Stormberg-sjefen: - Nå blir vi i Norge

Men Steinar Olsen er likevel skuffet over at nordmenn skal få handle avgiftsfritt for 350 kroner fra utlandet.

BLIR I NORGE: Stormberg-sjef Steinar Olsen avlyser utflaggingen av deres norske nettbutikk etter at grensen for tollfri handel ender på 350 kroner, og ikke 500 som først varslet.
Publisert:

Den nye grensen for toll- og avgiftsfri handel fra nettet blir 350 kroner. Det er midt imellom dagens grense på 200 kroner, og Høyre/Frp-regjeringens forslag om økning til 500 kroner – som altså ikke blir noe av.

– Med 350 kroner skrinlegger vi våre planer om å flytte vår norske nettbutikk utenfor landets grenser. Det er ikke mer enn at vi fremdeles skal klare å være konkurransedyktige, sier Stormberg-sjef Steinar Olsen til E24.

– Smertegrensen vår er ikke nådd med denne endringen. Men situasjonen er nok annerledes for andre virksomheter.

For Olsen legger ikke skjul på at han uansett er lite begeistret for endringen.

– Jeg er glad for at regjeringen har forstått alvoret i det opprinnelige forslaget på 500 kroner, og at de har lyttet til det en samlet handelsnæring har gitt av innspill.

– Samtidig er det underlig fra norske myndigheters side å skulle subsidiere utenlandske netthandelgiganter enda mer. Innføring av en taxfreeordning for utenlandsk netthandel gir ikke konkurranse på like vilkår, sier Stormberg-sjefen.

– For tidlig å si

Det synes heller ikke Komplett-sjef Ole Vinje. Når grensen først nå blir hevet, er han bekymret for hvor det ender.

– Det må være en konsekvensutredning som gjør at man har et forutsigbart, langsiktig bilde. Kan vi risikere at grensen senere settes til 500 kroner? 750 kroner? spør Vinje overfor DN.

Han sier «det er for tidlig å si» om dette endrer deres eventuelle planer om å flytte nettbutikken til Sverige.

Blivakker.no-gründer Einar Øgrey Brandsdal er ikke fornøyd og sier til DN at han nå har tapt slaget.

– Vi kommer ganske sikkert til å flytte Bli Vakker til utlandet, sier han.

Les også

Regjeringen skroter 500-kronersgrense for netthandel

Frp: Ja, det er et kompromiss

KOMPROMISS: Frps Harald Tom Nesvik er klart på at 350-kronersgrensen er et kompromiss.

I motsetning til dagens grense på 200 kroner er den nye grensen inkludert utgiftene til frakt. Dermed er det ikke slik at kjøpesummen på varen øker med fulle 150 kroner.

– Ja, det er et kompromiss at den kvotefrie netthandelen har økt fra 200 kroner til 350, sier Tom Harald Nesvik, parlamentarisk leder i Frp til E24 i Stortingets vandrehall.

– Siden dette er inkludert frakt, er det da en reell økning som det er verdt å snakke så mye om?

– Det er en økning i beløpet som er et viktig signal om konkurranse som bransjen må ta innover seg. Det er også en håndsutrekning til forbrukerne, mener Nesvik.

– Frakt er allerede inkludert

Stormberg-sjefen synes økningen er betydelig til tross for at den nye grensen inkluderer frakt.

– Akkurat dette betyr lite. Frakt er nemlig allerede inkludert hos veldig mange nettbutikker. Men det er klart det er positivt at grensen heves mindre enn først planlagt. Det vil trolig redde noen tusen arbeidsplasser, sier Olsen.

Les også

Virke om ny netthandelsgrense: - Er redd de undervurderer konsekvensene

Han viser til beregninger om at 10.000 norske arbeidsplasser vil forsvinne over tid, dersom grensen ble hevet til 500 kroner.

– Selv om det ikke blir så mye, er det likevel svært alvorlig. Varehandelen er en viktig inkluderingsarena for nye arbeidstagere, og dette sender mange tilbake til NAV sine køer. Det er jo noe som regjeringen ikke ønsker.

Publisert:

Her kan du lese mer om