Nå er skattemeldingen er her!

Nå er skattemeldingen tilgjengelig, og du kan finne ut om du får penger igjen eller om du må betale restskatt. 

Publisert:

Sent onsdag kveld slapp Skatteetaten selvangivelsen elektronisk. Dermed kan du nå gå inn på Altinn og sjekke hvorvidt du fikk igjen på skatten, eller om det venter restskatt på deg.

Samtidig er det viktig å huske at skattemeldingen inneholder en foreløpig skatteberegning. Det endelige skatteoppgjøret er tidligst klart i juni, da de fleste får skatteoppgjøret sitt. De siste skatteoppgjørene er som vanlig ikke ferdig før i oktober.

Fristen for å endre og levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april. Som de siste årene trenger man ikke levere skattemeldingen dersom man ikke har noen endringer.

For dem som ikke har godtatt å motta skattemeldingen elektronisk, vil Skatteetaten torsdag starte utsendingen av papirversjon.

For næringsdrivende er fristen for levering 31. mai. Her finnes ikke noe leveringsfritak og skattemeldingen må leveres elektronisk.

Tekniske problemer

Som tidligere år var det også i år problemer med å få sjekket skattemeldingen kort tid etter at meldingen ble lagt ut. Denne gang var det ID-porten som leveres av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som slet med pågangen.

Dette var bildet man ble møtt med på Skatteetatens sider onsdag kveld.

– Det har som forventet vært stor pågang på ID-porten. Det har oppstått en feil, som vi jobber med å identifisere, skrev Sol Daler Stafsnes, seniorrådgiver i Difi, i en e-post til E24 sent onsdag kveld.

Skatteetaten bekreftet at den opplevde stor pågang, noe som skapte kø i innloggingen.

– Det er bare å vente litt og prøve igjen senere, sa kommunikasjonsrådgiver Helen Rist til VG.

Torsdag morgen var det fremdeles problemer med tjenesten på grunn av stor pågang.

LES OGSÅ: (+) Les alt du trenger å vite om skattemeldingen

Får skattemelding i «ny» drakt

Når skattemeldingen nå har blitt tilgjengelig for lønnstagere og pensjonister over hele landet, får 280.000 elektroniske brukere brevet i helt ny drakt, skriver NRK.

– Den går til deg som er elektronisk bruker, har en inntekt, ett bosted og ellers enkle skatteforhold. Det vil si at du for eksempel ikke har aksjer og verdipapirer eller driver næringsvirksomhet, forteller Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten til NRK.

– Den skattemeldingen de fleste får i dag er veldig lik de gamle skjemaene som var på papir. Nå endrer vi på hele opplegget så skattemeldingen blir mer tematisk, legger hun til.

LES OGSÅ: (+) Kutt inntekten – men bare på papiret

Hun forklarer at postene man har sett i tidligere skattemeldinger nå blir erstattet av temaer som henger sammen. Hver enkelt person får også veiledning som skal gjøre prosessen lettere. Dette i form av spørsmål som for eksempel kan gå på om man leier ut bolig.

Les på E24+

Boliggrepet som kunne gitt Siv Jensen milliarder til å senke skattene

De personene som får tilgang til den nye skattemeldingen vil også få oppgitt et eget telefonnummer og chat slik at de kan få hjelp, forklarer Gjengedal.

Dette er nytt i årets skattemelding

Flere ting er endret i forkant av årets skattemelding. Nye regler fra 2017 viser at inntekt over 10.000 kroner ved utleie av bolig i mindre enn 30 dager vil være skattepliktig. Tjener du over det, vil du måtte skatte av 85 prosent av det overskytende beløpet.

Samtidig er pendlerfradraget strammet inn. For inntektsåret 2017 fikk en pendler som hadde kokemulighet i pendlerleiligheten 205 kroner i kostfradrag per dag. denne retten blir nå borte. Hvis man pendlet 200 døgn i fjor vil man sammenlignet med året før gå glipp av et fradrag på 41.000 kroner.

– Ja, alle må bruke tid på skattemeldingen

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen poengterer at alle må kontrollere at informasjonen i skattemeldingen er riktig.

Les også

Dette er nytt i årets skattemelding

– Det vet man ikke før man har sjekket. Riktignok er det meste forhåndsutfylt fra arbeidsgiver, banker, forsikringsselskaper og så videre. Men om man ikke åpner og sjekker, så vet man ikke sikkert. Og det skjer jo feil, sier han.

Eksempelvis kan arbeidsgiver ha innberettet lønnen for sent, så den ikke kommer med. Det fører til unødvendig tilleggsskatt.

Videre opplyser Lothe om at man må tenke på om det er noe som ikke står i skattemeldingen, men som burde gjort det.

– Det er mye forskjellig det kan være. For eksempel står som oftest ikke det som har med utlandet å gjøre med. Hvis du har lån i en utenlandsk bank som følge av huskjøp i utlandet, må du selv sørge for at det er oppført.

I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Spar skatt på kryptosmell

Ble det krasjlanding for kryptodrømmen? Dette må du gjøre for å få skattefradrag. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret

Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formueskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.

Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel AirBnB. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen

Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.

Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her

Publisert:

Her kan du lese mer om