Slik kan terrorangrepet påvirke Frankrikes økonomi

Den amerikanske sentralbanken støttet opp under den amerikanske økonomien etter 11.september-angrepet i 2001. Nå kan Frankrike få hjelp av Den europeiske sentralbanken (ESB) etter terroren fredag.

TERROR: Paris ble fredag rammet av flere samtidige terrorangrep, angrep som vil kunne sette spor i den franske økonomien fremover. Her fra en minnemarkering utenfor konsertlokalet Bataclan hvor størsteparten av de 129 omkomne endte sine liv.

Bertrand Guay/
  • Tone Iren Sørheim
  • Victoria Armstrong
Publisert:,

– Det her kan bli tungen på vektskålen for merhandling fra ESB, sier Jan Ludvig Andreassen til E24, sjeføkonom i bankalliansen Eika.

– Sannsynligheten har økt for at de vil føre en mer ekspansiv politikk ved neste rentemøte i desember, enten ved å øke verdipapirkjøpene (såkalt «pengetrykking»), eller ved å redusere sine lånerenter til bankene.

Han svarer på spørsmålet om hvordan den franske økonomien vil påvirkes av terrorangrepene som fredag rammet hovedstaden Paris.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

John Thomas Aarø

– ESB vil bli som en klam hånd å holde i for et næringsliv som vil gå litt tøffere tider i møte. Inntektene fra handelsstanden vil falle i det korte bildet, sier sjeføkonomen videre.

IG France-analytiker Alexandre Baradez sier til Reuters mandag:

– Aksjer som er rettet mot varehandel og turisme, spesielt luksusindustrien mot juletider, kan bli påvirket av terroren.

Les også

4,1 millioner har markert seg selv som trygge etter terroren på Facebook

Markedsreaksjoner

I forkant av børshandelen mandag spådde analysesjef Roger Berntsen i Netfonds at en terrorfrykt ville sette sitt preg på børsmarkedene i Europa, og skrev i morgenrapporten:

– Vi venter at terrorfrykten også vil prege de europeiske børsene i dag.

E24 Aksjelive: Følg de europeiske børsene her

ETT MINUTTS STILLHET: Klokken 12.00 mandag ble det holdt ett minutts stillhet for Paris-ofrene flere steder i Europa, her fra Brandenburger Tor i Berlin.

Michael Sohn/

Den franske hovedindeksen CAC 40 falt rundt én prosent fra start, og det var spesielt innen transport og luksusvarer at nedgangen var størst.

Klokken 11.25 har CAC 40-indeksen vippet opp i pluss 0,11 prosent, men flere turismerelaterte aksjer sliter stort:

Flyselskapet Air France-KLM og lufthavnselskapet Aeroports Paris faller henholdsvis fem og syv prosent. Eurotunnel, som binder Paris med London, faller fire prosent, mens luksusmerket Louis Vuitton - som står foran den viktige julehandelen - er ned tre prosent.

Les også: Minst 120 drept i Paris

Verdens mest besøkte land

Frankrike er verdens mest besøkte land, og huser hvert år i underkant av 83 millioner tilreisende. Landet har verdens sjette største økonomi.

Turistnæringen står for nærmere 7,5 prosent av inntektene inn til den franske statskassen, ifølge Reuters.

(Saken fortsetter under bildet).

STENGT: Paris lokker til seg turister i millionklassen årlig, og blant de mest kjente turistattraksjonene er Eiffeltårnet. Tårnet er nå stengt for publikum som følge av terrortrusselen.

Kristofer Sandberg/

I kjølvannet av terrorangrepene venter økonomer at kombinasjonen av frykt og det faktum at Frankrike har erklært at de er i en nødssituasjon, vil svekke den franske økonomien. Det skriver den britiske næringslivsavisen International Business Times.

Som resultat av terroren, vil Frankrike merke en belastning på økonomien. Bygninger og veier må repareres. Handelsinntekter vil trolig falle.

Les også

Signalbygg verden over i trikolorens farger

SAS: Nordmenn ikke terrorredde

SAS ved informasjonssjef Knut Morten Johansen sier til E24 at deres kunder har muligheten til å ombooke flybillettene til Paris, men at det har ikke vært noen ekstraordinære bevegelser.

SAS vil fortsette å fly til Paris som normalt, understreker han.

Norwegian forteller det samme:

– Vi har merket nokså liten interesse for å kansellere billetter, men vi har ikke eksakte tall nå dessverre, skriver kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Tonje Næss i en e-post til E24.

Les også

Frankrike bomber IS i Syria

Vil få hjelp

Jan Ludvig Andreassen påpeker at det er presedens for å gripe inn og gi økopnomisk hjelp ved store kriser som denne.

BLOMSTERHAV: En russisk kvinne legger ned roser utenfor den franske ambassaden i Moskva.

Dmitry Serebryakov

Andreassen viser til at sentralbanker tidligere har hjulpet land i kriser og etter terror, og trekker frem terrorangrep i Asia og støtten den amerikanske sentralbanken Federal Reserve ga etter 9/11.

Daværende president George W. Bush oppfordret det amerikanske folk til å handle og benytte seg av kulturtilbud, mens sentralbanken kuttet rentene og la til rette for at flere kunder kunne ta opp lån og investere.

Det har USA fått skryt for i ettertid.

Oljeprisen i ro

Eikas sjeføkonom tror ikke terrorangrepene vil gi noe åpenbart fall i Frankrikes bruttonasjonalprodukt:

– Fallet i handelsinntekter vil mer enn oppveies av større investeringer i sikkerhet og forsvar fra både det offentlige og privat næringsliv.

Oljeprisen har økt svakt etter fredagens grusomheter i den franske hovedstaten, og er per klokken 12.20 fredag opp 0,85 prosent for dagen.

OLJEANALYTIKER: Torbjørn Kjus i DNB Markets.

DNB

Foreløpig har ikke oljeprisen, tradisjonelt lett påvirkelig av geopolitiske forhold, beveget seg markant.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets uttalte til Dagens Næringsliv i helgen at Paris-terroren trolig ikke kommer til å bevege oljeprisen mye slik det ser ut nå.

– Generelt kan jeg si at det kan være støttende for oljeprisen hvis IS-urolighetene eskalerer rundt den nordlige rørledningen fra Irak, men bortsett fra det tror jeg ikke det har så stor effekt på oljeprisen.

Jan Ludvig Andreassen forteller E24 at terroren kan påvirke valutamarkedene og bringe euroen nærmere paritet med den amerikanske dollaren (red.amn: altså at en euro koster det samme som en dollar).

– Det vil være negativt for oljeprisen, men på kort sikt spiller ikke hendelsene fredag inn på oljeprisen. Det er for mye olje i markedet nå, sier Jan Ludvig Andreassen til E24.

Les også

Giverkonferanse for Syria i London i februar

Les også

Hollande: – Kampen vil bli nådeløs

Les også

Oslo-politiet: – Ivaretar franske interesser

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Asias børser rister av seg terrorfrykten

  2. Slik har terroren skremt turistene vekk fra Paris

  3. 4,1 millioner har markert seg selv som trygge på Facebook

  4. Annonsørinnhold

  5. Denne uken er det rentemøte i Norge og Europa 

  6. Slik avgjøres valgthrilleren i Frankrike