DNB snur: Vil gi kundene rentekutt senest 5. april

Storbanken har fått kritikk fra flere kanter etter at banken har varslet at rentekuttene ikke blir gyldige fra før 1. og 2. mai. Nå gjør banken helomvending.

Publisert:

– Vi har kuttet rentene våre to ganger de siste ti dagene, og det er en helt ekstraordinær situasjon i Norge. Dato for når renteendringen trer i kraft er viktig for mange av kundene våre i situasjonen vi nå står i, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB i en pressemelding.

DNB arbeider nå med å finne tekniske løsninger for å fremskynde de to rentekuttene. Foreløpig er ikke løsningen klar, men banken skriver at den «skal sørge for at de to rentekuttene gjelder fra senest 5. april».

– Hver dag snakker rådgiverne våre med tusenvis av kunder som har kommet i en vanskelig situasjon. Vi prøver så godt vi kan å hjelpe alle, med for eksempel avdragsfrihet og andre tiltak. Vi ber om at kundene våre som lurer på hvilken rente de får, nå venter til de får det endelige brevet fra oss før dere kontakter oss med spørsmål, sier Blekeli Spiten.

DNB har varslet to rentekutt på inntil henholdsvis 0,35 og 0,5 prosentpoeng. Rentekuttene har kommet etter at Norges Bank den siste halvannen uken har kuttet renten to ganger, med totalt 1,25 prosentpoeng til 0,25 prosent.

Les på Dine Penger: Slik kan du få banken til å sette ned boligrenten nå

Skyldte på datasystemet

DNB pekte selv på datasystemet, da kunder spurte hvorfor ikke boliglånsrenten ble satt ned raskere. Til NTB uttalte Blekeli Spiten at det ikke var teknisk mulig å flytte rentekuttet fremover i tid, og at storbanken var bundet av beslutningen de tok 13. mars - da de satte ned renten første gang.

Medgrunnlegger Torgeir Waterhouse i IT-rådgivningsselskapet Otte sier begrensninger i DNBs datasystemer «uansett ikke er en forsvarlig grunn» med å vente med rentekuttet.

– Det er ikke en situasjon man trenger å være i 2020, sier Waterhouse, til E24.

Flere reagerte

IT-konsulent og gründer Sverre Fjellheim i Røyken har huslån i DNB, og var en av dem som reagerte på at storbanken ikke kuttet renten både mer og raskere. Denne uken meldte han også dette direkte til DNB via bankens Facebook-side.

Som kunde har Fjellheim vært fornøyd med bankens betingelser, og selv har han fortsatt jobb og inntekt og klarer seg.

– Men på generelt grunnlag syns jeg at det er helt horribelt at Norges største bank bruker unnskyldninger og teknikaliteter for å drøye rentenedsettelsen for flere hundre tusen kunder, samtidig som mindre banker klarer å få det til, sier Fjellheim til E24.

Mindre banker kutter mer

Sbanken, Sandnes Sparebank, Fana sparebank og Sparebank1 Hallingdal Valdres kutter nå renten mer og tidligere enn storbanker som DNB, Nordea og Danske Bank. Fjellheim hadde ønsket seg at DNB kuttet mer.

– Den største banken i Norge burde gått foran som et godt eksempel, men fremstår nå mer som et skrekkeksempel. At ikke styret i DNB går litt ned på margin og går foran når verden står stille, det forundrer meg, sier Fjellheim.

– Selv skal jeg klare meg, men jeg ble litt småprovosert over bankens forklaringer. Hvis man er permittert, er i servicebransjen, butikk eller kanskje i flybransjen, da har man det litt utfordrende om dagen. Og da kommer all ekstra likviditet ekstra godt med, sier han.

Nordea varsler tirsdag ettermiddag at de også vil flytte rentekuttet frem i tid «så snart det vil være teknisk mulig», men kan ikke gi en eksakt dato. På spørsmål fra E24 om Danske Bank vurderer å fremskynde sine rentekutt, sier pressesjef Øystein Andre Schmidt at det er noe de vurderer.

– Markedet og konkurransen virker

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i glad for å se at DNB nå tar grep.

– Det er godt å se at noen banker er villig til å redusere egne marginer og ta noe større kredittrisiko når samfunnet er i en så ekstrem situasjon. Det betyr at noen lånekunder får bedre renter, raskere. Det er et svært viktig signal til bedrifter og husholdninger, sier Geving til E24.

Han sier at det nå er unormale tider, og at bankene nå må tenke utenfor boksen. Det betyr at man ikke kan finregne på Nibor, risikopåslag og andre kostnader.

– Styringsrenten er på kort tid satt til historisk lavt nivå og sentralbanken har tilbudt bankene store mengder billig likviditet. Den seneste utviklingen viser at markedet og konkurransen virker, slik at flere lånekunder får bedre lånerenter raskere. Trolig vil flertallet av bankene følge hverandre med raskere kutt, og noen banker har allerede lagt seg tett opp mot sentralbankens rentenivå.

Les også:

Slik bør du manøvrere i boligmarkedet nåSlik kan du få banken til å sette ned boligrenten nå
Les også

Skuffet over DNBs nye rentekutt: – Avspiser kundene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om