Tror Oslo-markedet snur straks: Solgt 600.000 over prisantydning

Sagene-leiligheten gikk 610.000 kroner over prisantydning. Nå øyner meglere nye takter for byen som brått satte landets boligpriser i utforbakke.

ET TEGN PÅ NYE TYDER? Sagene-leiligheten i denne bygården gikk 610.000 kroner over prisantydning.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Jeg tror vi er i ferd med å flate ut, sier Aktiv-megler Eivind Braastad til E24.

Han trodde det skulle bli dyrt nok da han førte opp 6,2 millioner kroner som prisantydning for den 85 kvadratmeter store treromsleiligheten på Sagene i Oslo.

Det er 73.000 kroner per kvadratmeter, og litt over snittet for området.

Og, ikke minst, med 10 prosents Oslo-prisfall siden mai som bakteppe.

– Vi hadde et håp om prisantydning, og ville vært veldig fornøyde om vi fikk mer, fremholder megleren.

Mer ble stikkordet. Braastad sier seks budgivere slang seg på da startskuddet gikk litt under prisantydning, og tre av dem hang med helt til slutten.

Først da den ene la 6.810.000 kroner på bordet, hadde de andre fått nok og kastet inn håndkleet.

Les også

Finanstilsynet: – Kan ikke utelukke en lengre periode med fallende boligpriser

– Beste november på lenge

Megleren mener høy standard, god beliggenhet, smart oppussing og en riktig sjekkliste av fasiliteter talte til objektets fordel.

SER NYE TYDER: Eivind Braastad, melger og daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Bryn Senter.

– Etter at det hysteriske boligmarkedet vi hadde i Oslo snudde brått denne våren, har vi merket at markedet er blitt veldig objektavhengig. De beste kan det bli rift om, som her. Men dårligere objekter kan trenger både prisskrell og flere runder. Når kjøperne har mer å velge i, blir de kresne, sier Braastad.

Markedet er svært prissensitivt og mye går fortsatt under prisantydning, presiserer megleren. Likevel tror han markedet kan være i ferd med å endre seg.

– Dette er den tredje boligen jeg har solgt i november som har overrasket med å gå godt over prisantydning. Vi har boliger som går under, men opplever generelt at det er enklere å selge nå. Omsetningen i november har faktisk vært den beste på lenge, sier Braastad.

– Tror du Oslo-prisfallet er over?

– Ja, i all hovedsak. Jeg tror vi nå vil få relativt flat utvikling fremover.

Les også

Rister på hodet av SSBs nye boligprognose

Melder om færre salg under prisantydning

Han kan være inne på noe, ifølge bransjetopper.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund tror markedsdynamikken i Oslo nå kan være under endring.

– Det er vel noe som tyder på at mange har skjønt at det nå er kjøpers marked, og da kan du fort få en dynamikk hvor flere interessenter går inn i budrunden og selger ennder opp med en hyggeligere pris enn forventet, sier Geving til E24.

Han har for øvrig lenge ment at styrken i Oslo-priskorreksjonen er ulogisk, og dels drevet at negativ psykologi foret på avisoverskrifter og dommedagsprofetier.

Christian Dreyer er direktør i Eiendom Norge, foreningen for meglerforetakene, og får hyppig tilbakemeldinger fra Oslo-meglere.

POSITIVE TEGN: Kjappe salg i november lover godt, men direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge påpeker at det ikke trenger å bety nytt prispress i Oslo.

Den siste tiden har det blitt meldt om både raskere salg, og at litt færre Oslo-boliger selges under prisantydning enn tidligere, forteller han.

Ikke nødvendigvis prispress

– Vi får en del positive tilbakemeldinger fra meglere nå, om at kjøpere og selgere finner hverandre lettere enn før. Men vi er fortsatt veldig usikre på hva det betyr for prisene, sier Dreyer til E24.

Det er nemlig ikke ingen automatikk i at hverken raskere salg eller flere salg over prisantydning faktisk sender salgsprisene oppover, forklarer meglertoppen:

– Noen boliger går over prisantydning, og noen boliger går under. Tilbakemeldingene tyder på at det nå er noen færre som går under – men dette kan simpelthen skyldes at selgere har blitt raskere med å sette ned prisantydning ved dårlig respons, forklarer han.

Hvordan boligprisutviklingen har gått den siste måneden – både i Oslo og resten av landet – får vi svar på til uken, når Dreyer legger frem novemberstatistikken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Oppussingsobjekt gikk 1,15 mill. over prisantydning i Oslo

  2. Ga 110.000 per kvadrat for dette

  3. Nytt boligprisfall ventes onsdag

  4. Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

  5. Dette tror meglerne om boligprisene i Norges største byer