Ekspert om flyselskapenes billigsalg i januar: – Vær kritisk

Rett etter at et nytt år ringes inn, er nordmenn i reisehumør. Tusenvis av reiser blir solgt i januar, men ekspertene anbefaler å være kritisk til hvilke tilbud vi benytter oss av.

 • Victoria Armstrong
 • Geir Molnes
Publisert:

Reiseoperatøren Ving har anslått at de vil selge reiser for nesten 800 millioner kroner de neste fem ukene, altså i løpet av januar.

Mange ønsker nemlig å sikre seg årets sommerferie tidlig, noe som gjør at turbestillinger skyter i været hvert år på denne tiden.

Også SAS bekrefter fenomenet. Ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen er det mange som liker å planlegge ferieturene i starten av året.

På flyselskapets hjemmesider reklameres det for «1.000.000 billige reiser» som kan bestilles senest 12. januar.

Les også

Hit reiser vi i 2016: – Sommer betyr Middelhavet for nordmenn

– Januar er lavsesong for reising, men det er mange som bestiller nå for å reise senere. Det er mange tilbud på denne tiden av året, sier Johansen til E24.

Ser en trend

SER EN TREND: Direktør for Reise utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril.

Norwegian har også satt i gang et nyttårssalg der billettene starter på 199 kroner, ifølge deres hjemmesider.

Ifølge informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen er det stor pågang på billettsalget om dagen.

Han tror det er mange som ønsker å være tidlig ute med å sikre seg ferier, kanskje spesielt når man skal reise langt eller i skoleferien.

– De beste tipsene for å få tak i de billigste billettene er å være tidlig ute, legg turen utenom skoleferien hvis det er mulig og reis på dager der færrest mulig reiser, sier Sandaker-Nielsen til E24.

Direktør for Reise utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril, ser en trend i at reiseselskapene legger ut billigbilletter ved starten av året.

Han tror det handler om tradisjoner, samt et behov for planlegging blant flere typer passasjerer.

– Tradisjonelt er det mange som bestiller sommerferien sin i januar. Flyselskapene og turoperatørene konkurrerer om januar-kundene, og konkurrerer seg imellom med gode tilbud. Vi ser gjerne at det er de som skal på tur med større familier og som har behov for å planlegge i god tid som sikrer seg de største ferieleilighetene allerede nå i januar.

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

– Vær kritisk

Men billigsalgene er ikke nødvendigvis så billige som det kan virke som.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, sier til E24 at man må være nøye med å sjekke flere steder før man bestiller. Han mener forbrukere må være kritiske til hvilke tilbud man benytter seg av.

VÆR KRITISK: Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem.

– Ikke ta billigpåstandene for god fisk. Sjekk flere steder i markedet, både nettportaler og direkte hos flyselskapene. Noen hevder at de er veldig billige, men all erfaring viser at det ikke alltid stemmer.

Gjedrem i Forbrukerombudet forteller at ombudet tidligere har vurdert prisgarantier og billigpåstander i reiselivsbransjen. Han forteller at det da har vært vanskelig for selskapene å finne dekning for at de faktisk er billigst.

– En del nettportaler kunne vise at de var like billige som mange andre. Men at noen er billigst er svært vanskelig å vise, og det var det ingen som klarte. Det bør man være kritisk til.

– Bestill flybilletter om morgenen

Den britiske avisen The Guardian har samlet en rekke reisetips for å sikre seg de billigste reisene. Blant annet disse:

 • Slett søkehistorikken på datamaskinen din når du skal bestille reiser. Ofte er billettprisene høyere når du har vært innom samme nettsted flere ganger for å sjekke de samme billettene.
 • Tirsdag skal være den billigste dagen i uken å bestille flybilletter på. Hvis du i tillegg bestiller omtrent 50 dager før avreise kan det være penger å spare.
 • Bestill flybillettene om morgenen. Da er det ofte billigst fordi billetter som har vært holdt av over natten blir sluppet, sier Matthew Crummack, sjef for Lastminute.com til The Guardian.
 • Ta en mellomlanding når du skal fly langt. Å fly direkte koster ofte litt ekstra, og hvis du legger inn et stopp eller to på reisen kan det være penger å spare.

Klikk her for å se hele listen.

Les også

Flypassasjer hadde på tre bukser for å slippe bagasjeregning

Les også

Nordmenn dropper IS-nære sydenland

Les også

Dette er våre taxfree-favoritter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Reise
 2. Forbrukerombudet
 3. Virke
 4. Scandinavian Airlines (SAS)
 5. Norwegian

Flere artikler

 1. Norwegian tar gebyrgrep: Nå må du betale for å velge sete ved innsjekking

 2. Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

 3. Norwegian vil ta avgiftspenger fra kundens konto uten å spørre

 4. Reiseformidler anklages for ulovlig flybillett-løfte

 5. Norwegian avventer avgift-trekk fra kunders konto