Nå kommer skattemeldingen

Skatteetaten begynner onsdag å sende ut skattemeldingen, frem til 31. mars. Etaten advarer om at tiltakene for å bekjempe coronaviruset kan få konsekvenser for tilgjengeligheten og veiledning for befolkningen.

Publisert: Publisert:

De to neste ukene vil skattemeldingen sendes ut. I år vil ikke alle få skattemeldingen samtidig, men noen vil få den 18. mars, som er rundt to uker tidligere enn før.

Grunnet tiltakene for å bekjempe virusspredningen er publikumsmottakene på skattekontorene stengt inntil videre, og telefonveiledning vil også skje fra hjemmekontor.

– Dette gjør vi for å forhindre ytterligere smitte av coronaviruset og samtidig sørge for at Skatteetaten så godt som mulig opprettholder sine kritiske tjenester, forteller skattedirektør Hans Christian Holte.

Til sammen vil 4,9 millioner skattytere motta skattemeldingen.

Skattedirektør Hans Christian Holte
Dette blir de største endringene i skattemeldingen

Enklere å bruke

Postene som sto tidligere er nå erstattet av temaer som hører naturlig sammen.

De gamle postene vil være byttet ut med følgende temaer:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse 
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Hvis man endrer et tall, så ser man oppdatert skatteberegning i skattemeldingen med en gang. 200.000 personer fikk den nye skattemeldingen i fjor.

Ifølge Skatteetaten mente 72 prosent av dem som deltok i en brukerundersøkelse etter å ha fått den nye skattemeldingen at den var enklere å bruke. 76 prosent mente den var mer oversiktlig.

9 endringer som påvirker økonomien i 2020

Kan søke utsatt frist

I lys av den siste tidens samfunnstilstand har Skatteetaten satt krisestab, og har tidligere lovet at skattemeldingen skal komme som planlagt.

Det opplyses samtidig at de som ikke er i stand til å levere skattemeldingen i tide vil kunne søke om utsatt frist, eller delegere tilgangen slik at andre kan se på, endre eller elevere skattemeldingen for seg.

– Det er i utgangspunktet god tid til leveringsfristen 30. april, men i denne spesielle situasjonen vi er i nå, kan det være nyttig å vite at du kan utsette leveringsfristen. Dette gjør du på skatteetatens sider og du får automatisk utsatt frist med én måned til 31. mai (30. juni for næringsdrivende), sier skattedirektøren.

– Alternativt kan du delegere tilgang til å se, endre eller levere skattemeldingen din til noen andre du stoler på. Dette kan alle gjøre, uansett årsak.

Permitteres du? Her er den store guiden

Får raskere utbetaling

Tidligere satt mange og ventet på at det endelige skatteoppgjøret skulle komme i slutten av juni, selv om fristen for innlevering av skattemeldingen var 30. april.

I stedet for at alle får utbetalt pengene de har til gode på likt i juni som i dag, blir utbetalingen knyttet opp mot når du leverte skattemeldingen.

Skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen. For å kunne få skattepenger tidligere er det noen betingelser:

 • Du bruker ny skattemelding
 • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 • Du må ha skatt til gode
 • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Hvis du blir tatt ut til nærmere kontroll kan eventuelle utbetalinger drøye. I fjor opplyste Skatteetaten at rundt 10 prosent blir plukket ut til en slik kontroll.

Publisert: