Sjeføkonom frykter unge kan pådra seg en «ryggsekk» med boliggjeld

Oslo-boligene er allerede billigere per kvadratmeter enn for ett år siden. – Det betyr ikke nødvendigvis at du gjør et røverkjøp i dag, sier sjeføkonom.

KAN BLI DYRT OM FORHOLDET GÅR SKEIS: Unge førstegangskjøpere med lav egenkapital er mest utsatt for prisfall, og hvis prisene fortsetter å falle kan unge risikere å sitte igjen med gjeld når boligen blir solgt.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

– Vær forsiktig, se det an!

Det er rådet fra sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank til unge som vurderer å kjøpe bolig for første gang.

Allerede nå er prisene for boliger i Oslo omtrent på samme nivå som i fjor. I snitt er prisene 0,9 prosent høyere, ifølge Eiendom Norge, og kvadratmeterprisen er faktisk lavere nå enn for ett år siden (se nedenfor).

– Det betyr ikke nødvendigvis at du gjør et røverkjøp i dag. Vi tror det er en stor sjanse for at prisen ikke bare skal tilbake til der vi var for ett år siden, men tilbake til der vi var for to år siden, sier Børsum.

Tusenlappene brenner fra markedsverdien – ukentlig

Hvis du kastet deg på boligkarusellen i Oslo i vår med 15 prosent egenkapital, viser boligprisindeksen til Eiendom Norge at over halvparten av oppsparte midler kan ha blitt spist opp av prisfallet på over åtte prosent fra april.

For en treromsleilighet kjøpt til fem millioner med 750.000 kroner i egenkapital i mars, betyr prisfallet at boligen er blitt svekket i verdi med 400.000 kroner. Det er flere tusenlapper i uken som ryker direkte fra egenkapitalen.

Les også

Boligprisene i Oslo ned 1,0 prosent

– Det er de unge som er mest utsatt når prisene faller. Det er de unge som bærer størst risiko hvis det viser seg at de har kjøpt for dyrt. De har ofte lite egenkapital, og hvis prisene faller blir egenkapitalen fort borte. Det kan gjøre at de blir låst inne i sitt boligkjøp en god periode fremover, sier Børsum.

Mange unge kan bli tvunget til å realisere tapet om jobben forsvinner eller parforholdet med medeieren går på en smell.

– At folk mister jobben eller gjennomgår et samlivsbrudd, skjer hele tiden. De kan få med seg en ryggsekk med gjeld, og risikere å være stengt ut av boligmarkedet til dem har gjort opp for seg. Det er en helt unødvendig risiko å ta.

For folk som eier bolig og har tenkt til å bli værende i boligen en stund, er kortvarige prisendringer av mindre betydning.

– De fleste tenker at de skal sitte med en bolig lenge. Slik sett merker de ikke prisendringer før de skal selge igjen. Det er all grunn til å være optimistisk i et langt perspektiv, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Les også

Sjefanalytiker: Boligprisfallet er bredere enn ventet

Spår minus 5–10 prosent tolvmånedersvekst

Ekspertene tolker tegnene i boligmarkedet, både i Oslo og på landsbasis, i retning av at prisene for bruktboliger skal videre ned utover vinteren.

Oktober vil bli den første måneden at boligprisindeksen på tolvmånedersbasis til Eiendom Norge bikker i minus, mens oktober eller november vil antagelig gi negativ prisvekst for landet i helhet, ifølge prognosene til Eiendom Norge.

– Det skal et relativt vesentlig skifte i markedet til for at vi ikke skal få en negativ tolvmånedersvekst fra oktober i Oslo. Først i november kan vi se det også ellers i landet, sier Dreyer.

Boligfasiten til Eiendom Norge viser at boligene som ble omsatt i september i år, i snitt ble solgt for 1,5 prosent mer enn boligene som ble omsatt i samme måned i fjor. I Oslo viser tallene til Eiendom Norge prisoppgang på 0,9 prosent de siste tolv månedene.

Ettersom oktober, november, desember og januar i fjor bød på uvanlig sterk prisvekst og inngår i tolvmånedersveksten for september, vil svake måneder fremover slå kraftig ut i statistikken.

– Vi forventer at vi kommer ganske langt ned på minustallet før dette snur tilbake i senvinters og vår i 2018. Hvor langt ned er utrolig vanskelig å si noe om. Med veldig mange sterke måneder som skal byttes ut, vil vi komme til et sted mellom minus 5 og 10 prosent før dette snur i Oslo, sier Dreyer.

Les også

Boligprisene falt med 1,6 prosent i september (sesongjustert -0,5 prosent)

Kvadratmeterprisen var lavere i fjor

Kvadratmeterprisen, som beregnes som et glidende seksmånedersgjennomsnitt, var 38.405 kroner i september i fjor, og økte til 38.659 kroner i forrige måned. I forhold til mars, er prisene 7,5 prosent lavere.

I Oslo var kvadratmeterprisen i Oslo lavere i september i år enn i fjor med en snittpris på 67.009 kroner. I september i fjor viste statistikken 68.723 kroner per kvadratmeter for boligene omsatt de siste seks månedene. Sammenlignet med februar, er kvadratmeterprisen i snitt 8,9 prosent lavere.

Årsaken til gapet er at Eiendom Norge operer med en indeks som viser markedssituasjonen den siste måneden, mens kvadratmeterprisene er et prissnitt som omfatter omsetninger de siste seks månedene.

– Indeksen gir det mest riktige bildet av hvordan prisene er akkurat nå. Et glidende snitt måler prisene over en periode. Bildet her og nå kommer bedre til syne i indeksene, sier Børsum.

– Nå har kvadratmeterprisene i Oslo akkurat falt under nivået fra september i fjor. Det koster mindre å kjøpe bolig i september i år enn i september i fjor. Jeg tror det beste bildet er at prisene er tilbake der vi var for ett år siden. Det er vår beste faglig vurdering, sier Børsum, som selv har regnet på tallene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom Norge
  3. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. – Bedre enn vi turte å håpe på

  2. Prisene på Obos-boliger fortsatte å falle i oktober

  3. Sterk prisoppgang i Oslo

  4. Uvanlig svak boligprisutvikling i august

  5. Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang