Grafen som viser markedets enorme «brexit»-frykt

Valutamarkedet stålsetter seg for en tøff måned for pundet.

TIL VÆRS: Valutamarkedet venter seg store bevegelser i pundet fremover.
Publisert: Publisert:

– Grafen ser ganske sprø ut, sier sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, til E24.

Risikoen for en mulig «brexit», altså at Storbritannias innbyggere ved folkeavstemningen 23. juni stemmer for å forlate EU, ligger som et klamt teppe over finansmarkedene. Dette er godt illustrert i valutamarkedet.

Der kan man kjøpe såkalte opsjoner for å sikre seg mot fremtidige svingninger. Man kan kjøpe retten både til å selge og kjøpe en valuta til nåværende pris.

Jo mer man må betale for denne retten, jo større usikkerhet er det knyttet til den fremtidige kursutviklingen.

– Da vi passerte mindre enn én måned til avstemning, gikk opsjonene rett i taket. Muligheten for en «brexit» er en helt enorm risiko, dersom du spør markedet, sier Eek-Nielsen.

På oppdrag fra E24 har sjefanalytikeren knust usikkerheten (målt ved implisitt volatilitet) i pund mot norske kroner:

Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets

24. mai, som er dagen da man kjøper retten til å selge pundet etter valget, kostet det 11 øre – langt mer enn det kostet dagene og månedene i forveien. Nå koster det omtrent 14 øre (se graf under).

– Det høres kanskje lite ut, men markedet har endret veldig oppfatning, sier han.

– Dramatisk

Sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management har sett samme utvikling.

– Prisen for å kjøpe volatilitet i pund har økt dramatisk de siste par ukene, sier han til E24.

I pund mot dollar har ikke opsjoner med én måneds løpetid kostet mer siden februar 2009, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

BANG: Grafen viser hvor mange øre man må betale for å kjøpe retten til å selge pund én måned frem i tid. Som vi kan se, gikk grafen i taket da løpetiden på opsjonen også omfattet avstemningen 23. juni.

Fersk måling: «Brexit»-leiren leder

Og det er kanskje med rette at valutamarkedet priser inn såpass mye usikkerhet.

Målingene viser nemlig at det fortsatt er svært jevnt mellom Storbritannias «bremain»- og «brexit»-tilhengere.

En fersk måling, fjor på oppdrag av TV-kanalen UTV viser at 45 prosent av de spurte er for en EU-utmelding, mens 41 prosent vil forbli i EU. En annen uavhengig måling, gjort av analysebyrået TNS, viser samme trend: 43 prosent vil forlate EU, mens 41 er for fortsatt EU-medlemskap, skriver Bloomberg.

– Det ser dermed ut til at folkeavstemningen blir mer spennende enn vi og markedene trodde for bare et par uker siden, sier Wilhelmsen.

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

De ferske målingene bidrar til at pundet får en dårlig start på uken.

Valutaen svekker seg mot «alt», og mot vår egen krone er pundet om lag fem øre billigere mandag formiddag. Et pund koster i skrivende stund 11,79 kroner.

DYRERE Å SELGE ENN Å KJØPE: Vanligvis koster det i opsjonsmarkedet omtrent like mye for retten til kjøpe en valuta som det koster å selge den. Dette har endret seg, og det er nå dyrere å kjøpe en opsjon for pundsalg enn -kjøp. Den blå grafen er den samme som i bildet ovenfor.

– Eksplodert

Det har også skjedd en endring mellom retten å kjøpe pund om en måned og retten til å selge pund om en måned.

Den oransje grafen viser hvordan prisen på retten til å selge pund – relativt til retten til å kjøpe pund – har endret seg. Det er med andre ord dyrere å sikre seg for å selge pund om én måned enn det for å kjøpe pund.

– Det pleide å være «even-steven» på disse opsjonene, men retten til å selge pund på lave nivåer har eksplodert.

Fond kjøper målinger

Eek-Nielsen forteller at han tror på store bevegelser i pundet fremover.

Han peker blant annet på at investeringsbanker og hedgefond kjøper valgdagsmålinger over en lav sko, ifølge blant annet Financial Times.

Målet er å få «brexit»-resultatet før markedet slik at man eventuelt kan flytte på pund-posisjonene sine. Dette bidrar til at bevegelsene i pundet kan bli store, mener Eek-Nielsen.

Kan gå 10 prosent

Wilhelmsen i Nordkinn spår også nervøse uker for den britiske valutaen. Men den store bevegelsen spår han vil komme først når fasit er kommet.

– Etter at resultatet er kjent kan vi fort se bevegelser på over 10 prosent i den ene eller annen retningen, avhengig av hva resultatet blir. Jeg tror markedsimplikasjonene blir vesentlig større ved «leave» enn «remain», selv om de siste opinionsundersøkelsene sier at det kommer til å bli jevnt, sier han.

Les også

Professor: – «Brexit» kan gi dominoeffekt

Ingen vet helt hva som blir konsekvensene dersom folket i UK stemmer for å forlate EU, men på kort sikt er det grunn til å anta at det blir en «sjokkeffekt» med betydelige negative konsekvenser for britisk økonomi og for pundet.

Han mener imidlertid at det ikke er sikkert at effekten blir langsiktig; det avhenger blant annet av smitteeffektene til resten av Europa. Situasjonen kan bli alvorlig på sikt dersom andre EU-land også begynner å planlegge folkeavstemningen om fortsatt medlemskap i EU, mener han.

KAN BLI PUND-RYKK: Bjørn Roger Wilhelmsen tror pundet kan gå over 10 prosent i kjølvannet av avstemningen.

– Lav risiko

Nordea Markets tror det er 40 prosent sannsynlighet for at «brexit» blir en realitet.

Eek-Nielsen har følgende råd til folk som vurderer å forsøke seg på en liten valutagevinst ved.

– Jeg ville hatt så liten risiko så muntlig. Det er utenfor din kontroll, og det blir litt sånn dit høna sparker. Man kan alltids si at vi ikke forventer en «brexit» og at pundet da antagelig vil stige. Men om det blir en «brexit», vil pundet trolig svekkes så mye at du kan forsvare det likevel; pundet vil trolig svekkes mer ved en «brexit» enn det vil styrkes om de blir i eurosonen, sier han, og legger til:

– Akkurat nå viser målingene at det er helt likt, helt «neck on neck» – selv om erfaringer viser at man ofte velger det trygge når man står i valglokalet.

Les også

Frykter «brexit» kan bli «turist-exit» for London

Les også

Stoltenberg advarer mot «brexit»

Les også

IMF advarer mot Brexit:
– Kan ikke se noe positivt med utmelding

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om