Boligprisene

Prisene på Obos-boliger steg i mai

Obos-prisene steg 1,1 prosent i Oslo og 1,9 prosent på landsbasis. – Prisoppgangen i mai er større enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Kværnerbyen i Oslo.
  • Eivind Bøe
  • Ola Alsberg
Publisert:

Prisene på Obos-tilknyttede boliger henter seg inn andre måned på rad etter nedgang i mars.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos sier maiprisene i snitt har steget 0,7 prosent i perioden 2004 til 2019. Det gjorde de også i fjor.

– Utviklingen tyder på at boligprisene fortsatt holder seg oppe til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i, sier Monsvold i en melding.

Prisoppgangen i mai betyr at kvadratmeterprisen for Obos-boliger i hovedstadsområdet er 65.904 kroner. En brukt Obos-bolig i Oslo-området koster nå 4,4 prosent mer enn i mai i fjor.

Kvadratmeterprisen på landsbasis er 57.588 kroner. Det er 4,0 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos
Les også

Norsk PMI varsler fortsatt at industribunnen ikke er nådd

Lavere aktivitet

Mai er normalt en måned hvor mange selger og kjøper bolig. Det har også vært en økning i antall transaksjoner fra april til mai i år, men omsetningen har falt noe sammenlignet med i fjor. Det ble omsatt 477 Obos-boliger i Oslo i mai i år, mot 606 i fjor da omsetningsvolumet var rekordhøyt.

– Det ser ut til at krisen først og fremst har gitt lavere aktivitet. Aktiviteten er ned fra mai i fjor, men likevel på et relativt høyt nivå sett i lys av smitteverntiltak og høy arbeidsledighet, sier Monsvold.

Monsvold tror aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil hvis norsk økonomi går mot en normalisering utover høsten med nedgang i ledigheten og fortsatt lettelser i smitteverntiltakene:

– Vi kan få et mindre boligprisfall utover høsten, noe som er normalt. Men vi tror ikke på et kraftig og langvarig fall, sier sjeføkonomen.

Høyere ledighet enn vi har vært vant med, svak lønnsvekst og flere boliger til salgs kan gi prisfall. Svært lav lånerente og en oppmyking i boliglånsforskriften trekker i motsatt retning.

Boligtall torsdag

Eiendom Norge legger frem boligpristallene for mai torsdag denne uken. I april steg boligprisene nominelt 0,5 prosent, mens de sesongkorrigerte prisene viste et fall på 0,2 prosent.

Prognosesenterets seniorøkonom Kjell Senneset tror den nominelle prisutviklingen maksimalt kommer til å bevege seg halvannet prosent i pluss eller minus.

– Det blir nok ikke noe kraftig boligprisfall denne gangen heller, har Senneset sagt til E24.

Han får støtte fra Bruce.

– Boligmarkedet har gått overraskende bra gitt det som har skjedd med coronasituasjonen. Vi regner med å se en flat utvikling, om ikke noe opp. Rentekuttene ser ut til å virke mest, mens uroen for smittesituasjonen og arbeidsmarkedet ser ikke ut til å bekymre boligmarkedet, sier Bruce.

Senneset i Prognosesenteret sier flere boligkjøpere flokker til boligmarkedet etter Norges Bank i mai kuttet styringsrenten til rekordlave 0 prosent.

– Positive meldinger tikker stadig inn fra eiendomsmeglere, og vi ser flere som går fra nyboligmarkedet til bruktmarkedet. I tillegg kan det være mange potensielle boligkjøpere som ikke har hoppet ned fra gjerdet ennå. Med de store rentekuttene de siste månedene kan flere av dem ha tatt steget inn i markedet, sier Senneset.

Se hvordan boliglånsrenten stuper under coronakrisen:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Obos
  3. Boligpriser

Flere artikler

  1. Obos-prisene stiger videre i Oslo, faller på landsbasis

  2. Obos-prisene i Oslo steg 3,2 prosent i juli

  3. Obos: Boligprisoppgang og fortsatt rekordomsetning i august

  4. Obos-prisene steg kraftig: Aldri solgt flere boliger

  5. Obos-prisene falt 2,4 prosent i Oslo i august