Solgt for 2,4 mill. over prisantydning: – Skal ikke bomme så mye

Et rekkehus i Oslo og en enebolig i Bergen ble denne uken solgt for millionsummer over prisantydning. Meglerne skylder på boligenes standard og få sammenlignbare salg.

Elleve personer deltok i budkrigen på det arkitekttegnede huset fra Bergen. Salgssummen endte mer en to millioner kroner over prisantydning.
Publisert:

De to boligsalgene hadde begge et avvik mellom salgssum og prisantydning på over 20 prosent. Det er skyhøyt over normalen. Ifølge statistikk fra Eiendom Norge var den gjennomsnittlige avviket mellom pris og prisantydning på 1,3 prosent i juli 2022.

Det største prisavviket var på en arkitekttegnet enebolig i Bergen. Den ble nylig solgt for 9,4 millioner kroner – hele 2,4 millioner kroner over prisantydning.

– Vi vurderte prisen etter beste evne. Boligen har åpenbart en x-faktor vi undervurderte i vår verdivurdering. Husets særpreg, med gjennomtenkte, godt bevarte arkitektoniske løsninger, ble satt enda større pris på av markedet enn vi trodde, sier eiendomsmegler Ketil Djønne i DNB Eiendom.

Dette er utsikten fra Bergensboligen som denne uken ble solgt for 2,4 millioner kroner over prisantydning.

– Skjer svært sjelden

Megleren sier så store avvik mellom prisantydning og salgssum som dette skjer svært sjelden.

– Når det først inntreffer er det gjerne med nettopp så spesielle objekter som denne boligen, sier han videre.

På spørsmål om hvorfor prisen ikke ble satt høyere, svarer Djønne:

– Vi gjorde vår verdivurdering på bakgrunn av andre salg i samme område. I tillegg har boligen en eldre standard med et åpenbart oppussingsbehov.

Les også

Bergensbolig solgt for 1,2 millioner over prisantydning

Selger: – Ble positivt overrasket

Huset har vært i samme families eie siden det ble bygget i 1966. Selgeren er naturlig nok godt fornøyd med utfallet av budkrigen. Til sammen elleve personer ga bud på Bergens-boligen.

– Vi ble positivt overrasket over at det gikk så høyt. Vi hadde regnet å få mellom 7 og 8 millioner kroner for huset, sier Jan Tomas Espedal, en av fire søsken som vokste opp i eneboligen i Bergen.

Espedal tok seg av salget på vegne av sin mor, i kraft av å være hennes verge. Moren bor nå på sykehjem.

Han forteller at familien først synes barndomshjemmet ble priset noe lavt, og hadde forventet at prisen ble satt minst en halv million kroner høyere. De innhentet derfor to verdivurderinger fra DNB Eiendom og Fana Sparebank, som vurderte prisen til henholdsvis 7 og 6,9 millioner kroner.

– Et så stort avvik fra to såpass likelydende verdivurderinger kan tyde på at dette var en vanskelig bolig å vurdere, sier Espedal.

Les på E24+

Kjøpe bolig nå? NTNU-ekspert har et klart råd

– Spesiell bolig

Huset ble bygget i 1966 og er tegnet av arkitekt Jan Olav Reither – arkitekten bak blant annet Lagunen Storsenter og Sandviken Sykehus i Bergen. Boligen har vært i familiens eie siden den ble bygget.

– Det er en spesiell bolig for folk som er opptatt av arkitektur – det er bygget med spesialutvalgte materialer og blitt godt vedlikeholdt gjennom årenes løp. Budrunden viste også at de som virkelig ville ha den, også var villige til å gå høyt, mener Espedal.

Han har ingenting å utsette på hvordan DNB Eiendom håndterte oppdraget, til tross for at megleren bommet grovt med prisantydningen.

– Vi hadde akseptert et bud til prisantydning. Etter mitt syn er kjøperne veldig heldige uansett hvilken pris boligen endte på til slutt, sier han.

Dette rekkehuset på Godlia i Oslo ble solgt for 7.750.000 kroner. Prisantydningen var på 6 millioner.

Rekkehus gikk 1,7 mill. over takst

Denne uken ble også et rekkehus på Godlia i Oslo, med et formidabelt oppgraderingsbehov, solgt for 1,7 millioner kroner over prisantydningen på 7 millioner kroner.

– Det var ingen lokkepris, men når man ser på sluttprisen er det åpenbart at vi kunne lagt oss høyere. I en optimal verden skulle alle boligsalg endt rundt prisantydning, sier Øystein Opheim, eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Panorama.

Også han peker på eldre standard og få sammenlignbare salg som årsak til feilprisingen.

– Boligen har et stort oppgraderingsbehov som følge av vedlikeholdsetterslep. Dette, samt at det ikke var mange solgte boliger å sammenligne med i dette området, gjorde det vanskelig å fastsette pris, sier Opheim.

– Det er heldigvis lenge siden sist en bolig gikk så mye over, legger han til.

Les på E24+

Betale ned på boliglånet eller putte pengene på sparekonto? Her er ekspertenes råd

– Alle kan bomme

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF), sier avvik i denne størrelsesorden ikke skal forekomme.

– Alle kan bomme. Så lenge auksjonsprinsippet gjelder, sitter du ikke med fasiten før budrunden er avsluttet. Men så store avvik som dette skal man uansett ikke ha, sier han.

Samtidig påpeker han at det forekommer at objekter er veldig vanskelig å prise.

– Det kan eksempelvis skyldes at boligen er sjelden eller ligger i et strøk eller en gate hvor det sjelden selges boliger. Andre ganger løper budrundene løpsk – dette skjer ofte når profesjonelle og privatpersoner byr mot hverandre, sier Geving.

Ifølge Geving har prisavviket falt betraktelig gjennom sommeren og våren.

– Dette er et typisk tegn på at det skjer en avkjøling i markedet, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no