Huseiere bør måle radonnivået nå

Som huseier har du ansvaret for å sikre at nivået av radon ikke er helsefarlig. Les hvordan du kan gjøre det enkelt og billig.

NYE KRAV: Snart står du selv ansvarlig om du ikke har målt radonnivået i hjemmet ditt.

Colourbox
  • Lene Drange
Publisert:

Høye radonverdier er helsefarlig og kan i verste fall føre til lungekreft og derav dødsfall. Unngå dette ved en enkel test av radonnivået i din bolig og ikke glem utleieboligen. Som huseier pliker man til å kunne dokumentere radonnivået.

Ansvarlig. Ved nyttårsskifte kom nye reguleringer som sier at huseier er ansvarlig for et lavt radonnivå. Hvis dette ikke er tilfelle, plikter huseier å sette igang tiltak slik at dette bedres. Huseier skal vite at radonverdiene i utleieboligen er lovlig.

Leietaker på sin side kan kreve dokumentasjon på gyldig radonnivå i boligen av huseier. Hvis ikke huseier har dette, kan det sees som et brudd på leiekontrakt fra huseieres side. Både huseier og leietaker kan enkelt teste radonnivået i sin bolig.

Fristen for huseier for å måle radonnivået i utleiebolig er i midten av april i år. Setter du i gang nå, så rekker du å gjøre det i vinter. Måling går over to måneder.

- Radonkravene i strålevernforskriften trådte i kraft 1. januar i år. Vi er fremdeles inne i måleperioden for 2013/2014, og det holder at målingen er utført innen midten av april, sier Maria Larsson i Statens strålevern.

Les også:10 vinner-tips i boligmarkedet

Slik kan sporingsfilmer som brukes til måling av Radon se ut.

Foto: Produsenten

Enkelt og billig. Radon måling kan man enkelt gjøre selv. Du behøver ikke betale flere tusen kroner. Snittprisen for hjemmemåling med sporfilm er rundt 400-600 kroner. Statens strålevern anbefaler alle å måle radonnivået i sin bolig.

Målingen må skje på vinterstid, fra midten av oktober til midten av april.

Det enkleste er å bestille sporfilm som plasseres to ulike steder i boligen. Etter en tomåneders periode sendes sporfilmen inn til analyse hos laboratorium, hvor du etterhvert får svar i posten. Alternativt kan man benytte et elektrisk apparat, med samme fremgangsmåte.

Her finner du Statens stråleverns måleprosedyre

Tiltak. Hvis radonmålingen er 100 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter luft), plikter utleier sette i gang tiltak. Dette er samme verdier som gjelder for skoler og i barnehager. Mest optimalt er det med så lave verdier som mulig. Med den absolutt høyeste nivået er 200 Bq/m3.

Hvis radonmålingene er høye, bør man kontakte en radonrådgiver for å få i stand en permanent løsning. Midlertidige løsninger er å lufte og å flytte soverommet til området med lavest nivå.

- Radon bør alltid måles når man har gjort radonreduserende tiltak og etter at et nybygg er tatt i bruk. Radonnivået i en bolig vil også kunne endres over tid. Ombygginger, større endringer og bruksendringer kan føre til økt radoninnstrømning, og behov for ny måling, forteller Larsson.

Radon kommer fra byggegrunnen, grunnvannet eller bygningsmaterial og fyllmasser

Statens strålevern

Les mer om Statens stråleverns anbefalte tiltak ved høye radon verdier her

Alvorlige konsekvenser.Som Dine Penger tidligere har skrevet, fører radon til lungekreft med 300 årlige dødsfall. Dette og at Norge er et land med naturlig høye radonverdier er bakgrunnen til den nye reguleringen. Radon utendørs er naturlig, det er først når gassen konsentreres i et inneklima den blir helsefarlig.

- Radon i inneluft øker risikoen for lungekreft. Det er den hyppigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking. Siden radon utgjør en helserisiko, er det viktig å måle for å finne ut om man har for høye nivåer. Dersom man har det, er det viktig å gjøre radonreduserende tiltak, forteller Larsson

Årsaken. Statens strålevern melder om tre ulike årsaker til radon i inneklimaet, det er grunnet byggegrunnen, husholdningsvannet eller bygningsmaterial og fyllmasser. Dette gjør at det er kjeller og sokkelleilighet størst risiko for radon.

Publisert:

Flere artikler

  1. Amazon-samarbeid god butikk for Airthings

  2. Betalt innhold

    Aksel Lund Svindal om investeringer, risiko og gründerskap

  3. Betalt innhold

    – Håndhevelsen vil ikke avskrekke juksemakerne

  4. Få selvangivelsen to uker tidligere

  5. Så mye bruker turistene på én dag i Norge