Banker endrer ikke renten på forbrukslån

Forbrukslånsbanker sier de kommer kunder i økonomisk trøbbel i møte gjennom tilbud om avdragsfrihet og betalingsutsettelse. Dette er hjelp som ikke koster dem noe, påpeker Hallgeir Kvadsheim.

FÆRRE SØKNADER: Man skulle kanskje frykte at høyeste arbeidsledighet siden andre verdenskrig, medfører et skred av ny forbrukslånsgjeld, men antallet søknader har falt, opplyser Santander og Bank Norwegian.
Publisert: Publisert:

Ingen av de tilbyderne av forbrukslån som E24 har vært i kontakt med svarer at de kommer til å sette ned renten på kredittkort eller forbrukslån.

Spørsmålet har blitt stilt til flere store og mindre banker, i lys av at Norges Bank har satt ned styringsrenten (som bestemmer hva norske banker får på innskudd i Norges Bank) og at Erna Solberg har manet hele Norge til å bidra i «dugnaden» mot coronaviruset.

Mens Bank Norwegian, Santander Consumer Bank og Komplett Bank sier eksplisitt at de ikke kommer til å røre renten på usikret kreditt, svarer landets største bank DNB at «vi gjør løpende vurderinger av rentenivå, og kan ikke svare på dette på nåværende tidspunkt».

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Urørt rente siste ni år

Grunnen til at rentene på usikrede lån ikke endres, er fordi de for alle praktiske formål kan anses som en fastrente, forklarer pressekontakt Kai-Morten Terning i Bank Norwegian.

– Bank Norwegian har ikke justert renten på utlån opp eller ned siden 2011, heller ikke når markedsrentene har økt, sier han.

Det samme påpeker Santander og Komplett Bank, mens Nordea viser til at forbrukslån er individuelt priset, da det er basert på ulik risiko fra kunde til kunde.

KUTTER IKKE: Bank Norwegian har ikke rørt renten på utlån siden 2011, ifølge kommunikasjonssjef Kai-Morten Terning.

Færre søknader

Med en arbeidsledighet som ikke har vært høyere siden andre verdenskrig, har vi i Norge i dag en rekke personer som risikerer å komme i betalingsvansker.

Man skulle dermed kanskje frykte at det er flere som tar opp forbrukslån, men snarere tvert imot, opplyser bankene.

– Vi ser en nedgang på 25 prosent sammenlignet med uken før (svaret kom 26. mars, journ.anm.), opplyser Santander Consumer Bank via deres pressekontakt Cecilie Miller.

Også Terning i Bank Norwegian sier det har kommet færre søknader, i tillegg til at de selv innvilger færre lån.

– Vi utbetaler kun lån til kunder med betalingsevne. Er kunden permittert, legges den reduserte inntekten til grunn når vi vurderer lånesøknaden.

Les på E24+

Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

Avdragsfrihet og betalingsutsettelse

Det gjennomføres altså ingen generell rentenedsettelse på forbrukslån og kredittkort overfor norske kunder.

På spørsmål om hva bankene gjør for å bidra i den økonomiske krisen som coronaviruset skaper for mange privatpersoner, er avdragsfrihet og betalingsutsettelse et svar som går igjen:

Bank Norwegian, Santander, Brabank, DNB, Nordea og Komplett Bank nevner alle minst ett av disse tiltakene.

– Banken ønsker å være løsningsorientert overfor kunder som har en kortsiktig likviditetsutfordring som følge av permitteringer og som historisk har vært gode betalere på sitt lån i Brabank, og i tråd med andre banker tilbyr vi inntil tre md. avdragsfritak, sier administrerende direktør Hans Ljøen i Brabank.

Les også

Søknader om avdragsfrihet på lån fosser inn hos bankene

Kostnadsfri hjelp

Dette er vel og bra overfor den enkelte, men samtidig må man ikke tro at bankene tar på seg noen ekstra utgifter gjennom disse tiltakene, påpeker Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

– Avdragsfrihet eller betalingsutsettelse er ikke noe som koster bankene noe, bortsett fra administrativt, sier han.

I tillegg er markedet for forbrukslån noe som i liten grad av konkurranse på pris, forteller Kvadsheim.

– Når det kommer til rente på forbrukslån og kredittkort er ikke kundene så veldig opptatt av dem, merkelig nok. Det betyr jo at ett prosentpoeng sjelden utløser noe ramaskrik for kunden, og det er heller ikke noe veldig stort salgspoeng, nødvendigvis.

RENTE IKKE VIKTIG: Kunder er overraskende lite opptatt av rente i markedet for forbrukslån, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

Laveste styringsrente noensinne

Som følge av regjeringens inngripende tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset, har tusener av bedrifter måtte permittere ansatte.

Finansdepartementet anslår nå at aktiviteten i Fastlands-Norge kan falle med to prosent fra 2019 til 2020.

Norges Bank har i forbindelse med coronakrisen kuttet renten to ganger i mars, først med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent den 13. mars. Så, en uke senere, ble den satt ned med ytterligere 0,75 prosentpoeng, til 0,25 prosent.

Det er det laveste rentenivået noensinne.

Publisert:
Gå til e24.no