Blir du dummere av smarttelefonen?

Stadig flere dingser rundt oss blir «smarte». Hva gjør egentlig dette med menneskets intelligens? Nobelprisvinner Edvard Moser sier at vi tilegner oss kunnskap på en annen måte enn før.

FLERE SKJERMER: Det blir stadig vanligere å sitte foran flere skjermer samtidig.

Stian Lysberg Solum
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Smarttelefonene har revolusjonert hverdagen til sine eiere. Du kan gjøre det meste på telefonen, og den hjelper deg med å huske det meste.

Men det er lite som tyder på at vi har fått dårligere konsentrasjon, og da både hvor mye vi kan være konsentrert om og hvor godt vi kan være konsentrert.

Hukommelse

Forskere har målt konsentrasjon ved å be folk om å gjenta en stadig lengre rekke av tall i omvendt rekkefølge.

Og så ba de folk om å følge med på noe og legge merke til små endringer.

Resultatet er slående likt slik det var før smarttelefonens tid, for 50 år siden, ifølge New York Times.

Les også

Svensk professor: Vi burde bare jobbe to timer hver dag

En av personene som har bidratt mest til synet på at digitaliseringen ødelegger hukommelsen, er psykiater Manfred Spitzer, som har skrevet boken «Digital demens».

Han skriver i boken at barns hjerneutvikling blir hemmet av digitale verktøy, og at antallet demente vil øke på grunn av den utstrakte bruken.

Kunnskap

Han har imidlertid ikke overbevist norske fagfolk. En av dem som er uenig, er hjerneforsker, psykolog og nobelprisvinner i medisin, Edvard Moser.

– Ting forandrer seg svært raskt rundt oss. Det vi tilegner oss av kunnskap og ferdigheter nå er forskjellig fra 20–30 år tilbake. For å klare seg i dagens samfunn må man vite hvor man får tak i informasjon, men man trenger ikke alltid huske detaljene. Det er viktigere å se sammenhengene og forstå, og det gjør man ikke uten at man også husker det viktigste, sier Moser til Universitetsavisa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VANT NOBELPRIS: May-Britt og Edvard Moser ble i fjor tildelt nobelpris i medisin for oppdagelser av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

Ned Alley

Moser sier at mennesket forandrer seg med bruken av digitale medier, men han vil ikke gå med på at det gjør mennesker dummere.

– Kanskje blir vi dårligere i hoderegning, til å huske lange tallrekker, den store gangetabellen og slike ting, men det er neppe noe stort handikap. Mens vi mister dette, lærer vi andre former for matematikk, slik som statistikk og sortering og håndtering av store informasjonsmengder hvor man må ha datamaskiner. I dag hjelper datamaskinene oss med avanserte operasjoner som for noen få år siden var umulig, sier han.

Moser hadde ikke mulighet til å kommentere saken for E24.

Les også

Ny UiO-studie: Tyr til amfetamin for å prestere på jobben

Viljen

Men viljen til å være konsentrert kan være svakere. En konsentrasjons-studie, som ble lagt frem tidligere i år, viste at personer får dårligere konsentrasjon om de har en smarttelefon i nærheten.

I studien ble deltagerne bedt om å se en rekke tall, og krysse ut de tallene som sammen med ett av de nærmeste tallene ble en gitt sum.

Før de begynte ble halvparten bedt om å legge vekk sine telefoner. De andre ble bedt om å legge sine telefoner på bordet, tilsynelatende for at de skulle bli stilt spørsmål om funksjoner ved den.

Ingen telefoner ringte under eksperimentet, likevel gjorde de som hadde telefonene på bordet det 20 prosent dårligere enn de som hadde lagt vekk telefonen.

Forventer forstyrrelser

Dr. Ron Friedman påpeker i Psychology Today at en av grunnene til dette kan være at vi gjennom flere år med mobilbruk har bygget opp en forventning om at det vil komme en melding på telefonen. Dette kan føre til at vi, selv når telefonen ligger stille på bordet, blir fristet til å dele oppmerksomheten, slik at vi har mindre kapasitet til å løse en oppgave.

Les også

Prestasjonspress kan svekke resultatene

En annen studie viste at det var mer sannsynlig at sjåfører, som i studien satt i en simulator, kjørte på en fotgjenger som krysset gaten om telefonen ringte. Dette skjedde også selv om sjåføren på forhånd hadde bestemt seg for å ikke ta telefonen.

Friedman skriver at det er sterke grunner til å mistenke at det å hele tiden fikle med smarttelefonen og være påkoblet kan forstyrre hjernen når den lagrer minner.

For å kunne overføre minnene fra korttidshukommelse til langtidshukommelse trenger nemlig hjernen pauser.

En studie fra Kungliga Tekniska högskolan (KTH), som ble publisert i slutten av 2013, viste at hjernen lett kan bli overbelastet for eksempel når en person surfer rundt på sosiale medier. Resultatet kan være at mindre informasjon blir lagret i hukommelsen.

Les også

Ny undersøkelse: Du blir syk av mobilbruken

Les også

Derfor godtar vi at noen får bedre lønn enn andre

Les også

– Mentorordningen har stort sett ingen effekt

Publisert:

Flere artikler

  1. Det nye arbeidslivet: - Det er jobbhåp for alle som vil

  2. Gründersuksess: Solgte «papirnettbrett» for 3 millioner kroner – på under to døgn

  3. Nerdenes hevn

  4. Betalt innhold

    Teslas autopilot kan redde millioner av liv, men den kommer først til å drepe noen

  5. Betalt innhold

    Slik har Tim Cook gjort Apple til et fort verdt over 2.000 milliarder dollar