Her forsvinner 60,4 millioner kroner i Norges Bank

Slik fordufter millioner av kroner fra kjelleren i Norges Bank. 

Publisert:

Langt nede i kjelleren hos Norges Bank står den røde sorteringsmaskinen, som etter noen få tastetrykk får millioner av kroner i seddelform til å bli helt ugjenkjennelig konfetti.

Historien skal ha det til at da ny maskin skulle bestilles i 1995, fikk en kvinne ansatt i Norges Bank bestemme fargevalget, og da ble det rødt.

Standardfargen for denne typen maskiner var på den tiden grå.

Tirsdag er det 60,4 millioner kroner som kjøres gjennom den røde maskinen. En skuelysten presse ser med spente og nysgjerrige øyne på hvordan pengene nærmest forsvinner i luften.

Saken fortsetter under bildet

50.000 LAPPER: 50.000 tusenlapper hadde sin siste levedag tirsdag, det utgjør 50 millioner kroner. Her hiver Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, sedlene inn i makuleringsmaskinen.

– Det er et relativt lite beløp, vanligvis har vi noe større beløp som går igjennom, sier Trond Eklund, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, til E24.

– Hva er det største beløpet som har gått igjennom på en dag?

– Det største beløpet hadde vi da vi oppgraderte nåværende serie med de blanke stripene, for da hadde vi en del nye sedler uten striper som vi destruerte på denne maskinen. Da ble det noen paller på en dag.

NYE OG GAMLE SEDLER: Kjente og kjære pengesedler gjennom flere tiår, helt tilbake til årene etter krigen, fant veien gjennom makuleringsmaskinen til Norges Bank.

– Men de så jo veldig fine ut de tusenlappene som nå tok veien?

– Ja. Det er ikke alltid så lett å se, det kan være små hull, for de kommer fra utlandet, der det er vanlig å sette stifter i sedlene, eller at sedlene er definert som slitte. Eller det kan være at sikkerhetselemtene ikke virker som de skal.

Nysgjerrige journalister klatrer opp stigen ved siden av maskinen for å få med seg mest mulig av pengeprosessen.

Eklund informerer E24 om at det i en enkelt seddel kan være mellom 15 og 20 såkalte sikkerhetselementer.

Det er både sedler levert inn fra Ola og Kari Nordmann, samt fra utgåtte utgaver som passerer i tusentall i makuleringsmaskinen under pressens besøk hos ærverdige Norges Bank.

Les også

Tror Siv svekker kronen

Fra vugge til container

Idet sedlene er gjort om til konfetti behandles sedlene som vanlig avfall og havner i en container nederst i kjelleren til Norges Bank.

– Hvor lenge lever en seddel?

– Den gjennomsnittlige levetiden for norske sedler varierer ut fra valør, men i snitt er en levetid fra 2,5 til 3 år vanlig. Stort sett er nordmenn flinke til å ta vare på sedlene sine, sier Eklund til E24.

I 2014 ble det destruert om lag 32 millioner sedler, tilsvarende 9,5 milliarder kroner, opplyser Therese-Riiser Wålen, assisterende direktør for kommunikasjon i Norges Bank.

Sedler destrueres ved sentralbankdepotene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø samt hos Norges Bank i Oslo.

Det er bankenes ansvar å sortere gamle og slitte penger før de så leveres til Norges Bank.

Saken fortsetter under bildet

FEM MILLIONER: Her sendes fem millioner kroner inn i makuleringsmaskinen av E24s utsendte journalist.

Pengetrykking i utlandet

I juni 2007 ble den siste norske seddelen trykket i Norges Banks lokaler da all produksjon av sedler i Norge ble opphørt – 190 år senere etter den første seddelen, ifølge Norges Banks hjemmeside.

I dag er det selskapene Fiduciaire i Frankrike og Giesecke & Devrient i Tyskland som står for trykkingen av nye sedler, informerer Riiser Wålen til E24.

UGJENKJENNELIG: Norske sedler gjøres om til konfetti i kjelleren til sentralbanken.
Les også

Gjelden øker: – Dette gjør oss sårbare

Les også

– Kinas overgang byr på større problemer enn lagt til grunn

Les også

- Det er et regionalt problem og en nasjonal utfordring

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om