André slo til på hytte som var satt ned med 800.000

André Falchenberg ble hytteeier etter å ha prutet en allerede nedsatt pris ytterligere ned. Sjøhyttemarkedet har korrigert ned, mener ekspert, men onsdag formiddag kom tallene som viser det motsatte.

TO MÅL STRANDLINJE: André Falchenberg syntes han fikk for mye for pengene, da han kjøpe hytte i Råde med denne utsikten.

Privat
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Susanne Klungtveit
  • Astrid Dalen
Publisert:,

Litt over 2,2 millioner er prisen for en typisk sjøhytte rapporterer Eiendom Norge i sin årlige oversikt for fritidsboliger ved sjøen. Det er en prisstigning på 11,7 prosent det siste året.

Les også

Hytteprisene fortsetter å stige

For drøyt 3,8 millioner fikk Falchenberg og familien nylig kjøpt seg en hytte i Råde i Østfold, på 170 kvadratmeter og med to mål strandeiendom.

– Alt stemte med den hytta, sier den nybakte hytteeieren.

Falchenberg hadde fulgt med på hytta ganske lenge, og hadde sett at den hadde blitt lagt ut for salg i flere omganger. Da han oppdaget at selger hadde satt ned prisen med 800.000 kroner, valgte han å slå til.

Under prisantydning

NYBAKT HYTTEEIER: André Falchenberg.

Privat

– Jeg prutet ned 100.000 kroner til, og da fikk jeg tilslaget, forteller Falchenberg.

Eksperter og meglere E24 har snakket med, mente i forkant av fremleggingen av den nye årsstatistikken at det har vært en korreksjon i prisene på fritidsbolig ved sjøen.
Selgeren av Falchenbergs hytte representerer en trend om at det har vært nødvendig med en lavere pris for å få en kjøper. Hyttene det siste året ble i gjennomsnitt solgt for 2,5 prosent under prisantydning.

-Det selges flere dyrere hytter nå enn på flere år, noe vi ser i at gjennomsnittsprisene i mange hyttekommuner øker mye. Likevel er det mange hytteselgere som får en lavere pris enn hva de forventer. Det viser at markedet fremdeles er selektivt i mange områder, sier direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Det ble solgt 2.344 sjøhytter fra juli 2014 til juni 2015, en oppgang på 9,4 prosent fra forrige periode.

Les også

Ulovlig markedsføring, ifølge Forbrukerombudet: Helårsboliger markedsføres som «hytter» i tidligere bopliktområder

– Har vært en priskorreksjon

Meglerbransjen snakker altså om en utflating av prisene.

– Jeg har lest at noen meglere sier det er boom i hyttemarkedet, men det har ikke vi sett noe til i hvert fall, men det har skjedd en normalisering slik at det selges nok noen flere sjøhytter nå enn de siste årene.

TROR PÅ VEKST: Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Prognosesenteret

Ordene tilhører boligekspert og partner Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret og ble sagt i forkant av statistikkpubliseringen.

Han har fulgt med på sjøhyttemarkedet i flere år, og mener det har skjedd en priskorreksjon i markedet slik at kjøper og selger for første gang på flere år har samme forventninger til pris.

– Det har vært mye syting i markedet for sjøhytter de siste årene, men det er ingen grunn til å syte. Interessen er der, og nå som prisene er på et riktigere nivå vil hyttene bli solgt, sier Øye til E24.

- Sjøhyttemarkedet fikk for noen år siden utenlandsmarkedet rett i fleisen. Fritidsboliger ved sjøen fikk hard konkurranse fra Spania, hvor det var svært billig å kjøpe leilighet og flybillettene var veldig billige, sier Øye til E24.

Det siste året har kronen svekket seg kraftig mot euroen, noe som gjøre det dyrere for nordmenn å reise på ferie i Europa.

I tillegg har boligprisene i Spania økt som følge av økonomisk bedring i landet.

– Bedre vær hjelper på aktiviteten

POSITIV: Eiendomsmegler Christian Haatuft, Eiendomsmegler 1, Geilo

Rindal, Silje

Hyttemegler Christian Haatuft ved Eiendomsmegler1s kontor i Geilo er sikker på at dette er en av grunnen til at det norske hyttemarkedet nok en gang skyter litt fart.

– Kronen og bedre vær i Norge tror jeg gjør at flere nå heller ser til Norge for fritidsbolig, sier han til E24.

Han melder at aktiviteten for fritidsboligen på fjellet også har økt den siste tiden. Selv om det nå er utenfor hyttesesongen har Haatuft fortsatt ofte flere på visninger. Det ble solgt 653 sjøhytter i mai og juni, en oppgang på 9,4 prosent fra samme periode i fjor.

– Aktiviteten er god, og jeg tror hyttene ved sjøen merker det enda bedre enn oss på fjellet. Folk begynner å kjenne på at det å eie fritidsbolig i utlandet er ikke det samme som å eie i Norge. Det er andre lover, og det er vanskeligere å reise ned om noe skulle skje, sier han.

Les også

Dette er landets dyreste hytter

Begynner å bli budrunder igjen

Daglig leder/eiendomsmegler i Krogsveen, avd. Tønsberg, Jørgen E. Pettersson.

Krogsveen

Etter flere år med trøblete marked ved sjøen, mener eiendomsmegler Jørgen E. Pettersson ved Krogsveens avdeling i Tønsberg - som selger mange kystnære fritidsboliger - at vi sakte, men sikkert er på vei tilbake til en mer sunn omsetning.

– Vi så signalene i fjor, men det har forsterket seg i år. Lenge har vi vært glad hvis vi har fått én kjøper å forhandle med, men nå har vi hatt flere salg med mer enn én budgiver, sier Pettersson.

Han mener markedet fortsatt er selektivt, men er enig med Øye i at kronesvekkelsen, mindre konkurranse fra Syden-boliger og ikke minst mer edruelige selgere har ført til en mer fornuftig balanse.

– To somre med bedre vær har også hjulpet en del på. Den tryggheten som må til for å ha et velfungerende fritidsboligmarked er nå til stede, men jeg tror ikke vi kan håpe på å komme tilbake til de nivåene vi var på rundt toppen i 07–08 på en stund, sier Pettersson.

Les også

Nå har utenlandsferien blitt enda dyrere

Dag Thomassen, markedsansvarlig Sørmegleren

Sørmegleren

– Rogalendingene mindre frempå

Meglerne hos Sørmegleren merker at selgers og kjøpers forventninger i mye større grad møtes nå i år enn i fjor:

– Det hjelper veldig på at selgers forventninger er lavere. I tillegg merker vi også at det er mindre attraktivt å kjøpe fritidsbolig i Spania eller Tyrkia. Men det kan jo fort endre seg igjen hvis kronen styrker seg, sier markedsansvarlig Dag Thomassen.

Han frykter også for enkelte andre mørke skyer i horisonten:

– Oljebremsen gjør at rogalendingene ikke er like frempå lenger, og det er roligere på visninger i Mandal og Lyngdal. Men det har foreløpig ikke hatt noe å si for prisene.

Les også

– Mer lønnsomt å selge hytta si nå enn på lenge

Les også

Dette er landets dyreste hytter

Les også

Helårsboliger markedsføres som «hytter» i tidligere bopliktområder

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Stabil prisvekst for norske sjøhytter

  2. Megler om hett hyttemarked: – Aldri vært med på noe lignende før

  3. Ferske tall: Rekord på pris og antall solgte hytter ved sjøen

  4. Annonsørinnhold

  5. Prisrekord på Bleikøya i Oslofjorden: 32 kvadratmeter stor hytte solgt for 6,4 millioner

  6. Hytte ved sjøen har knapt blitt dyrere