Derfor velger mange amerikanere å ha dyr kredittkortgjeld

Det amerikanske sentralbanken kan ha løst «kredittkort-mysteriet».

HAR CASH OG KREDITTKORTGJELD: Det er ikke så lurt å bruke alle tilgjengelige midler på å kvitte seg med dyr kredittkortgjeld, mener mange amerikanere.

Erlend Aas
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det er ikke nødvendigvis uforstand som gjør at svært mange amerikanere har kjempedyr kredittkortgjeld samtidig som de har godt med penger i banken.

Manglende tillit til at banken stiller opp ved behov kan være en vel så viktig forklaring.

Svært mange amerikanere har nemlig kredittkortgjeld med en rente på 10 til 20 prosent samtidig som de har godt med penger i banken hvor de får under en halv prosent rente.

Det er et fenomen som har forundret amerikanske eksperter i personlig økonomi lenge. De kaller det for «kredittkort-mysteriet».

- Ikke lurt

Og mange av amerikanerne som velger å forholde seg slik mener til og med det ikke er en god ide å bruke pengene i banken til å kvitte seg med den dyre kredittkortgjelden.

Faktisk svarer hele 67 prosent av de spurte i undersøkelser at de mener det er lurt å beholde pengene i banken selv om kredittkortgjelden er rådyr.

Boston-kontoret til den amerikanske sentralbanken har nylig laget en studie av saken som omtales av Marketwatch-spaltist Simon Constable.

Tviler på bankene

Ifølge sentralbanken hjelper manglende tillit til at bankene stiller opp når folk trenger det å forklare hvorfor to av tre amerikanere mener det er lurt å beholde pengene i banken fremfor å nedbetale kredittkortgjelden.

For amerikanerne har nemlig liten tillit til at bankene vil stille opp og gi lån om de skulle havne i en situasjon hvor de trenger det.

Logikken er at man har sparepengene tilgjengelig også om man kommer i en situasjon hvor man ikke lenger får lån eller nye kreditter.

- Sparing fungerer som en forsikring slik at selv om det verste skulle inntreffe og forbrukeren ikke kan låne, så kan hun fortsatt forbruke, heter det i rapporten.

Les også:

Finanstilsynet gir bankene kredittkort-smekkSnart kan du kjøpe Bitcoin via Paypal- Sjefredaktøren betalte kredittkortkilde kontantHele Aller-konsernet skal etterforskes i dansk Se og Hør-sak

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Derfor har menn mer kredittkortgjeld enn kvinner

  2. Amerikanernes kredittkortgjeld nærmer seg finanskrisenivå

  3. Finanstilsynet gir bankene kredittkort-smekk

  4. Annonsørinnhold

  5. Nesten én million nordmenn tar julehandelen på kreditt: – Mange betaler for julen helt til sommeren

  6. Ser helst at kundene ikke betaler hele kredittkortregningen ved forfall