VERVET STUDENT-KUNDER I BUDAPEST: Føler seg lurt av Sandnes Sparebank

Banken lokket med alkohol, middager og gullkort for å selge boliger, hevder studenter.

DET FLASKER SEG: Utelivsbransen rammes av nedturen i økonomien. Salget av øl falt betraktelig i juli.

  • Ingrid H. Indseth
Publisert:,

Flere studenter forteller til NRK Rogaland at de følte seg lurt av Sparebanken Sandnes til å kjøpe leiligheter i Budapest i Ungarn.

Banken skal ha lokket studentene med alkohol, middager, lån uten egenkaptial og gullkort, og flere av dem kjøpte leiligheter.

- Vi var dumme dersom vi ikke benyttet oss av sjansen, ble det hevdet, sier en av studentene NRK har snakket med.

Ifølge studentene skal banken har vært raus med serveringen.

- De serverte alkohol - så mye vi ville ha, sier en student.

Raus med lån

Nå hevder flere av studentene at de sitter igjen dyre lån, med doblede rentekostnader og leiligheter som er umulig å få solgt.

- Vi ble fortalt at eiendomsmarkedet var ventet å øke i verdi. Banken viste til at euroen ville bli innført i Ungarn, og erfaringer fra andre land, viste at det da var en automatikk i at alle priser ville stige, sier en av studentene.

En av studentene forteller at renteutgiftene var oppe i 15 000 kroner per måned i en periode.

Ifølge studentene var Sparebanken Sandnes svært rause.

- Det var ingen maksgrense på hvor stort lånet kunne være. Vi fikk også tilbud om ett ekstra kredittlån dersom vi fikk problemer med å betjene boliglånet, sier en student.

- Troverdig inntrykk

Mange av studentene angrer nå på kjøpet.

- Vi føler oss veldig dumme. Vi burde ha sett nøyere på regnestykket, men på et vis lot vi oss drive med av begeistringen. Banksjefen gjorde et troverdig inntrykk, sier en av studentene.

Sparebanken Sandnes bekrefter at både banksjefen og rådgivere flere ganger reiste til Budapest, og at de hadde møter med studenter, men avviser at det var kjøperseminar.

- Vi har deltatt på informasjonsmøter etter invitasjon fra ANSA, der vi har informert studentene om fordelaktig brukskonto, og om muligheter til å få lån i banken, sier kommunikasjonsdirektør i Sandnes Sparebank, Ingrid Fure Schøpp.

Ifølge NRK sier ANSA at banken kun leide plass på deres nettside. I tillegg hevder NRK at de kan dokumentere at Sparebanken Sandnes arrangerte to kjøperseminar på Fager café i Budapest, ett i 2006 og ett i 2007.

- Det er selvsagt veldig dumt at studentene skal tape penger på å kjøpe leilighet i Budapest, og vi skulle ønske at vi kunne ha sett finanskrisen før den kom. Men ingen kunne forutse en slik krise, sier Schøpp.

Angrer ikke

Sparebanken står bak rådene de ga.

- Vi var tilknyttet advokater, oversettere og meglere i Budapest for å kunne gi skikkelig hjelp til de som ønsket å kjøpe leilighet. Utover det er det en selvfølge at kundene selv gjør sine undersøkelser. Ellers mente mange at Ungarn var i en økonomisk oppsving, og Sandnes sparebank mente, på dette tidspunktet, at det kunne være lurt å kjøpe leilighet her, sier Schøpp.

På direkte spørsmål fra NRK om de angrer på rådene i dag, svarer Schøpp følgende:

- Nei, ikke i det hele tatt. Studentene er i en situasjon mange andre boligkjøpere er i dag, enten de har kjøp bolig i Stavanger eller i Budapest. Men vi oppfordrer kunder som har problemer å ta kontakt med oss for å få hjelp.

Har du lignende historier kan du tipse E24 her.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Banken dekker millionsmellen

  2. Banksjef ville ikke selge garanterte spareprodukter

  3. DNB betaler ut i Røeggen-saken: De andre bankene følger ikke umiddelbart etter

  4. Annonsørinnhold

  5. – Mange burde ta det roligere i russetiden

  6. - Slå til før det er for sent