Setter ikke opp renten: Småbanker opplever kunderush

De største bankene har den siste tiden satt opp renten. De rene nettbaserte bankene står i mot presset, og holder renten i ro. Det gir gevinster i form av stor pågang av nye kunder.

Tidligere vinnere i Bank-NM. DinBank.no har i flere år kommet på topplasseringer i Dine Pengers Bank-NM i klassen for boliglån, og ligger stadig på topp i renterangeringer. Her et knippe ansatte i DinBank som har base på Hokksund, fra venstre: Guro, Berit, Otto Petter, Heidi og Merete.

Foto: DinBank.no
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:,

Umiddelbar gevinst. Er du i den situasjonen at du vurderer å bytte bank, så bør du i tillegg til å se på rentene også se på gebyrene.

For å lokke til seg nye kunder er det en del mindre banker som betaler etableringsgebyret og termingebyret for deg.

Det blir raskt flere tusenlapper spart for deg som bankkunde.

Les også: Flere storbanker setter opp renten

Åpner dørene. Flere mindre banker holder imidlertid rentene lave. Det gir resultater. Nye kunder strømmer til og spør om de har planer om å sette opp renten, og de får ett gledelig nei til svar.

Blant dem er DinBank.no og Skandiabanken.

Se listene:Her er de beste bankene

Renter er snakkis. – Vi merker dermed godt at renter har ett høyt fokus blant folket om dagen, sier Anne Irene Lunden hos DinBank.no.

Foto: DinBank

– Vi har ingen planer å sette opp renten på våre boliglån. Det har gjort boliglånene våre ytterligere populære blant norske bankkunder, og vi opplever økt kundepågang de siste dagene, sier avdelingsbanksjef Anne Irene Lunden hos DinBank .no

DinBank er en del av Sparebanken Øst.

DP+:Lokker med negativ forventet avkastning

Renten holdes i ro. Dersom du er rammet av renteøkningen i din bank, kan du dermed spare store summer ved å bytte til en billigere bank.

De har fra før av gode vilkår, og ved å ikke sette opp renten når de fleste andre bankene gjør det, så øker forskjellen til de andre bankene og du sparer enda mer.

Utregninger fra Dine Penger viser at med et boliglån på 2 millioner kroner og 0,5 prosentpoeng lavere rente, sparer du 120.000 kroner etter skatt over 25 år.

Uendret. DinBank og Skandiabanken er blant bankene som topper oversikten over de beste bankbetingelsene, og som ikke tar etableringsgebyrer.

– Vi har ingen planer om å gjøre noe med renten nå. Som bank gjør vi selvfølgelig en løpende vurdering av renten, sier lederen for Skandiabanken Norge, Magnar Øyhovden.

Gleder seg over «DNB-effekten». – Den siste uken har vi hatt en stor økning i antall lånesøknader hos oss, så vi får vel bare kalle det DNB-effekten og takke for den. Uansett hva som ligger bak er det ihvertfall svært hyggelig hos oss om dagen, sier leder Magnar Øyhovden i Skandiabanken Norge.

Foto: Skandiabanken

Han legger til at de synes det er er litt spesielt å se de store bankene innføre renteheving med henvisning til nye myndighetskrav før disse faktisk er blitt avklart.

Om de ønsker å tjene mer penger er det forsåvidt helt greit, men ut fra det vi leser av kundetilbakemeldinger så hadde de nok kommet bedre ut av det ved å være mindre utålmodig og mer åpen i kommunikasjonen.

– Flere nye kunder henviser til rentediskusjonen, storbankenes grådighet og ønsket om billigere lån som motivasjon til å flytte lånet, sier Øyhovden.

Les også:Bytt bank på 1-2-3

Øyhovden følger dermed langt på vei finansminister Sigbjørn Johnsen som i hele diskusjonen om egenkapitalkravet har hevdet at dette ikke behøver å føre til høyere renter for kundene:

– Det er ikke gitt at økt egenkapitalandel gir behov for økte marginer og økt inntjening, sa finansminister Sigbjørn Johnsen til Dine Penger i januar. Det samme budskapet repeterte han søndag til NRK Radio Søndagsavisen.

Finansministeren var tirsdag på Regjeringingens budsjettkonferanse og var utilgjengelig for kommentar om de nye renteøkningene.

Pass på personlige renter. Individuell prissetting øker i omfang hos bankene, ettersom bankene i stadig økende grad differensierer kundene.

Det kan bety at selv om du har lest om renteøkninger hos din bankforbindelse i media, og du har ikke blitt varslet, da er det sannsynlig at du ikke blir rammet av renteøkninger denne gangen.

Det er derfor ikke til å stikke under en stol, at bankene vil fremover i økende grad skille mellom «gode» og «dårlige» bankkunder.

Det har for eksempel Danske Bank varslet. I brevet de sendte ut til kunder i februar - se bildet under - ble det påpekt at deres renteøkning kun var for noen kunder:

Setter opp - for noen: Den danske Bank er første bank som varsler om renteøkning for noen kunder. Dette brevet ble i februar sendt ut til en kunde som slapp rentehevingen.

Les sjefredaktør Tom Staavis kommentar om bankenes rentepolitikk.

Rentemøte. På torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Blant samfunnsøkonomer er det knyttet mest spenning til den nye rentebanen som legges frem i «Pengepolitisk Rapport» (PPR). Den vil vise hvordan renteutviklingen kommer til å bli i de neste årene.

Selve styringsrenten tror flere økonomer at kommer til å bli uendret på 1,5 prosent.

Få siste nytt i din Facebook-feed om renteutviklingen, følg oss på Facebook!

På jakt etter ny bank? Finn beste boliglån

Finn beste boliglån: I Dine Pengers boliglånskalkulator kan du finne beste boliglån for deg. Og du kan se effektiv rente som tar hensyn til termingebyrene. Kalkulatoren finner du her:

Send tre søknader samtidig: Du kan også forsøke refinansieringskalkulatoren på Penger.no. Legg inn renten du har i dag, og se hvilke banker som er bedre. Send tre søknader på en gang!
(Penger.no er et samarbeid mellom Dine Penger og Finn.no)

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Renteforskjeller vil øke – her er de beste bankene: Bytt bank og spar tusener

  2. Skandiabanken setter opp renten i januar

  3. Kundene rømmertil Skandiabanken

  4. Annonsørinnhold

  5. Bankenes varslingsfrist starter å løpe ut: Nå kommer renteregningen til deg

  6. Renten opp hos storbankene denne uken: Her er de beste bankene