Oslo-meglere melder om mindre frykt: – Ikke rart at folk ble redde

Et større innslag av kjøpevillige interessenter preger det trege Oslo-markedet, ifølge meglerne. 

LYSERE TIDER? Prisutviklingen i Oslo er fortsatt svak, men meglerne håper den verste frykten i boligmarkedet slipper taket i 2018.

Foto: Krister Sørbø NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– I februar har det vært god respons på boligene hos oss, og jeg vil absolutt si at det er bedre enn markedet var tidligere i fjor, sier fagansvarlig i Eie Veitvet, Lill Carina Hanssen Rohatgi, til E24.

Oslo-meglerne E24 har vært i kontakt med, er samstemte i at frykten for et prisras begynner å slippe taket i kjøperne. I takt med at antallet boliger til salgs på Finn.no har falt fra 4.000 i høst til i underkant av 3.000 over nyttår, er det flere kjøpere om beinet igjen.

Fagansvarlig Lill Carina Hanssen Rohatgi i Eie Veitvet.

Foto: Eie Eiendomsmegling

– Det er merkbart mindre frykt i markedet, og det henger nok sammen med et lavere antall boliger ute. Hvis antallet forandrer seg, vil det gjøre noe med hvor mange kjøpere som fordeles på objektene. Nå er det et mer positivt marked, sier Reneé Benedicte Sveen, salgsleder i Privatmegleren Panorama Manglerud, til E24.

– Verden står ett år til!

Og da er folk mer villig til å by enn da prisene falt i hovedstaden i høst.

– Tenk deg det, verden står ett år til! Det har gitt slipp. Media skrev at markedet skal dette 20 prosent. Når alle sier det, er det ikke rart at folk ble redde, sier eiendomsmegler i Privatmegleren Lørenskog, Werner Holthe, til E24.

Eiendomsmegler Werner Holthe i Privatmegleren Lørenskog.

Foto: Privatmegleren

– Kjøperne er der, hvis produktet er der. Det som kanskje gikk med en gang for ett år siden og var dritt, det går ikke nå, men det som er bra blir solgt. Pengene og kjøperne er der, sier Holthe, som har oppdrag i ytterkanten av Oslo.

Sveen mener også fraværet av negative overskrifter i mediebildet gir bedre magefølelse hos kjøperen og gir også færre selgere som kaster seg rundt for å selge unna i frykt for videre prisfall.

– Kjøper er ikke så skeptiske lenger, og går ikke med forventninger om prisras. Da er kjøperne mer villige og positive. Jeg tror de som var veldig stresset med i fjor fordi de var redde for boligmarkedet, nå har roet seg ned og bruker tid på å planlegge et salg, sier hun.

– Alle er nok usikre

Frem til februar 2017 var prisveksten i Oslo rekordhøy, og toppet med 24 prosent årsvekst. I juni kom den første prisstatistikken som viste brems i prisutviklingen, og ut fjoråret falt boligprisene i Oslo og var i januar 9,2 prosent lavere enn samme måned i fjor.

Les også

Strid om nye boligsalgstall: – Tolker statistikk som fanden leser bibelen

Ekspertene pekte på flat lønnsutvikling, innstramminger i lånekrav og større utbud av boliger som mulige forklaringer på stemningsskiftet.

Reneé Benedicte Sveen, salgsleder i Privatmegleren Panorama Manglerud.

Foto: Privatmegleren

Både oppmøtet på visningene og prisene er fortsatt et stykke unna nivået for ett år siden, men tiden det tar å selge en bolig i hovedstaden går raskere enn da markedet var på det seigeste i høst, ifølge meglerne.

– Flere folk er på visning, og leilighetene blir oftere solgt etter første visningsrunde. Det er absolutt mer aktivitet, sier Sveen.

– Det er alltid noen som avventer litt, men jeg vil absolutt si at folk er mer på igjen, sier Hanssen Rohatgi.

Hvordan det såkalte vårslippet med boliger blir, gjenstår å se.

– Alle er nok usikre på hvor markedet vil utvikle seg videre, men man har et håp om at det har balansert seg. Jeg tror våren vil være veldig positiv, sier Sveen.

Les også

Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

Les også

Svakt nyboligsalg over hele landet

Les også

Leilighet på 15 kvadratmeter i Nydalen gikk til 2 millioner kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Privatmegleren
 3. Bolig
 4. Oslo

Flere artikler

 1. – Har ikke ristet av oss sjokket fra i høst

 2. BN Bolig selger boliger med nesten bare fullmektiger og traineer

 3. Leilighet på Grefsen solgt for 4,7 millioner over prisantydning

 4. Betalt innhold

  Prisene for luksusboliger vakler i metropolene, men i Norge er det rekordår

 5. Betalt innhold

  Disse boligene ble solgt for mer enn to millioner over prisantydning