Her får du lavest boliglånsrente: Bytt bank, spar 15.000 kroner

VGs og Dine Pengers første rentebarometer i 2014 viser at det er mye å spare på å skifte bank.

Hver krone teller. Du har mye å spare på å bytte bank, viser VG Dine Pengers ferske rentebarometer.
Publisert:

Boliglån. Har du et lån på to millioner kroner i Nordea kan du spare over 15.000 kroner i året ved å bytte til billigste bank.

- Over flere år kan det gi ti tusener av kroner i besparelse, sier renteekspert Øyvind Røst i Dine Penger.

I begynnelsen av februar viste VG og Dine Penger at bankenes rentemargin har økt kraftig de to siste årene.

Finansminister Siv Jensen oppfordrer det norske folk til å skifte bank, hvis de har noe å tjene på det.

Kalkulator:Finn billigste boliglån

Nordea dyrest. Dagens rentebarometer viser at de har det. Vi har utelukket lokalbanker og bare tatt med banker alle kan få lån i, som har rapportert tall til Finansportalen.no.

Det gjør at flere av de store bankene gjør det godt, men at det er forskjeller også mellom dem.

Her er hovedfunnene:

Skal du bytte bank eller ta opp boliglån med flytende rente, slik de fleste i Norge har, er Skandiabanken og Fana Sparebank for tiden landets billigste.

Om du må låne to millioner kroner, så er det Skandiabanken som tilbyr laveste rente, med en effektiv rente på 3,70 prosent.

Dyrest er Nordea, som skiller seg ut med en rente på 4,5 prosent. Over ett år gir det nesten 16.000 kroner mer i renteutgifter.

- Da snakker vi om mange penger på å velge riktig bank eller å bytte. Det er noen kostnader knyttet til å bytte, men gevinsten ved å bytte er større. Tommelfingerregelen er å velge billigste bank og å sjekke hvert 4. år; bytter du regelmessig til billigste bank, vil du kunne tjene mye på det, sier Røst.

Når det gjelder fastrente, viser rentebarometeret at det er små renteforskjeller og at de store ofte er konkurransedyktige.

Rentesatsene er effektive boliglånsrenter inklusive gebyrer ved 20 års løpetid. Rentesatser som krever at du har omfattende kundeforhold er ikke tatt med. Alle bankene er landsdekkende. Tabellen viser årlig besparelse i kroner ved å flytte til den billigste banken. Alle rentetall er hentet inn 12.februar 2013 via Finansportalen. Med forbehold om endringer og feil i bankenes prislister.

Øyvind Røst, økonomirådgiver i Dine Penger.

Stor forskjell. - Men hvis du står og skal velge bank og vil binde renten, så er det faktisk 3840 kroner forskjell på billigste og dyreste bank i året, for 10 års bindingstid med et lån på en million kroner.

Da vet du at du sparer 38.400 kroner på de ti årene, ved å velge Sparebanken Sogn og Fjordane fremfor Nordea, sier renteekspert Øyvind Røst i Dine Penger.

Han legger til:

- Det blir noe mindre om du tar hensyn til avdrag på lånet og rentefradrag i selvangivelsen, men det er fortsatt mye penger som du ikke må anstrenge deg for å få, sier Røst.

Rentesatsene er effektive boliglånsrenter inklusive gebyrer ved 20 års løpetid. Rentesatser som krever at du har omfattende kundeforhold er ikke tatt med. Alle bankene er landsdekkende. Tabellen viser årlig besparelse i kroner ved å flytte til den billigste banken. Alle rentetall er hentet inn 12.februar 2013 via Finansportalen. Med forbehold om endringer og feil i bankenes prislister.

- DETTE ER LISTEPRISER

De landsdekkende storbankene Nordea og DNB mener tabellene ikke viser hele sannheten om rentene. Nordea, som er dyrest av storbankene på lån til 1 million kroner, sier de færreste betaler så høy rente:

- Dette er listepriser. Når vi får tatt en prat blir de fleste en del av Nordea-familien og får da bedre betingelser. Veldig mange av våre kunder, som bruker oss aktivt, har en lavere rente enn 4,15 prosent nominell rente, sier John Sætre, som leder Nordeas bankvirksomhet i Norge.

- Hvor lenge skal storbankene som Nordea beholde de store rentemarginene?

- Det er riktig at rentemarginene er større enn før. Vi har hatt høyere kapitalkrav og må tjene mer for å bygge egenkapitalbasen. I tillegg må ha vise inntjeningsevne for å få gunstige renter i det internasjonale rentemarkedet når vi skal hente penger, sier Sætre.

Også Norges klart største bank DNB mener kundene er opptatte av mer enn bare boliglånsrentene.

- Norske forbrukere er bevisste og sjekker betingelser, men pris er bare en ting kundene er opptatte av. Mange vil også ha en rådgiver de kan snakke med, ha et lokalt bankkontor og opptatt av at vi er en døgnåpen bank, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Har du penger til overs? Velg riktig sparekonto

Sparepenger: Den største renteforskjellen finner vi imidlertid for innskudd hvor de beste bankene, anført av Santander, tilbyr 3,5 prosent rente. Mens eksempelvis Nordea og Sparebank 1 SR-Bank er dårligst med et rentetilbud på 1,1 og 1,0 prosent.

Kalkulator:Bør du refinansiere boliglånet?

Har du 500.000 kroner å spare i året, er det realtivt små forskjeller, men også her skiller Nordea seg ut.

- Det er ikke lenger slik at du må gå til banken din for å overføre de til en annen bank. Du kan nå enkelt overføre penger fra din bank til din nye bankkonto, på pc-en din, og du må heller ikke si opp den gamle sparekontoen din, sier rådgiver Øyvind Røst i Dine Penger.

Tabellen viser årlig besparelse i kroner (hvor mye du tjener) ved å flytte til den banken med høyest rente. Alle rentetall er hentet inn 12.februar 2013. Kilde: Finansportalen/Dine Penger. Med forbehold om endringer og feil i bankenes prislister.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om