Storbankene har kuttet renten: Her får du billigst boliglån

Storbankene har kuttet lånerentene - men må fortsatt se seg slått på målstreken. Sjekk hvor du får låne gunstigst til boligkjøpet akkurat nå.

SPAR TUSENLAPPER: Det er mye å spare på å dumpe et boliglån med dårlige rentebetingelser. Sjekk de beste tilbudene akkurat nå.

Foto: Karl F. Karlsen / Eie Eiendomsmegling
  • Karl Wig
Publisert:,

Rentekutt-tider. I forrige uke falt omsider storbankenes boliglånsrenter som dominobrikker, etter at bankene i lengre tid har høstet refs for sine saftige utlånsmarginer.

Først ut var Sparebanken Vest og Storebrand, på dagen som ellers var preget av aprilsspøker.

Torsdag fulgte Skandiabanken etter med rentekutt for alle sine boliglånskunder. Senere samme dag kom også DNB og Nordea med hver sin renteskrell.

Norges største bank kuttet renten med opptil 0,25 prosentpoeng, mens Nordeas kunder får inntil 0,2 prosent lavere lånerente.

Foreløpig siste rentekutt kom mandag denne uken - da var det Sparebank 1 SR-Bank som kuttet sine rentesatser.

Les også:Dette bør du gjøre før du selger boligen

Fortsatt ikke billigst. Men er det nok til å sette storbankene i rente-tet? Dine Pengers ferske gjennomgang viser at DNB og Nordea fortsatt ikke kan vippe de gunstigste bankene fra pallen i Dine Pengers låneeksempler.

Men de er heller ikke mye dårligere - begge har tilbud som er blant de 15 gunstigste boliglånene du kan oppdrive med de gitte forutsetningene, når lånetilbud med krav utover et normalt kundeforhold er luket vekk.

Beste førstehjemslån. For unge som har spart opp 15 prosent egenkapital og trenger å låne én og en halv million til å kjøpe sin første bolig, kan Bamble Sparebank tilby den beste effektive renten akkurat nå, med 3,49 prosent.

KUTTET RENTEN: DNBs konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide.

Foto: Stig B. Fiksdal

Flere banker følger imidlertid tett, og DNB er ikke veldig mye dårligere med 3,59 prosents flytende lånerente for det samme lånet. Det sikrer en syvendeplass i Dine Pengers rangering.

DNBs konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide sier seg fornøyd.

- Vi følger med på hva konkurrentene våre gjør, og visste at vi ville komme godt ut når vi kuttet renten for boliglån til unge med 0,15 prosent. For oss er det viktig å gi en god pris til særlig unge boligkjøpere, slik at vi kan hjelpe flere inn i boligmarkedet, sier Midteide til Dine Penger.

Nordea er litt dyrere, med en effektiv rente på 3,64 prosent for førstehjemslånet på 1,5 millioner kroner.

Få tilbud direkte fra bankene på Penger.no. (Penger.no er en tjeneste levert av FINN og Dine Penger.)

Les også:Denne byen har størst boligpris-hopp

Spriker mer. Ønsker du et normalt boliglån på 2,5 millioner og kan stille 70 prosent sikkerhet, er forskjellene større. Tilbudet hos boligkreditt.no (fra Sparebanken Øst) er her klart best, med en effektiv flytende rente på kun 3,29 prosent.

For samme lån hos DNB og Nordea må du punge ut en god slump mer, med henholdsvis 3,71 og 3,81 prosent rente. Begge må se seg slått av andre større banker som Storebrand, Danske Bank og Skandiabanken.

Spar 50.000 i året. Dine Pengers sjekk viser store renteforskjeller. Det dårligste tilbudet for det samme lånet på 2,5 millioner kroner er på hele 5,6 prosent effektiv rente - over to prosent mer enn de guntigste.

Har du et slikt lån i dag kan det være mye penger å spare: Om du bytter til en bank med to prosentpoeng lavere rente, vil det utgjøre nærmere 50.000 kroner i året i sparte renter på et lån på 2,5 millioner kroner.

KRITISK: Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet er svært kritisk til det minkende antallet banker som tilbyr boliglån uten å låse deg fast i andre produkter.

Frode Hansen

Les også:Marita (37) hadde null egenkapital - oppfylte boligdrømmen

Må bruke banken. I tidligere rente-sjekker har Dine Penger gitt ekstra honnør til banker som tilbyr lån uten noe krav til tilleggsprodukter som lønnskonto og bankkort.

I dag er disse tilbudene i praksis forsvunnet: Med unntak av to banker - Boligkreditt.no (Sparebanken Øst) og Skandiabanken - krever alle andre banker at du tar i bruk deres produkter i større eller mindre grad.

Bekymret. Hos noen er det nok å kun opprette lønnskonto, mens andre krever at nye boliglånskunder blir «totalkunder» og tar i bruk både nettbank, VISA-kort, og oppretter en BSU-konto.

- Utviklingen er tydelig og gir grunn til bekymring. Vi er svært skeptiske til at stadig flere banker låser kundene inn med slike pakker. Det er konkurransehemmende, sier Forbrukerrådets Randi Flesland til Dine Penger.

Hun oppfordrer alle til å sjekke betingelsene grundig når de sammenlikner lånetilbud, da det er store forskjeller. I Dine Pengers rangering er tilbud med krav utover bruk av vanlige banktjenester utelatt.

FØRSTEHJEMSLÅN 1,5 MILLIONER, INNTIL 85 PROSENT BELÅNING:

Skal du kjøpe din første bolig, vil låne halvannen million og har 15 prosent egenkapital, tilbyr de gunstigste bankene deg mellom 3,5 og 3,6 prosent i flytende rente.

Oppdatering 8. april: Danske Bank står nå oppført med 3,43 prosent rente på dette lånet. Det ville sendt dem til topps i rangeringen nedenfor, som er basert på tall innhentet fra Finansportalen mandag 7. april.

SLIK RANGERER VI: Alle tall innhentet via Finansportalen, med forbehold om at bankene gir korrekt informasjon. Vi har inkludert tilbud som forutsetter vanlige tilleggsprodukter som BSU-konto, bank- og kredittkort, lønnskonto og bruk av nettbank, samt alder under 34 år. Lånetilbud med spesielle krav til sparing eller formue, yrke, bosted, medlemsskap i foreninger eller inngåelse av pensjons- og forsikringsordninger er utelatt i denne rangeringen.

Kilde: Finansportalen 7. april 2014

STANDARD BOLIGLÅN 2,5 MILLIONER, INNTIL 70 PROSENT BELÅNING:

Boligkreditt.no gir deg den klart beste renten akkurat nå dersom du trenger å låne 2,5 millioner kroner og kan stille 30 prosent egenkapital.

SLIK RANGERER VI: Alle tall innhentet via Finansportalen, med forbehold om at bankene gir korrekt informasjon. Vi har inkludert tilbud som forutsetter vanlige tilleggsprodukter som BSU-konto, bank- og kredittkort, lønnskonto og bruk av nettbank. Lånetilbud med spesielle krav til sparing eller formue, yrke, bosted, medlemsskap i foreninger eller inngåelse av pensjons- og forsikringsordninger er utelatt i denne rangeringen.

Kilde: Finansportalen 7 april 2014

Hvor mye tåler du å låne?

Skal du kjøpe bolig men lurer på hvor langt du kan tøye lånestrikken? Hvor mye du får låne avhenger i hovedsak av fire faktorer:

1. Inntekter

2. Utgifter

3. Egenkapital

4. Lånesikkerhet

Andre faktorer som også spiller inn, er hvor sikker jobben din er, kundeforhold i banken, om du kjøper bolig i et tilflyttings- eller fraflyttingsområde, og eventuelle tidligere betalingsanmerkninger.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Her får du billigst boliglån - men da må du flytte hit

  2. E24s rentesjekk: Her får du billigst boliglån nå

  3. Disse bankene tilbyr lavest boliglånsrente nå

  4. Annonsørinnhold

  5. USA: Russland bruker gass for å kontrollere Ukraina

  6. – Statoil overdriver Utsira-strømpris