Sjeføkonom tror boligprisveksten har nådd toppen for i år

Boligprisene skjøt opp i august. Fra nå av blir det kjøligere, tror sjeføkonom.

  • John Thomas Aarø
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Torsdag kom tall som viste at boligprisveksten steg 1,1 prosent i august sammenlignet med måneden før.

– Det er en solid prisvekst, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Han understreker imidlertid at boligprisutviklingen svinger en del, ikke minst i en juli måned som er preget av lav aktivitet og som i år viste boligprisfall, og han mener derfor at det ikke var unaturlig med et oppsving i forrige måned.

De siste månedene har boligprisene gått litt opp og ned. I mai kom det et overraskende prisfall, i juni steg prisene med én prosent og i juli gikk prisene ned drøyt én prosent igjen.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Man kunne fryktet at boligprisfallet i juli var et tegn på en svakere utvikling, men det er ingen andre indikatorer som har tydet på dette. Det ser ikke ut til at forholdene er vesentlig endret over sommeren, sier Aamdal.

– Og boligprispakken til regjeringen har ikke satt en støkk i folks boliglyst?

– Det ser ikke slik ut, men den var ikke noe man regnet med ville gi en umiddelbar effekt. Begrensningene som ligger der, er relativt moderate.

Les også

Boligprisene steg i august

Regionale overraskelser

– Boligpristallene er omtrent ett poeng sterkere enn det jeg trodde hvis vi ser statistikken for landet som helhet, men det er Rogaland og Hordaland som overrasker her, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.

Han mener det er viktig å notere seg at det er langt færre boliger som blir omsatt i Rogaland nå enn før.

E24 har tidigere rapportert om boliger i Stavanger-regionen som har gått himmelhøyt over takst i et ellers iskaldt boligmarked. At det er de mer attraktive og derav dyrere objektene som omsettes, kan bidra til å holde prisveksten kunstig oppe, mener han.

– Det tyder på at det er et annet utvalg man baserer statistikken på, og at det kun er «de beste» boligene som blir solgt. Derfor vil jeg ikke legge så mye i augusttallene, sier Andreassen.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV):

Les også

Vi sjekket to uker etter visning i oljehovedstaden: 15 av 20 boliger ikke solgt

Venter prisfall

Eikas sjeføkonom tror vi nå har nådd boligpristoppen for i år, og at boligprisene i september vil falle litt «som de vanligvis gjør».

– Prisveksten neste år blir svært moderat, spår Andreassen.

– Er det spesielt at boligprisene øker samtidig som arbeidsledigheten også stiger?

– Arbeidsledigheten vil knuge på boligmarkedet i tiden fremover, men husk at vi får drahjelp av den lave renten, sier Andreassen.

– Hva får disse tallene å si for Norges Banks rentebeslutninger fremover. De skal jo veie stigende gjeld og boligpriser, og oppbremsingen i norsk økonomi opp mot hverandre?

– Dette er det store spørsmålet. Tar man hensyn til lønnsveksten, så kan ikke jeg se noen oppbremsing i gjeldsveksten til husholdningene. Den er ubehagelig høy etter min mening. Det spørsmålet Norges Bank bør stille seg, og som de sikkert gjør, er hvor raskt og hvor langt ned vi tåler at renten skal, sier Andreassen.

Les også

Storbank kutter renten på boliglån

Tror på rentekutt

– Markedet priser inn to rentekutt før påske neste år, og det tror jeg er en ganske treffsikker prognose. Jeg tror vi skal helt ned til null, men det avhenger av konjunkturutviklingen, sier Andreassen.

Aamdal i DNB tror ikke at dagens boligpristall vil påvirke Norges Bank i særlig grad i forkant av rentemøtet senere denne måneden.

– Vi ser fortsatt at gjeldsveksten er høyere enn inntektsveksten, og det er ingenting som tyder på at dette er i ferd med å endre seg. Risikoen knyttet til finansiell stabilitet vil være et element i rentevurderingen, sier han.

I prognosene venter DNB Markets et rentekutt mot slutten av 2015, men tror det blir siste rentemøte hvor Olsen svinger rentesabelen.

Les også

Disse leilighetene ble 3,5 prosent dyrere på én måned

Les også

Vi sjekket to uker etter visning i oljehovedstaden: 15 av 20 boliger ikke solgt

Les også

Eiendomsmegler: – Jeg tror vi er all time high

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Ser litt dårligere ut for hele året

  2. Handelsbanken: Derfor er det ingen boligboble

  3. Ekspertene er uenige om forskriftsforslaget: - Selvskading som vi kunne unngått

  4. – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd

  5. – De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter