Eksperter om bankenes utlånskrig: Så mye kan boliglånsrentene falle

Om Norges Bank setter styringsrenten ned i null, kan boliglånsrentene i teorien følge tett etter, mener ekspertene.

LAVERE: Ekspertene mener boliglånsrentene kan falle ytterligere i månedene som kommer, særlig om Norges Bank senker styringsrenten igjen.
Publisert: Publisert:

En lang rekke banker har kastet seg inn i rentekrigen som herjer boliglånsmarkedet nå.

I påsken startet Danske Bank kampen om kundene da de senket sin boliglånsrente med inntil 0,15 prosentpoeng, og tilbød enkelte kunder boliglånsrente på 1,90 prosent.

Samtlige av bankene understreker at det er Norges Banks siste kutt i styringsrenten som har utløst rentekampen.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole mener bankene fortsatt ikke er i nærheten av hvor lavt de kan gå.

Les også

Byttet bank for å få bedre rente? Da bør du sjekke selvangivelsen

– Hvor langt ned boliglånsrentene kan falle er helt avhengig av styringsrenten og markedsrenten. Om styringsrenten går ned i null, eller blir negativ, kan boliglånsrentene også bevege seg ned mot en prosent på de rimeligste lånene, men da vil vi ha negativ innskuddsrente, sier han til E24.

Han tror de norske bankene vil følge Norges Bank om det kommer nye rentekutt, og tror en styringsrente ned mot null i løpet av de neste årene kan være sannsynlig.

(Saken fortsetter under bildet)

SER VIDERE FALL: NHH-professor Ola H. Grytten tor ikke Norges laveste boliglånspris i historien ennå er nådd.

Nærmer seg bunn

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det er grenser for hvor langt ned bankene kan sette boliglånsrenten, og er skeptisk til at bankene vil presse boliglånsrentene videre nedover.

– I teorien er det ingen klar grense på hvor lavt bankene kan sette utlånsrentene. Så lenge de får høyere rente på det de låner ut enn det de selv låner, kan de sette rentene lavt, sier han.

– I praksis er det likevel noen grenser. Selv om sentralbankene i flere land har senket styringsrenten under null, er de forsiktige med å senke mer. Også Norges Bank kvier seg for å senke renten under null, selv om banken ikke utelukker at det kan skje. Derfor tror jeg ikke at boliglånsrentene vil bli så mye lavere enn de er nå.

Les også

Nå har også DNB kuttet renten

Han understreker at styringsrenten har mye å si for hvilken rente bankene velger å tilby sine kunder, men at det også er mange andre faktorer som spiller inn, som konkurransen i lånemarkedet og kapitalkravene til bankene.

Da Nordea senket boliglånsrentene tidligere tirsdag avviste ikke pressesjef Christian Steffensen at det kan komme flere kutt fra storbanken.

– Det jeg kan si om det er at vi merker at det er tøff konkurranse om boliglånskundene nå, og vi har mål om å være konkurransedyktige, sa Steffensen i Nordea til E24.

(Saken fortsetter under bildet)

MER OPTIMISTISK: Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror ikke lave boliglånsrenter har skapt store problemer for norsk økonomi enda.

Kan skape bobler

– Er det noen farer forbundet med så lave renter som vi ser i dag, Holden?

– Når rentene er så lave som nå bidrar det til å dra opp boligprisene. Jo høyere boligprisene blir, jo større er også muligheten for fall. Nå ser vi at rentene trolig vil være lave i lengre tid, og det bidrar også til at boligprisene blir høye. Men vi kan ikke se bort ifra risikoen for et boligprisfall.

Han legger imidlertid til at lav boligbygging i Norge, fortsatt betydelig innvandring og robust norsk økonomi til tross for lavere oljepriser trekker i motsatt retning, og taler for at boligprisene også kan fortsette å stige.

Les også

Derfor har vi rekordlave renter

Grytten er imidlertid ikke like rolig, og mener det er en fare for at husholdningene låner for mye.

– Saken nå er at vi har stigende inflasjon, samtidig som rentene er lave, slik at vi får negativ realrente. For de av oss som er redde for at boliger nå er høyt priset er dette bekymringsverdig, sier Grytten.

– Nå en har negativ realrente vil presset på å låne penger bli større fordi det er så billig, men mange glemmer at disse også skal betales tilbake og dermed tar en opp for mye lån.

Les også

Du kan få dyrere boliglån tross rentekutt

Urovekkende høy

Grytten peker videre på at svært høy gjeldsvekst allerede er en trend i Norge.

I løpet av de siste årene har norske husholdninger fått stadig høyere gjeld, og ifølge statistikkbyrået Eurostat er vi nå Europas fjerde mest forgjeldede befolkning.

Våre naboer i Danmark topper denne listen, tett fulgt av både Nederland og Kypros. Dersom nordmenn fortsetter å låne i dagens vil vi ta igjen våre naboer innen 2023, viser tall fra SSB og Eika Gruppen.

– Gjelden i husholdningene stiger urovekkende raskt, særlig med tanke på at vi sliter med lavere oljepriser og økt arbeidsledighet, sier Grytten.

Han mener det er viktig at bankene tar på seg noe av ansvaret for dette, og utøver forsvarlig lånepraksis.

Les også

Banker kutter boliglånsrenten

Les også

Stor guide: Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

Les også

Nordmenn strømmer til Sverige for å realisere hyttedrømmen

Publisert:
Gå til e24.no