Venter mange boliger på markedet i januar

Meglerkjedene melder opptil tosifret økning i oppdragsinngangen, men forventningene til januarslippet spriker. 

PRISENE FALLER: Boligmarkedet bråsnudde fra brennhett til nedgang i 2017.
Publisert:

– Jeg tror det blir stort slipp i Oslo, sier administrerende direktør i Partners-kjeden, Hallvard Bragge, til E24.

Meglerhuset har sterkest forankring i Oslo, og har hatt tosifret vekst i oppdragsinngangen i enkelte måneder i høst.

– Vi har hatt høy inngang både i oktober, november og desember. Lagrene er fylt opp, sier han.

Eie-direktør Hedda Ulvness.

I eiendomsmeglerkjeden Eie er oppdragsinngangen opp 12 prosent i Oslo, 19 prosent i Bergen og 15 prosent i Stavanger.

– Dette må ses i sammenheng med våre undersøkelser som viser at flere ønsker nå å selge før de kjøper. Tilbudssiden vil med andre ord bli høy fremover, som igjen vil påvirke boligprisene, da vi opplever kjøperne som svært avventende, sier administrerende direktør Hedda Ulvness til E24.

Håper på flere kjøpere

Året startet knapphet på boliger i markedet, særlig i Oslo, som hadde rekordlavt tilbud i januar.

Februar-tallene fra Eiendom Norge viste tidenes høyeste 12-månedersvekst i Oslo på 24 prosent, og 13 prosent på landsbasis.

Utover våren meldte meglerkjedene om sterk ordreinngang, og bar bud om det kraftigste vårslippet noensinne. I mai startet boligprisene et bratt fall, og i fjerde kvartal bikket 12-månedersveksten til minus.

Adm. dir. Greie Meier i Privatmegleren.

Mens enkelte økonomer mener at boligprisnedturen kan bli langvarig, er flere meglere optimistiske og viser til at antall boliger til salgs har falt på tampen av året.

Krogsveen-direktør Leif Laugen peker på at selgere er reserverte og forsiktige med å legge ut boligen for salg.

– Vi tror det blir et marked i januar som preger litt av de samme kreftene som før – ja, det kommer mye til markedet, men vi tror det også kommer en del kjøpere som har bestemt seg i førjulsperioden for å bytte bolig, sier Laugen til E24.

– Markedet absorberer bra

Laugen tror januar byr på en liten prisstigning på landsbasis.

– Det vi har sett nå i november, men spesielt i desember, er at markedet absorberer veldig bra. Jeg tror vi ser konturene av god aktivitet i desember, sammenlignet med tidligere desember, sier Laugen.

I Privatmegleren er ordreinngangen på et normalnivå både for Oslo og de øvrige byene, forteller administrerende direktør Grethe Meier.

– Salget har også vært godt så det bidrar til at vi spiser litt av varebeholdningen. Jeg tror nok likevel at vi vil få et stort tilbud i januar, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meyer, til E24.

Administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen.

– Dette gjelder alle de store byene, kanskje med unntak av Stavanger hvor det vil være mer tilnærmet normalt. På grunn av det store tilbudet forventer jeg derfor at prisstigningen i januar ikke blir like høy som normalt for denne måneden, sier hun.

Etterslep fra 2017

Laugen tror januar byr på at normalt slipp av boliger, men at 2018 starter året med et større etterslep av boliger fra fjoråret enn tilfellet var i januar.

– Nivået ligger høyere. Vi starter der vi sluttet i 2017, men vi får ikke en ekstra tilbudseffekt. Jeg er ikke bekymret for stor prisnedgang i begynnelsen av året.

– Vi tror det blir omtrent som tidligere år, med et tillegg av de overliggerne, samt relanseringer av boliger som alltid kommer i et marked med litt lengre omløpstid. Det betyr at volumet på tilbudssiden blir noe over et normalår, sier Proaktiv-direktør Vibeke Stavenes til E24.

Stavenes mener antall kjøpere på markedet blir X-faktoren ved inngangen av året.

– Det er et spesielt marked der vi opplever at det i langt større grad er viljen som styrer budgivningen enn evnen. I et slik marked er det forventningen om prisutviklingen fremover som styrer betalingsviljen. Dermed er det en liten endring i mentalitet som endrer hele rammeverket for prisutviklingen, sier Stavenes.

– Volumet på tilbudssiden er ikke utfordringen – det er antallet kjøpere som er noe svakere det siste halvåret.

Les også

– Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

Les også

Det er blitt solgt 30 prosent færre nyboliger i år

Les også

Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

Publisert:

Her kan du lese mer om