Alternativ jul for 47. gang i Oslo

Siden slutten av 1960-tallet har Henning Holstad arrangert alternativ jul for dem som faller utenom i høytiden. Det har han tenkt å fortsette med i mange år til.

FIKK PRIS: Harry Hole-stiftelsen ved forfatter Jo Nesbø (midten) hedret Aslam Ahsan (th) og Henning Holstad med prisen «En ålreit fyr prisen» i 201. Prisen ble overrakt på kafe Schrøder, favorittstedet til Nesbøs populære politibetjent Harry Hole.
Publisert: Publisert:

– Dette er min jul, og vi som arrangerer dette, opplever at det fortsatt er et behov, sier Holstad til NTB og forteller om mye takknemlighet og glede blant gjestene.

Da klokken passerte 10 på første juledag hadde rundt 1.100 personer vært innom, og fortsatt er det over ett døgn igjen før årets alternativfeiring er over.

– Vi er omtrent i rute. Vi har spist godt og kost oss. Vi har gått rundt juletreet, og nissene her har delt ut opp mot 1.400 gaver, forteller Holstad. Stephen Ackles har stått for deler av underholdningen.

– Og så har flere av gjestene underholdt, og det er veldig hyggelig.

Færre tunge rusmisbrukere

Holstad har vært med siden starten i 1968, og Holstad sier han har sett en endring blant gjestene.

– Det har vært en trend at det blir færre av de tyngste rusmisbrukerne, særlig de som setter sprøyter, og det er jeg veldig glad for. Det har jo vært noe særnorsk med blant annet svært mange overdose dødsfall, sier han, men legger til at utviklingen ikke betyr at rusen blir borte, men at den antar nye former.

Flere arrangementer

I de nesten fem tiårene som har gått siden oppstarten, har det kommet flere lignende arrangementer, men Holstad føler ikke at de går i føttene på hverandre.

– Vi har god kontakt med blant annet Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Jeg er bare glad for at andre gjør ting også, og vi henvender oss alle til litt ulike grupper. Vi er stedet for dem som ikke passer inn andre steder og har kanskje en ekstra høy dør, sier han.

Og det skorter heller ikke på den frivillige innsatsen. I løpet av tre juledager skal rundt 700 personer bidra med matlaging, servering, underholdning – og rydding.

– Moren min sa at det er like viktig med oppvasken som med matlagingen.

Les også:

Nok en julehandelsrekordSlik feirer vi jul på jobb

Publisert: