Kronen på svakeste nivåer på 20 år
Oljeprisfallet har trukket kronekursen langt ned i kjelleren. Valutaeksperter utelukker ikke videre fall.
– Det er mye støy i valutamarkedet. Ingen vet hva som kommer til skje, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til e24.
Kronen har i takt med oljeprisfallet gjennom sommeren svekket seg kraftig. Svekkelsen tiltok i styrke mandag, da kraftige bevegelser fra børsene smittet over på valutamarkedet.
Euroen kostet denne uken 9,54 kroner på det verste, et pund kostet over 13 kroner, mens en dollar kostet 8,40 kroner (se oppdatert lenger nede i saken).
– Det har kommet så mye uro inn i aksjemarkedene globalt, blant annet som følge av Kina og usikkerhet om når Fed hever renten. Støyfasen vi er inne i har gjort at mange lukker posisjoner man har hatt i veldig lang tid. Det blir en refleksbevegelse som skaper store svingninger, sier Knudsen.
Valutaekspert: - Norges Bank kan bli tvunget til å kutte renten mer enn de ønsker
Dette har skjedd:
E24 har vært i kontakt med flere valutaanalytikere som trekker frem følgende faktorer:
** Oljeprisfallet er den viktigste faktoren. Markedet frykter videre oljeprisfall, etter at også fremtidsprisene for olje har falt markert gjennom sommeren. Dette gjør at usikkerheten knyttet til utviklingen i norsk økonomi øker ytterligere.
** Ekstrem markedsuro denne uken, med kraftige bevegelser både ned og opp, har ytterligere senket kronekursen. Mandag svekket kronen seg over 15 øre mot euro i takt med en kraftig eurostyrkelse mot dollaren.
** Markedet priser inn 60 prosent sannsynlighet for nok et rentekutt i september, noe som isolert sett svekker kronen. Markedet priser videre inn en stor sannsynlighet for nok et rentekutt i første halvår neste år.
** «Ingen» interesse for kroner. Spekulantene ønsker ikke å posisjonere seg i kroner med det usikre bakteppet. Såkalte kommersielle aktører, for eksempel bedrifter med høy grad av eksport, kommer ofte inn i kronemarkedet når kronen er svak. Dette har ikke skjedd nå.
Kronekursen torsdag:
Torsdag stiger imidlertid oljeprisen markert, opp over 7 prosent til over 47 dollar fatet. Dette løfter kronen kraftig torsdag.
** En euro koster 9,34 kroner
** En dollar koster 8,29 kroner
** Et pund koster 12,79 kroner (sneiet over 13 kroner onsdag ettermiddag)
Handelsveid, når man sammenligner med valutaene til Norges 44 største handelspartnere, har den såkalte I44-indeksen steget til 106,69. En oppgang i denne indeksen betyr at kronen svekkes.
Til sammenligning har indeksen i gjennomsnitt vært på rundt 91 de siste 10 årene.
Kronen med årsbunn mot euro: Helgeturen til Europa har ikke vært dyrere i 2015
Svakeste på 20 år
Handelsveid befinner kronen seg på de svakeste nivåene man har sett på 20 år, opplyser valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.
– Er det nervøst der ute?
– Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg tør ikke utelukke at vi har sett kronen på det svakeste ennå. Mye vil avhenge av hva som skjer med oljeprisen, sier Viland.
Viland er varsom med å dra for mye mening ut av oppgangen.
– Det er for tidlig å tenke at markedsuroen og oljeprisfallet er over. Markedet må føle seg sikker på at bunnen på oljeprisen er passert før det begynner å kjøpe kroner igjen, sier hun.
– Et sjokk
En kronekurs mot euro på 9,50 er langt unna hva norske prognosemakere har spådd kronen i.
Knudsen i Handelsbanken så for seg at høsten ville bli turbulent for den norske valutaen. Allerede har den blitt mer turbulent enn han hadde trodd.
Knudsen har vært blant de mest pessimistiske på kronekursens vegne, og har ventet at både euro og dollar skal koste ni kroner ved slutten av året.
– Jeg hadde ikke sett for meg at oljeprisen skulle ned 35 prosent siden midten av mai. Det blir et sjokk på kronekursen, sier Knudsen.
– Er det et tak på hvor høyt kronekursen kan gå?
– Nei, vi liker gjerne å tro at taket er nådd når kronekursen har gått mye og den ser svak ut. Men vi har sett gjennom sommeren at kronekursen henger tett sammen med utviklingen i oljeprisen. Dermed kan vi ikke utelukke at sammenhengen er like sterk om oljeprisen skulle fortsette å falle.
Både Knudsen i Handelsbanken og Viland i DNB har som hovedscenario at kronekursen skal styrkes fremover, på ryggen til svakt klatrende oljepriser.
Nettmøte med Asia-økonom: – Mye som indikerer Kina-krise
Det neste nivået
Valutamarkedet har god hukommelse.
Det husker tidligere topper og bunner, og dette har en tendens til å gjøre seg gjeldende i kursutviklingen.
Det svakeste kronen har vært på mot euro er 10,17. Det skjedde julaften 2008.
– Det ser ut til at dette er det neste tekniske nivået på oppsiden. Det er nok noen som har dette nivået i bakhodet nå, men det er et stykke opp dit, sier Viland, og legger til:
– For å komme dit skal oljeprisen ramle en hel del. Jeg tror ikke svake nøkkeltall alene er nok – om tallene ikke vil tyde på fullstendig kollaps i norsk økonomi. Og det tror vi jo ikke.
Formidabel fredag
Allerede fredag kan det være duket for bevegelser av den betydelige typen når SSB slipper oppdaterte tall for utviklingen i detaljhandelen.
På samme tid slipper Nav sin ledighetsrapport. Foranledningen er at SSB onsdag slapp sin ledighetsundersøkelse som viste relativt kraftig oppgang i ledigheten.
– Om tallene fra Nav skulle bekrefte at ledigheten stiger og detaljhandelen skuffer, kan dette være forhold som demper interessen for kroner ytterligere, sier Viland.