Boligprisoppgang i mai

Justert for sesongvariasjoner ble norske boliger 1,2 prosent dyrere. Oslo drar igjen lasset – og nå har ikke meglerforeningen sett maken.

Publisert:,

– Vi snakker om en betydelig vekst i boligprisene, sa Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer da han presenterte meglerbransjens mai-fasit for boligmarkedet i Norge.

Historisk sett har mai vært en flat boligmåned. Det var det ikke denne gangen, med en nominell prisoppgang på 1,1 prosent og 1,2 prosent sesongjustert. Mai-tallene følger en sterk boligprisutvikling også for april.

De siste årene er det kun 2011 som har hatt sterkere prisutvikling i mai. Dette er også den tredje måneden på rad i år med en sterk prisoppgang.

– Når vi summerer så langt, har vi hatt en prisvekst hittil i år på 7,7 prosent, sier meglertoppen.

Les også

Singel sykepleier på boligjakt i Oslo: – En umulighet

Oslo-årsvekst: 12,8 prosent!

Med mai unnagjort har Oslos allerede elleville prisvekst steget til nye høyder: Oslo-boligene ble 2,2 prosent dyrere i forrige måned.

Det sender 12-månedersveksten, altså hvor mye prisene har steget siden samme tid i fjor, opp i 12,8 prosent.

Dreyer sier sterk etterspørsel og lavt boligtilbud på Østlandet driver de nasjonale boligprisene.

– Presset i Oslo er det sterkeste vi har opplevd så lenge vi kan huske. Det er en voldsom etterspørsel, og tilbudssiden er lav, sier han.

I mai var det 42 prosent færre Oslo-boliger på markedet enn i fjor. I gjennomsnitt tar det bare 14 dager fra en bolig legges ut for salg, til den er solgt.

Ber politikerne ta grep

– Vi har bydeler hvor det tar under 10 dager. Det går veldig, veldig raskt, sier Dreyer.

– Vi tror Oslo og østlandsområdet har prisvekst ut året, og at det vil trekke opp den nasjonale utviklingen, sier Dreyer.

– Det er en ganske tydelig ubalanse i Oslo nå. Det er nå ekstremt viktig at Oslo får opp tempoet i reguleringene og får opp volumet. Det er prisdempende å ha nok boliger ute i markedet, sier Dreyer.

Må trolig vrake prognosene

Oslo bidrar til en nasjonal boligprisvekst tross oljebremsen, som har gitt prisras i på Vestlandet.

I Stavanger er boligprisene nå syv prosent lavere enn på samme tid i fjor.

– Det er en betydelig tendens til at vi har et stigende boligmarked på nasjonalt nivå, sier Dreyer.

Les også

Høyre og Ap krangler om boligbygging: – De har frekkhetens nådegave

– Etter tre så sterke måneder, ser det ut til at 12-månedersveksten er inne i en varig trend på et høyere nivå enn vi hadde estimert. Det skjer til tross for utfordringene vi fremdeles har i norsk økonomi, fortsetter han.

Eiendom Norge kommer med en revidering av 2016-prognosene sine om en måneds tid. Det kommer nok godt med, for i dag spår de en oppgang for året på «bare» tre til fem prosent.

Dreyer vedkjenner at den prognosen med all sannsynlighet må forkastes.

– Skulle jeg laget prognoser i dag, ville jeg lagt meg vesentlig høyere nivå, sier han.

Her kan du lese mer om