Boligprisene

Meglernes nye toppsjef spår januar-prishopp

Men frykt ikke, boligkjøpere: Etter en tradisjonstro «nyttårsrakett» vil 2020 bli et rolig boligår nær strippet for prisvekst, tror Eiendom Norges nye direktør.

DEN NYE SJEFEN: Henning Lauridsen har tatt over roret som ny direktør i Eiendom Norge, som legger frem boligstatistikken hver måned.

Stian Lysberg Solum
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Mandag ble Henning Lauridsen boligstatistikkens nye ansikt. Den ferske Eiendom Norge-direktøren har tatt over roret etter Christian Dreyer, og har nettopp debutert med meglerforeningens desember-rapport.

Den viste et nasjonalt boligprisfall på 0,8 prosent – noe Lauridsen understreker er helt som normalt i en av årets svakeste boligmåneder.

Men snart kan boligprisene hoppe tilbake: År etter år har januar vært Norges sterkeste boligmåned, med en gjennomsnittlig prisvekst på rundt tre prosent fra desember.

En slik prisvekst innebærer at en bolig til fem millioner blir rundt 150.000 kroner dyrere.

– Vi ser helt klart for oss en januareffekt i år også, sier Lauridsen til E24.

– Men om prisene stiger så mye som tre prosent, tror jeg kanskje ikke. Vi har gått inn i nyåret med relativt stor moderasjon i markedet, og har et høyt volum av boliger som vil fortsette inn i 2020, sier han.

Les også

Boligprisene falt som ventet i desember

– Ingen grunn til å forvente annet

En «nyttårsrakett» for boligprisene har nærmest blitt tradisjon i Norge. Eksperter har forklart januar-prishoppene med at mange kjøpere starter boligjakten etter juleferien, samtidig som tilbudssiden ofte halter litt etter – slik at det blir flere om benet, og prisene presses.

Samtidig har boligmarkedet ofte tilbakelagt flere måneder med prisfall, som januar nå «tar igjen».

2019 ble avrundet med prisfall både i november og desember. Ved inngangen til 2020 er likevel boligvolumet noe høyere enn vanlig, og vil bidra til at januar-prishoppet neppe blir så stort som tre prosent, resonnerer Lauridsen.

Carl Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, er enig med sin bransjekollega i at januar vil by på boligprisvekst.

– I desember 2019 var omsetningen noe høyere enn normalt, og prisene falt moderat. I januar får vi alltid motsatt effekt, mange vil kjøpe og utbudet er ofte litt begrenset de første ukene av det nye året. Det er ingen grunn til å forvente noe annet ved inngangen til 2020, mener han.

Les også

«Ny æra for boligprisveksten» demper Øystein Olsens bekymringer

Avlyser nær all prisvekst etter januar-hopp

Men etter at januar-prisbykset er unnagjort, skal prisene knapt stige mer i 2020, forventer den nye Eiendom Norge-sjefen: Han spår bare tre prosents sammenlagt prisvekst i 2020.

– Det vil være bra for dem som skal inn i boligmarkedet?

– Ja, det ligger an til å bli et godt år, både for selgere og kjøpere. Markedet fremstår balansert og sunt, uten tilløp til voldsomme prisutslag hverken den ene eller andre veien, sier Lauridsen.

Også 2019 ble et svært moderat år i boligmarkedet, med kun 2,6 prosents prisvekst på landsbasis.

Lauridsen sier ferdigstillelsen av flere store nyboligprosjekter utover i 2020 vil bli en viktig prisdemper, samtidig som rentenivået nå er høyere etter fire hevinger fra Norges Bank.

... men Oslo kan bli et unntak

En usikkerhetsfaktor er imidlertid hvorvidt rentehevingene er fullt priset inn i boligmarkedet eller ikke, påpeker Lauridsen.

Også Geving i NEF mener 2020 vil by på moderat boligprisutvikling i Norge, blant annet grunnet høy boligproduksjon som bidrar til å balansere tilbud og etterspørsel.

– Unntaket er Oslo, hvor presset er stort og boligproduksjonen i mange år har vært for ujevn til å møte en økende etterspørsel, sier meglertoppen.

– Forutsatt at den sterke etterspørselen vedvarer, vil det kunne oppstå ubalanser i oslomarkedet, med fare for sterkere prispress enn ønskelig, sier han.

Oslo er også et ytterpunkt i 2020-prognosene fra Eiendom Norge: Mens meglerforeningen øyner tre prosents prisvekst på landsbasis, spås hovedstaden en sterkere vekst på fem prosent.

Stavanger ventes å få den svakeste utviklingen i 2020, med null prosents prisvekst.

Les også

Eiendomsselskap: Her blir prisveksten på luksusboliger størst

Les også

Markant prisfall for Obos-boliger i desember

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligmarkedet
 3. Eiendom Norge
 4. Bolig
 5. Norges Eiendomsmeglerforbund

Flere artikler

 1. Boligprisene falt som ventet i desember

 2. Sterk desember ga 8,7 prosents boligprisvekst i fjor

 3. Sterkere boligprishopp enn ventet i januar

 4. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

 5. Boligprisene snur: Falt i juni