet. Det var et prisnivå som var uverdig i forhold til arbeidet produsentene legger ned med maten, sier Kristiansen.

Han vil unngå det han kaller elleville tilstander.

– Det fører bare til kaos i butikkene der folk hamstrer og butikkene går tomme for tilbudsvarer. Det er på en måte begrenset hvor mye surkål en husstand trenger, minner han om.

For noen år siden førte kampen om billigvarene blant annet til at en sunnmøring gikk berserk og nappet til seg billig riskrem fra handlevognen til en annen kunde.

Surkål er som vanlig et av vareslagene som fra og med i dag selges med betydelig priskutt fra Kiwi – med en nedgang fra kroner 8,90 i uke 45 til 4,90 fra i dag. En kilo klementiner selges for ti kroner, og en kjent frossenpizza går for 25 kroner. Kanel til julegrøten kan kjøpes for femti øre for en pose på 14 gram.

Les også

Prisveksten avtar før julehandelen

I VGs siste matbørs fra oktober var det Extra-kjeden som var billigst, foran Kiwi og Rema. Men kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Norgesgruppens Kiwi-kjede sier det ikke er presset fra matbørsen som gjør at de nå kutter prisene før jul.

– Vi presser prisene uavhengig av VGs matbørs. Vi har riktignok vært billigst i fire av de seks siste matbørsene. Men det viktigste for oss er kundene og at de tilbys gode og rimelige julevarer, svarer Arvin.

– Kan kundene risikere at dere går tom for de billigste varene?

– Vi legger vekt på at vi ikke skal gå tom for disse varene, men holde koken helt frem til jul.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000

Også Rema 1000 har kastet seg med i julemat-priskrigen.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum har fått med seg at hennes kollega i Coop advarer mot priser på for eksempel svineribbe til under 20 kroner kiloet.

I Rema 1000 jobber vi hardt for å ha de laveste prisene på hele handlevognen. Vi skal ha de laveste prisene hos oss. Det er viktig for oss å påpeke at vi er stolte over å selge norsk kjøtt og at vi betaler våre leverandører avtalt pris, helt uavhengig av markedsprisen på produktene, skriver Fossum i en e-post til VG.

Les også

Kaster seg med i priskrigen: – Går mot blodbad i ølbransjen

Les også

Ekspert støtter Coca-Cola: – Ufint og illojalt

Les også

Lavpriskjeder i tomtestrid

Publisert:

Her kan du lese mer om