Enorme prisforskjeller

Må du bare ha ketchupen på flasken som du kan snu på hodet, betaler du faktisk nesten dobbelt så mye som nøyaktig den samme ketchupen på en vanlig flaske.

Foto: Markus Aarstad, VG
Publisert:

VG har vært rundt i flere dagligvarebutikker og sjekket hvor mye mindre eller mer du betaler for en annerledes emballasje på nøyaktig det samme produktet.

Opp ned pris

Iduns tomatketchup koster tilsvarende 27,60 kroner kiloen hvis du kjøper den på en tradisjonell 510 grams flaske.
Akkurat den samme ketchupen koster deg 46,24 kroner om du satser på den nye opp/ned flasken de har kommet med. Da hjelper det lite, som reklamen for produktet spiller på, at du får ut mer ketchup av flasken.
Hvis matvarer beveger seg fra et glass eller en boks over i en tube går gjerne prisene også rett til himmels.

Over dobbelt pris

250 gram med Nugatti på tube koster faktisk mer enn dobbelt så mye per kilo som den søte fristelsen koster i 500 grams begeret.
Et gjennomgående trekk er kanskje ikke helt overraskende at de når produktet blir pakket i større forpakninger blir prisen lavere.
Unntaket er faktisk Kvikk Lunsj. Her er en to pakning med sjokoladefavoritten faktisk billigere per kilo enn seks pakningen.

60 prosent mer

Den klassiske Stabburet leverpostei koster hele 60 prosent mer om du kjøper en 100 grams boks, sammenlignet med en 200 grams boks. Regn med å betale tre ganger så mye om du går for de små porsjonsbegrene. Den nye ferske varianten av leverposteien skal ifølge produsenten smake akkurat like godt.
Den koster også 157 kroner per kilo, sammenlignet med 65 kroner for den billigste 200 grams varianten på boks.

Foto: Markus Aarstad, VG

Så mange grunner

Å forklare hvorfor den samme ketchupen i en opp/ned- flaske er 67,5 prosent dyrere er tydeligvis ikke så lett.
Stabburet, som lager Idun ketchup, har følgende svar:
- Prisene fra oss kan variere på grunn av ulik produksjonsprosess, ulike formater, ulik produktutvikling eller spesielle egenskaper ved produktet, sier informasjonssjef i Stabburet, Inger Marie Ingdahl.
Hun ønsker ikke å være mer presis på prisene de tar for sine forskjellige produkter på grunn av det de kaller konkurransemessige årsaker.
- Det er handelen som setter prisene på varer utfra sine vurderinger. Det kan for eksempel være å bruke enkeltprodukter som lokkevarer, konkurranseforhold mellom butikkene eller å gi forbrukerne gode tilbud, sier Ingdahl.

Ulike målgrupper

Kraft Foods, som står bak de mange variantene av Freia Kvikk Lunsj, forklarer de mange variantene av sjokoladen at de når forskjellige målgrupper med forskjellig innpakninger av de samme produktene.
- Vi bruker forbrukerpaneler for å utvikle nye produkter som vi mener markedet ønsker. Vår XXL Kvikk Lunsj er et eksempel på dette, sier informasjonssjef i Kraft Foods, Kjersti Oppen.

Under ser du flere eksempler på prisforskjeller:

Foto: Markus Aarstad, VG
Publisert:

Her kan du lese mer om