Boligbygger: - De bør selge sin egen bolig

Boligbransjen fnyser av sjeføkonoms anbefaling om å leie i stedet for å eie.

STEMMER IKKE: Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig er ikke enig i sjeføkonom Øystein Dørums utspill om at det lønner seg å leie bolig.

Jarl Fr. Erichsen/Esstate Nyheter
  • John Thomas Aarø
  • Even Landre
Publisert:

- Økonomene bør selge sin egen bolig, sier administrerende direktør Baard Schumann i boligbyggerselskapet Selvaag Bolig til E24.

Det sier han etter at sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets overfor Finansavisen anbefaler førstegangsetablerere å leie de neste fem årene, i stedet for å kjøpe egen bolig.

- Dersom økonomene tror boligprisen går så mye ned at det vil være en fantastisk opptur å kjøpe om fem år, så må de selge sin egen bolig, slår han fast.

- Har du vurdert å selge boligen din, sjeføkonom Øystein Dørum?

- Nei, det har jeg ikke tenkt å gjøre.

BAKGRUNN: Sjeføkonom mener det er bedre å leie enn å eie

Favør leie

- Etter mange år med sterk prisvekst, er det nå prognoser som viser at boligprisene vil gå ned de neste årene, sier Dørum til E24.

Han sier at eie kontra leie-saken bunner i et strengt matematisk regnestykke, der man sammenligner hva det koster å leie med å eie. Utgangspunktet er en førstegangsetablerer.

LES OGSÅ: Sjeføkonom: - Ikke stress hvis du skal kjøpe for å bo

Dørum trekker frem en 40 kvadratmeter 2-roms på Frogner i Oslo som eksempel.

EIE ELLER LEIE? Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets anbefaler førstegangskjøpere å leie fremfor å eie.

Thomas Winje Øijord

Skal man eie påløper det kostnader ved kjøp og salg av boligen, i tillegg til vedlikehold, fellesutgifter og renter etter skatt.

- Dette regnestykket går i favør leie, sier Dørum.

- Ved å leie har man også gratisopsjon ved at man når som helst kan gå inn i boligmarkedet, mens om man eier er det kostnader knyttet til å gå ut av markedet, påpeker han.

LES OGSÅ: Sjeføkonom advarer mot å investere i bolig

Modifiserende elementer

Dørum ser «åpenbare modifiserende elementer» i diskusjonen, som for eksempel som størrelsesforskjellen mellom leie- og boligmarkedet, og rimelige og dyre leieobjekter.

- Videre er det preferanser for å eie ved at man selv kan bestemme hvilken farge man har på veggen, og hvor man kan slå inn spikeren, sier han.

- Markedet løper ikke fra deg

Dørum forteller at det for noen år siden var en risiko for at boligmarkedet kunne løpe fra førstegangsetablererne.

- Boligprisene kunne stige fem prosent på bare en måned. Da var det en fare for at boligmarkedet kunne løpe fra deg, dersom man ventet med å kjøpe bolig.

Slik er det ikke lenger, konstaterer DNBs sjeføkonom.

- Den faren fremstår som mindre akutt nå, slik vi leser norsk økonomi, sier Dørum.

LES OGSÅ: Selvaag: - Aktiviteten er høy og posisjonen er god

Tror ikke på stort fall

Schumann i Selvaag Bolig har ingen tro på et stort fall i boligprisene.

- Det er ingen dramatikk i dette, det er en utflating. Vi har sagt at det vil komme en utflating i boligprisen i to år, sier Schumann.

- Det vi vil se fremover, er større endringer fra måned til måned. Men dette er like mye psykologi som noe annet. Jeg kan for eksempel garantere at prisveksten i august var sterkere enn forventet, sier han.

Disse tallene slippes mandag.

LES OGSÅ: Boligkjøpere tror på julenissen

Ut av vinduet

Schumann mener spørsmålet blir om man skal bruke pengene sine på å betale ned andres lån i stedet for ditt eget lån.

- Prinsippet er at vi kjøper av trygghetsårsaker. Man må ikke se på bolig som en investering, men som et sted å bo; det blir en sparebøsse, sier han.

VIL EIE: Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

Frode Hansen

- Dersom du leier, kaster man egentlig penger ut av vinduet, sier Schumann.

Tror Dørum bommer

Ikke overraskende er eiendomsmeglerne - ved administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) - svært uenig med konklusjonen til Dørum.

- Det å si at det kommer til å bli lønnsomt å leie fremfor å eie er å misvise markedet. Boligbyggingen, spesielt i Oslo stuper, så jeg har ingen tro på at leiemarkedet vil falle i pris, sier Dreyer til E24.

LES OGSÅ: Private boligselgere: - For dyrt å bruke eiendomsmegler

Dreyer påpeker at det er like høy omsetning i år som i fjor, men at vi står overfor en mer dempet prisvekst i boligmarkedet enn man har sett på lenge.

- Vi er opptatt av et bærekraftig prisnivå, og det er klart at det er ikke bærekraftig over tid med en årlig prisvekst på 10 prosent. Nå er vi på et bærekraftig nivå på 4 prosent.

- Vi er inne i en spennende tid. For første gang på lang tid går vi inn i en mer normalisert periode, og det mener vi er bra, sier han.

Venter prisfall

Neste år venter DNB Markets en prisoppgang på bare 0,5 prosent, før de ser for seg et prisfall på 1,5 prosent i 2015 og 1,0 prosent i 2016.

Samtidig fremstår leiemarkedet som attraktivt ettersom leieprisene bare er opp 40 prosent de siste ti årene, mens boligprisene i samme periode har doblet seg.

E24 gir deg oppdatert informasjon om prisutviklingen i boligmarkedet mandag 2. september fra klokken 11.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. I dag kommer tallene «alle» venter på

  2. Sjeføkonom: - Det erbedreå leie enn å eie

  3. Han er flinkest til å spå  boligprisene

  4. Boligmarkedet koker i Oslo: - I 2020 er vi på 100.000 kvadratmeteren

  5. Følg boligkonferansen her