– Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

Du vil sitte igjen med mer av inntekten din etter skatt, men samtidig blir det dyrere å ha det moro, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett 2016.

BUDSJETTFREMLEGGING: Finansminister Siv Jensen (Frp) under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

Berit Roald
  • NTB
Publisert:

– Skattelettelsene påvirker de aller fleste, bortsett fra dem som tjener mest. Noe som betyr at en vanlig lønnsmottaker får litt mer å rutte med i året, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

For en vanlig familie med en samlet årslønn på 900.000 kroner og et lån på 4 millioner kroner vil skattereduksjonen være på 3.100 kroner i året, opplyser DNB.

Les også

Pensjonistpar får det godt: Finn (78) og Rigmor (79) er årets budsjettvinnere

Dyrere moro

Samtidig foreslår regjeringen å øke momsen på kultur- og transporttjenester fra 8 til 10 prosent. Det betyr at det blir dyrere å reise med tog, buss og fly, og det blir også dyrere å bo på hotell, se fotball, dra på kino. I tillegg blir NRK-lisensen 25 kroner dyrere.

– Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre, akkurat som det skal i et statsbudsjett. Bruker man mye, spiser det fort opp skattelettelsen. Så her har man et valg. Man kan sitte igjen med hele gevinsten, sier Sandmæl.

– Det er sånn at om du får beholde mer av inntektene dine, så skal det koste å ha det moro, legger hun til.

Les også

Scandic-sjef om «moroskatten»: – Unødvendig byrde på hotellnæringen

– Begredelig lesning

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) mener å gjøre kollektivtrafikken og kulturopplevelser dyrere og privatbilisme billigere er hinsides.

– Statsbudsjettet er begredelig lesning for alle som ønsker mer og bedre kollektivtrafikk. Regjeringen øker momsen på tog-, buss- og ferjebilletter for å finansiere skattelette for de aller rikeste. Samtidig blir det billigere å kjøre privatbiler. Dette henger ikke på greip, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Les også

Øker BSU fra 200.000 til 300.000

Pendlersmell

Regjeringen vil i statsbudsjettet 2016 heve bunnfradraget for pendlere fra 16.000 til 22.000 kroner. Det betyr at du må ha lengre vei til jobben for å få reisefradrag. Det anslås at dette rammer 125.000 pendlere.

– Pendlere med lang pendlervei er blant taperne i dette budsjettet, fordi du må ha mye høyere reisekostnader før du får lov til å trekke dem fra på skatten. Det kommer til å svi for mange, særlig i distriktene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Øker alkoholavgiftene

Regjeringen foreslår å sette opp alkoholavgiftene med 2,5 prosent.

– For fjerde gang siden Frp-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet gjør hun det mer attraktivt å handle alkohol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF, og fortsetter:

– Frp har siden Anders Langes åpningstale i 1973 kjempet mot høye alkoholavgifter. I regjeringsposisjon øker de avgiftene ved hver mulige anledning.

Les også

Pensjonistpar får det godt: Finn (78) og Rigmor (79) er årets budsjettvinnere

Les også

Disse gruppene er blant skattetaperne

Les også

Scandic-sjef om «moroskatten»: – Unødvendig byrde på hotellnæringen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Disse gruppene er blant skattetaperne

  2. Dette forventer økonomene av Siv Jensens statsbudsjett

  3. Slik påvirker statsbudsjettet økonomien din

  4. Pensjonistpar får det godt: Finn (78) og Rigmor (79) er årets budsjettvinnere

  5. Dette betyr statsbudsjettet for deg