Hvis Norges Bank kutter renten torsdag: Kan gi deg titusener i «rente-lette»

Det er knyttet stor spenning til dagens rentemøte i Norges Bank. Sjeføkonom anslår 80 prosent sannsynlighet for rentekutt.

På vei til å gi deg lavere rente? I dag klokken 10, legger sentralbanksjef Øystein Olsen, frem Norges Banks beslutning om styringsrenten. Denne gang går den kanskje ned.

Foto: Cornelius Poppe
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Mulighet for kutt. I dag klokken 10.00 er det rentemøte i Norges Bank. Og det er knyttet spenning til dette rentemøtet: Lave internasjonale renter og høyere utlånsrenter i bankene, er argumenter som taler for at Norges Bank kutter styringsrenten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har imidlertid overrasket før, og det er ikke usannsynlig at han holder renten uendret.

Oppdatert: Denne saken ble skrevet onsdag 19. juni. Facit i rentemøtet ble at Sentralbanken holder renten uendret. Men: Nederst i saken finner du gode tips til hvordan du kan kutte renten helt på egenhånd!

Skulle Norges Bank likevel bestemme seg for å senke renten er du likevel ikke garantert lavere rente på ditt boliglån. Styringsrenten er bare en av flere faktorer som er med på å påvirke hvilken rente du må betale på ditt boliglån.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen anslår sannsynligheten for rentekutt til 80 prosent.

– Nå må Norges Bank iverksette en rekke rentekutt utover året,oppfordrer Andreassen.

Ønsker rentekutt.Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika, etterlyser handling fra Norges Bank sin side.

Foto: Eika

Han viser til at fritidsboligmarkedet sliter, arbeidsledigheten er økende og antall konkurser i næringslivet er stigende. Bankene strammer allerede inn på kredittilgangen til næringslivet.

På spørsmål om ett rentekutt vil være til fordel for bankkundene, tror Andreassen at bankene vil bli noe snillere med boliglånskundene, men ikke nødvendingvis at boliglånsrenten kuttes tilsvarende styringsrenten.

Dersom Andreassen får rett med tanke på Norges Banks rentebeslutning, og bankene setter ned boliglånsrenter kan du glede deg over mer penger mellom hendene:

Sparer 2500 kroner i året.Du vil med et boliglån på en million kroner spare rett over 200-lappen i måneden. 208 kroner sparerer du i måneden (før skatt) om du kutter boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det utgjør 2.500 kroner i året.

Har du derimot et boliglån på 3 million kroner, og klarer å prute ned boliglånsrenten med 2 prosentpoeng gir det deg 60.000 kroner mer mellom hendene i året. Det blir 5.000 kroner mer i måneden, før skatt.

NETTMØTE: Binde, reforhandle eller bytte bank? Hva skal du gjøre med boliglånet ditt? Dine Pengers eksperter svarer leserne i nettmøte fra rentebeslutningen blir kjent klokken 10.00. Du kan legge inn spørsmål allerede nå!

Venter ingen endring.Men de som følger rentene tett er ikke alltid enige. Gunnar Torgersen er gründer, partner og porteføljeforvalter for renter i Holbergfondene. Han følger rentemarkedet tett på daglig basis. Han regner det derimot nesten som utenkelig at Norges Bank kommer til å gjøre endringer i styringsrenten.

Han forklarer dette ut i fra at den såkalte rentevekten som Holbergfondene opererer med er i vater «og vel så det». Siden forrige rentemøte har inflasjonen kommet litt opp, kronen er litt svakere og obligasjonsrentene ute har steget noe.

Torgersen utdyper:

Kan bli lavere renter.Dersom Norges Bank setter ned styringsrenten i morgen, eller senere i høst, vil forbrukerne sannsynligvis merke det i form av lavere boliglånsrenter, sier porteføljefondsforvalter Gunnar Torgersen.

Foto: Holbergfondene

– Dette tilsier marginalt høyere renter. På den andre siden trekker tegn til litt lavere vekst i norsk økonomi og et moderat lønnsoppgjør i motsatt retning. Alt i alt tilsier dette uendret rente, men den nye rentebanen som også legges frem i morgen, kan muligens bli litt oppjustert, slik at et rentekutt senere i år blir mindre sannsynlig.

Kan gå ned. Han tror at dersom styringsrenten blir satt ned i morgen, eventuelt ved senere rentemøter, vil forbrukerne sannsynligvis merke det i form av lavere boligrenter.

– Men bankene er fortsatt i modus for å øke sine rentemarginer, slik at forholdet neppe blir «en til en», ergo bankenes utlånsrenter vil ikke falle så mye som styringsrenten, avslutter Torgersen til Dine Penger.

De resterende rentemøtene finner sted:

 • 19. september
 • 24. oktober
 • 5. desember

Rentevekten er i vater

Balanse:Holbergfondene vurderer Norges Banks styringsrente ut fra sin «rentevekt». Ut fra denne mener Gunnar Torgersen at dagens styringsrente på 1,50 prosent er der den burde være.

Kilde: Holbergfondene

Les mer om rentene:Ekstra marginer i bankene: Dyrt for deg – smart for Norge!

Bli sjef over egen rente!

Selv om Norges Bank ikke setter ned renten i morgen, kan du ta kontroll over egen rente.

Du kan argumentere for at du skal ha en lavere rente hos banken, og får du nei til svar - så bytt bank. Flytting av boliglån har blitt en enklere prosess med årene, og besparelsen kan raskt komme opp i flere tusenlapper per år.

Gjør som ekteparet Orderud fra Moss.De byttet bank og refinansierte lånet, og sparer nå 19.000 kroner i året.

Foto: Ole-Martin Grav

Høyere lønn, bedre sikkerhet i boligen, kundelojalitet, nye medlemsrabatter, og ikke minst bedre rentetilbud hos andre konkurrerende banker, kan alle være aktuelle argumenter for bedre boliglånsrenter.

Dine Penger omtalte mandag denne uken, om hvordan ekteparet Bente og Rune Orderud fra Moss, sparte 19.000 kroner årlig på å flytte lånet til en ny bank.

Store årlige gevinster

Dine Penger har regnet ut hvor du kan spare ved å kutte boliglånsrenten din selv. Tallene gjelder per år.

Lånebeløp 1 million kroner

0,25 prosentpoeng ned: 2.500 kroner (1.800 kroner etter skatt).
1 prosentpoeng ned: 10.000 kroner (7.200 kroner etter skatt).
2 prosentpoeng ned: 20.000 kroner (14.400 kroner etter skatt).
3 prosentpoeng ned: 30.000 kroner (21.600 kroner etter skatt).
4 prosentpoeng ned: 40.000 kroner (28.800 kroner etter skatt).

Lånebeløp 3 million kroner

0,25 prosentpoeng ned: 7.500 kroner (5.400 kroner etter skatt).
1 prosentpoeng ned: 30.000 kroner (21.600 kroner etter skatt).
2 prosentpoeng ned: 60.000 kroner (43.200 kroner etter skatt).
3 prosentpoeng ned: 90.000 kroner (64.800 kroner etter skatt).
4 prosentpoeng ned: 120.000 kroner (86.400 kroner etter skatt).

Les sjefredaktør Tom Staavis kommentar:Trist at ikke flere bytter bank


Sjekk hvor mye du kan spare

Dine Penger eier sammen med Finn.no tjenesten Penger.no her kan du finne ut hvor mye du sparer og sende lån til tre banker samtidig.

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Rentebeslutning i Norges Bank: Opp, ned eller uendret?: Slik kan rentemøtet påvirke lommeboken din

 2. Nå faller boligrentene som dominobrikker

 3. Men du får likevel høyere rente: Norges Bank holder renten i ro

 4. Annonsørinnhold

 5. Skandiabanken kutter boliglånsrenten

 6. Investeringsdirektør: – Norske boliglånskunder får amerikansk renteregning