Gunnvor (70) var trofast kunde hos Sparebank 1 i tolv år - så oppdaget sønnen at hun betalte 4,23 prosent rente på boliglånet. Sparte 22.000 kroner på å bytte bank

Forbrukerrådet mener Gunnvors «skrekkeksempel» bekrefter det de frykter: At for mange betaler altfor mye i boliglånsrenter.

OVERPRIS: Gunnvor Garum betalte 4,23 prosent rente på boliglånet sitt.
Publisert:

– Det er dårlig gjort, sier Gunnvor Garum til E24.

I mange år har hun vært trofast kunde hos Sparebank 1 Østlandet. «Belønningen» var en boliglånsrente på 4,23 prosent på et lån med godt under 50 prosent belåningsgrad.

Mens prisbevisste boliglånskunder i flere år har hatt rekordlave boliglånsrenter på rundt to prosent, har mange betalt rundt tre prosent – og noen enda mer.

Gunnvor Garum (70) fra Hurdal på Romerike hadde helt til i august i år 4,23 prosent rente på sitt boliglån i Sparebank 1 Østlandet.

Det er nesten to prosentpoeng mer enn et slikt lån koster ifølge prislisten til banken.

På sine nettsider opplyser banken at rentesatsen skal være 2,65 prosent.

– Jeg har vært kunde hos dem i 12 år. Leiligheten ble kjøpt av en eiendomsmegler fra Eiendomsmegler 1, og da flyttet jeg også forsikringene til Sparebank 1, i tillegg til at jeg tok opp boliglån der, forteller alderspensjonisten.

Boliglånet er svært godt sikret. Hun har 920.000 kroner igjen på lånet, mens boligen er verdsatt til godt over to millioner kroner.

Det innebærer en belåningsgrad på under 50 prosent.

Sparte 22.000 kroner

TOK AFFÆRE: Sønnen André Skoland sørget for at moren fikk mye bedre betingelser.

Det var sønnen André Skoland som i august tilfeldigvis oppdaget den høye renten moren har på boliglånet.

Han kontaktet banken og spurte hvorfor de ikke hadde satt ned renten til satsen i prislisten.

– De fortalte at det skyldtes at moren min ikke selv tok kontakt og ba om det. De sa dette er noe låntagere må ta initiativ til, forteller Skoland.

På en liten time avsluttet sønnen kundeforholdet, fikk nytt lån i en konkurrerende bank med 1,99 prosent rente, og mye bedre betingelser både på forsikringer og sparepengene til moren sin.

– Hun sparte, eller tjente, 22.000 kroner i året, sier Skoland – som selv er en bevisst forbruker, men som frykter at mange ikke er det.

– Jeg er ganske sikker på at det er mange som betaler enorme summer i unødvendige renter til banker som «glemmer» å informere kundene sine.

(saken fortsetter under bildet)

– Tjener penger der de kan

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen er enig.

– Renten Gunnvor har betalt har åpenbart vært altfor høy. Sparebank 1 har benyttet seg av hennes passivitet, slik enhver næringsdrivende vil gjøre, sier Realfsen til E24.

Hun mener Gunnvors rentesats bekrefter det Forbrukerrådet frykter – at altfor mange betaler altfor mye i boliglånsrenter.

– Bankene er næringsdrivende, og ikke rådgivere. Bankene vil tjene penger der de kan tjene penger. Man må sjekke rentesatsen selv, sier Realfsen.

Les også

Første gang på syv år: Olsen hever renten

– Beklager

Sparebanken 1 Østlandet vil først ikke svare på konkrete spørsmål om Gunnvors rente.

– Men på generelt grunnlag er det vanlig praksis at våre kunder følger de rentebevegelsene som blir vedtatt i banken, sier kommunikasjonssjef Bjørn-Inge Haugan.

– Beklager dere kundehåndteringen av Gunnvor?

– Vi beklager at Gunnvor har fått en negativ opplevelse som kunde hos oss. Vi visste ikke om verdiøkningen på boligen hennes.

Sparebank 1 Østlandet vil nå gjennomgå kundemassen sin for å kartlegge om også andre kunder kan få lavere rente.

Les også

Bruk vår kalkulator til å finne ut hva rentehoppet betyr for din privatøkonomi

– Dette skjer uavhengig av denne saken, sier Haugan.

Fem prosent rente

Gunnvor Garum er glad for at hun nå betaler mye mindre i boliglånsrente hos sin nye bank. Samtidig er hun skuffet over Sparebank 1 Østlandet.

– Det var veldig dårlig kundebehandling. Samtidig er det også min skyld som ikke sjekket rentesatsene selv.

Gunnvor er neppe alene om å ha altfor høye renter. Det er til og med banker som har høyere standardrenter enn den skyhøye renten Gunnvor hadde.

Et søk på et lån som Gunnvor har på Finansportalen, viser at både Lillestrømbanken og Larvikbanken har boliglånsrente på hele fem prosent. Drangedal sparebank har boliglånsrente på 4,62 prosent, mens Obos-banken har et boliglån med 4,54 prosent rente, ifølge Finansportalen.

Les også

– Renten virker skarpere enn før

Les også

Dette betyr rentehopp for din privatøkonomi

Les også

– Boliglånskunder betaler 200.000 kroner for mye i renter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om