IMF advarer mot norsk boligboble
I 2011 mente Det internasjonale pengefondet (IMF) at norske boligpriser var 15 til 20 prosent for høye. I sin rapport for 2013 er anslaget økt til hele 40 prosent.
IMF skriver i sin rapport at de frykter et voldsomt boligkrakk i Norge, melder Finansavisen fredag.
Bare Canada har mer overprisete boliger enn Norge, ifølge IMF. I våre naboland Danmark, Sverige og Finland vurderer pengefondet boligprisene til å være mellom 10 og 22 prosent for høye.
Store boliglån i forhold til inntekten er en av faktorene som kan være med å blåser opp den norske boligboblen.
Rapporten viser at norske gjennomsnittshusholdningen har nær to ganger så mye i lån som årlig inntekt.
Blant de nordiske landene er det kun danskene som har høyre boliglån med tre ganger inntekten. Ingen andre OECD-land har større gjeldsbyrde. Til sammenligning er svenskene noe mer moderate enn nordmenn med rundt 1,6 ganger så stort lån som husholdningsinntekten.
Med unntak av Finland er gjeldsbyrden i Norden er langt høyere enn snittet for andre velutviklede økonomier, skriver IMF i rapporten.
Mener oppgangen er i ferd med å ebbe ut
Gjennomsnittsprisen for norske boliger i 2013 er 5,4 prosent dyrere enn snittprisen for 2012. Analyseselskapet Pöyry nedjuster sine prognoser for prisveksten i år med 2,6 prosentpoeng til nettopp 5,4 prosent.
Det er rett og slett ikke rom for ytterligere prisvekst i den norske økonomien, hevder selskapet i rapporten «Norsk økonomi nr. 2».
«Oppgangen er imidlertid i ferd med å ebbe ut, ikke minst som følge av at prisnivået har kommet opp på et høyt nivå.», skriver Pöyry.
- De tidligere prisvekstvinnerne Buskerud og Rogaland vil trolig få en lavere vekst enn landsgjennomsnittet. I stedet vil omliggende fylker kunne få en noe høyere boligprisvekst. På Østlandet gjelder dette Østfold og Vestfold, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i en epost.
Nøkkeldriverne i markedet er de samme påpeker selskapet, som nedskriver forventningene grunnet utviklingen hittil i år.
Fortsatt lavt rentenivå, høy realinntektsvekst, høy befolkningsvekst og noe lavere boligbygging enn boligbehovet innebærer at Pöyry forventer videre prisoppgang, presiserer sjeføkonom Henrik Bjørnstad i fredagens analyse kalt
«Noe vås»
Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling mener nordmenn er blitt boligspekulanter og innrømmer at prisene er veldig høye. Men han er likevel ikke enig i konklusjonene til pengefondet.
- Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han til Finansavisen.
Langtind får støtte fra flere meglerkollegaer, mens finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) langt på vei er enig med IMF.
- Jeg har uttrykt bekymring for den sterke veksten i boligprisene og det høye gjeldsnivået de siste årene, sier Johnsen, og er enig i at dette er et risikomoment.
Også seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener at Norge er mer sårbart enn de fleste andre land hvis boligprisene skulle falle.
Les også: