SSB-forsker: – Boligskatt gir trippel-effekt

Økt skatt på bolig kan gi tre effekter samtidig: lavere boligpriser, mer likhet og mindre gjeld. Det viser en studie utført av en forsker ved Statistisk sentralbyrå.

BØR ØKES: Landets politikere har vært svært uenige om innføring av boligsskatt i Norge. SSB-forsker mener den bør økes.

Vegard Wivestad Grøtt
  • NTB
Publisert:

SSB-forsker Erlend Eide Bø har sett på hva som vil skje dersom det innføres boligskatt i Norge. Han har kommet fram til at det vil gi 18 prosent lavere boligpriser og 40 milliarder i økte skatteinntekter. Skattesystemet vil også bli 20 prosent mer omfordelende, skriver Klassekampen.

– Politikerne bør øke skatten på bolig. Det er en god idé både av hensyn til fordeling og en mer effektiv økonomi, sier Erlend Eide Bø. Han har i studien lagt til grunn at det betales formuesskatt av hele boligens verdi og personskatt for gevinsten av å eie egen bolig, beregnet til tre prosent av boligens verdi.

Bøs klare anbefaling er likevel ikke nok til å få Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til å endre standpunkt.

– Økt skatt på bolig er ikke på blokka vår. Eierlinjen i norsk politikk har ført til at de fleste kan eie egen bolig, og er en viktig årsak til at formuen i Norge er likere fordelt enn i de fleste andre land.

Hun utelukker ikke muligheten for endringer på sikt, men sier det er mest aktuelt å kombinere det med skattelette på andre områder, slik at de fleste ikke får økt belastning.

Les også

– Prisveksten i Oslo kan bli tre ganger så høy som resten av landet

Les også

Undersøkelse: Tre av fem bekymret over boligmarkedet

Les også

Sjeføkonom: – Renteøkning kan utløse boligkrakk

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

  2. Undersøkelse: Nordmenn flest tror 2018 blir bra økonomisk

  3. Kommentar: Den naive drømmen om boligprisnedgang

  4. Annonsørinnhold

  5. Optimismen tilbake i Stavanger - tror på boligprishopp

  6. Eksperter: Boligprisene skal fortsette å stige