De er landets yngste milliardærer

Fire nordmenn under 30 år har over en milliard i formue.

UNGE MILLIARDÆRER: De er Norges milliardærer under 30 år: Katharina (19) og Alexandra Andresen (18), Gustav Magnar Witzøe (21) og Knut Nikolai Tønnevold Ugland (28).
Publisert: Publisert:

19 år gamle Katharina Gamlemshaug Andresen, datteren til Johan H. Andresen, er med sine 4,6 milliarder i formue Norges nest rikeste person og en av tre norske milliardærer under 30 år.

I realiteten er også lillesøster Alexandra Andresen (18) milliardær, men hun vil ikke dukke opp i ligningslistene før neste år. De to søstrene ble landets yngste milliardærer da faren i 2007 overførte 84 prosent av eierandelene i selskapet Ferd Holding til dem.

I Ferdmagasinet tidligere i år snakket den yngste av søstrene, som driver med konkurranseridning, litt om sitt forhold til penger:

– Det er en nødvendighet, men ikke noe jeg har behov for å bruke i overflod. Det koster penger å drive med hest. Det at familien min har ressurser har gitt meg mange muligheter, spesielt innenfor ridning, fordi det krever mye kapital, sier hun.

Storesøster Andresen har nå så vidt begynt å jobbe i Ferd-systemet, som aktivitetsskaper for barn gjennom farens «sosiale entreprenører»-prosjekt.

Les også

Stor forskjell mellom topp og bunn blant meglerne

Eneste arving

Med seg i den unge milliardklubben har Andresen-søstrene 21 år gamle Gustav Magnar Witzøe og 28 år gamle Knut Nikolai Tønnevold Ugland, som har en formue på henholdsvis 3,3 milliarder og 1,7 milliarder.

Tønnevold Ugland er eneste barn av avdøde skipsreder Johan Jørgen Uglands datter.

Han tok etternavnet Ugland da han ble myndig, og arvet da bestefaren døde i 2010 55 prosent av hans formue på over tre milliarder kroner.

Da også bestemoren Ellen Ugland døde senere samme år overtok Tønnevold Ugland de resterende 45 prosentene.

I 2013 hadde Ugland, som fortsatt studerer, en inntekt på nesten 63 millioner kroner.

Etter planen skal han ta over styringen av konsernet når han fyller 35. Frem til da blir arven styrt av et forvaltningsråd.

Les også

Thon ga bort formuen, denne kommunen mistet 30 millioner kroner

Gladlaks

Den tredje milliardæren under 30 som fremkommer i ligninglistene er Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe.

I 2013 hadde han en skattbar inntekt på 2,4 millioner kroner.

Med en ligningsbasert formue på over 3,3 milliarder er han nummer seks på listen over landets mest formuende.

– Dette er ikke penger som jeg har, eller kontrollerer, det er verdier som finnes i selskapene, og jeg har derfor ikke noe spesielt forhold til dem, sa han til Dagens Næringsliv i sommer.

Witzøe forteller også at han i sommer jobbet på en av oppdrettsfirmaets fôrbåter i syv uker.

Les også

Skattelistene: Dette tjener vi egentlig

Familiekrangel

Av milliardarvinger over 30 år finner vi blant annet Fredrik Wilhelm Mohn med en formue på 4,36 milliarder kroner.

Tidligere i år raste Mohn etter at faren Trond Mohn bestemte seg for at det beste for selskapet Frank Mohn AS var å selge det til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Til TV2 sparte han ikke på kruttet da han uttalte seg om faren etter salget:

- Han kan tørke seg et visst sted, sa han.

Også sønnen til investor Erik Must, Erik Christian Must (31), har en formue på over en milliard. I 2013 hadde han en ligningsbasert formue på 1,71 milliarder kroner.

Les også

Røkke og tenåring øverst på rikinglisten


Publisert:

Her kan du lese mer om