Ikke gå i Clooney-fella: Superspar-konto er ikke mye super

DNB har med sine TV-kampanjer med George Clooney reklamert med at få har flaks og at vi derfor gjør lurt i å spare. Det har de rett i, men spar andre steder enn hos DNB.

IKKE GULL: DNBs massive TV-annonser med Hollywood-kjendisen og den danske jenta med superflaks har økt sparingen i storbanken. Men det er ikke gull alt som glimrer. Og DNBs Superspar-konto er ikke spesielt super.

  • Kent Øksnes
Publisert:

Drømmende reklame. Hvem har ikke fått med seg George Clooney og hans utkårede på bryllupsreise i DNB's reklamesnutter? Stemmen i reklamen påstår at det er få forunt å ha flaks her i livet, og sikter til hun som har vunnet førstepremien både i kjærlighet og Lotto.

Budskapet til DNB er at vi må være realister og at det kan være lurt å spare opp en buffer. Det er et godt tips fra DNB. Og Clooney-effekten er gull verdt for banken.

– Clooney del to har vært en svært viktig årsak til at vi har rekordsalg av spareavtaler i 2012, sier DNBs markedsdirektør Rune Garborg til Kampanje.

Men er Superspar er så bra som navnet antyder?

Dine Penger har sammenlignet markedet for sparekontoer og dommen er klar: Den smarteste løsningen er ikke kontoen Superspar, som vi blir fortalt i reklamen.

Dette skyldes to forhold:

  • Det er ikke tillatt med engangsinnskudd på denne kontoen, men du blir tvunget til faste innskudd hver måned.
  • Innskuddsrenten er muligens den beste som DNB kan tilby, men langt fra den beste på markedet. Nylig senket banken innskuddsrenten på Superspar fra 3,2 prosent til 3,0 prosent. En rekke banker tilbyr høyere rente.

Tvungen sparing er negativt. Dine Penger er ikke motstander av fast månedlig sparing, og spesielt ikke om du sparer i aksjefond. Da får du nemlig også kjøpt andeler mens kursene faller og verdensbildet ser dystert ut.

Tvungen sparing på høyrentekonto er derimot ikke bra. Det er jo ikke slik at regningene er eksakt like store hver måned og det kan hende at du ikke får lagt til side noe som helst enkelte perioder. Superspar er i så måte en lite fleksibel sparekonto.

Les også:Slik sparer du riktig til barna

Topprente er best. En rekke banker har langt bedre rente enn DNBs Superspar-konto. I tabellen under kan du se hvilke banker som tilbyr de beste innskuddsrentene per i dag.

Topprente tilbys av Sparebanken Øst og fikk også beste plassering i Dine Pengers Bank–NM 2012: Beste sparekonto.

Som navnet indikerer, havner Topprente.no på toppen med sin effektive rente på 3,76 prosent.

Men merk at dette kun gjelder frem til 7. mars. Da blir nemlig renten satt ned til 3,51 prosent.

– Med bakgrunn i utviklingen i innskuddsmarkedet har vi valgt å sette ned renten på Topprente, sier avdelingsbanksjef Anne Irene Lunden i Sparebanken Øst.

Hun legger til at de fortsatt har en ambisjon om å være blant de beste, og at den nye renten også vil være svært konkurransedyktig.

– Vi har ingen planer om ytterligere renteendring nå, men vi følger med på utviklingen i markedet, avslutter Lunden.

Her finner du de beste sparekontoene i dag:

* Ny effektiv rente fra 07.03.13: 3,51 %** TrappetrinnsrenteBank Norwegian. 0-2 mill kr: 3,5 %, > 2 mill kr: 2,75 %yA Høyrentekonto. 0-500.000: 3,5 %, 500.001-2 mill kr: 3,3 %, > 2 mill kr: 2,4 %Sparesmartkonto. 0-10 mill. kr: 3,7 %, > 10 mill kr: 2,0 % *** Krever fast sparing

Kilde: Finansportalen/ Dine Penger


Forutsetninger: Forutsetningene for å bli rangert er at kontoen er landsdekkende, ikke krever produktpakke og har ubegrensede antall uttak (dette gjelder ikke DNBs konto Superspar som har maks 12 uttak pr år).

Les også:Her får du landets beste rente

Nordax Finans er ikke med. Noen vil kanskje etterlyse sparekontoen til Nordax Finans i vår oversikt. De har nemlig en sparerente på 3,55 prosent.

Årsaken er de uvanlige innskudds- og uttaksrutinene. Du får blant annet ikke egen konto, ved uttak må du fylle ut et eget skjema, og det tar fire dager før du får pengene.

Kalkulator:Finn den beste sparekontoen for deg - etter sparebeløp og alder - med vår kalkulator

GOD SPARERENTE: – Det kan nok være litt forskjell på bankenes prising av spareprodukter og spesielt i en periode hvor renten er under press. 3 prosent rente på sparekonto uten annen begrensning enn en fast spareavtale er en god sparerente, mener informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen.

Foto: Stig B. Fiksdal

DNB uenig i kritikken

Dine Penger spurte informasjonssjef Aud Helen Rasmussen i DNB om ikke Superspar er et villedende navn på en middels god sparekonto.

– Navnet på kontoen skal signalisere at dette er en god sparerente, og den beste DNB har uten beløpsbegrensninger eller bindingstid, svarer Rasmussen.

DNB fikk et overskudd på hele 13,66 milliarder kroner i 2012, noe som er en resultatforbedring på 678 millioner kroner fra året før.

Storbanken har også signalisert at kundene må forvente høyere lånerenter i tiden fremover:

BØR FORBEHOLDES DE BESTE: – Denne typen utsagn bør forbeholdes de beste rentene, mener fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

– Bankene må øke marginene sine for å innfri myndighetenes krav til økt egenkapital. Dette gjøres på flere måter, men ett av flere tiltak er å justere renten på innskudd og lån, uttaler Aud–Helen Rasmussen.

Les også:Du kan få 7200 kroner dyrere boliglån

Kan være misbruk av navn. Selv om Forbrukerombudet ikke har sett på produktet Superspar, så kommer fagdirektør Jo Torkel Gjedrem med en formanende pekefinger på generelt grunnlag.

– De annonsene vi har sett tidligere har oppgitt vilkårene og renten ganske tydelig. Uansett så bør denne typen markedsføringsutsagn forbeholdes de som ligger blant de beste rentene i markedet med tilsvarende betingelser, uttaler Gjedrem.

Les også:Stor test: Slik låner du best til bil

Du har selv den største makten. Det er lett å klage på dyre lån eller lave innskuddsrenter, men ingenting blir gjort med mindre vi alle bruker vår forbrukermakt. Vi må rett og slett stille krav til banken vår eller bytte til noen som kan gi bedre vilkår.

I 2012 byttet 182.000 kunder sin bankforbindelse. Det er 12.000 flere enn i 2011, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer 2013 som TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for Finans Norge.

Les også:Her er de beste bankene

Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Beste boligsparing for ungdom: Her får du landets beste rente

  2. Vi har aldri før spart så mye i BSU: Her får du landets beste boligsparerente

  3. Hever lånerenten, men senker innskuddsrenten: DNB tar i begge ender

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er landets beste sparekonto

  6. Tre av ti setter penger på BSU i desember