Megler møter skepsis i Forbrukerrådet: Lokker boligselgere med prisgaranti

DNB Eiendom tilbyr boligselgere å slippe gratis unna hvis ingen byr prisantydningen. Forbrukerrådets boligsjef råder folk til å tenke seg om.

– BEINTØFF KONKURRANSE: DNB Eiendom tror den nye prisgarantien gir dem et fortrinn. Særlig i Oslo kjemper eiendomsmeglerne om boligselgerne – her fra Tjuvholmen.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– DNB gjør åpenbart dette for å sikre seg flere megleroppdrag. Men jeg er litt skeptisk til hvorvidt dette lønner seg for boligselgere i hele landet, sier Olav Kasland, som er fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, til E24.

DNB Eiendom har den siste tiden markedsført sin nye prisgaranti, som går under navnet «Garantert Solgt».

Den skal virke beroligende på boligselgere som frykter ingen vil gi dem prisantydningen.

«Selger vi ikke, betaler du ikke», fastslår meglerkjeden på egne nettsider.

– Det er en game-changer. Meglerbransjen er nødt til å styrke tjenestene sine for å ha livets rett, sier salgsdirektør André Øren i DNB Eiendom til E24.

Les også

Optimismen faller: – En ny æra i boligmarkedet

Kan ikke ha fått prisantydning

Han mener garantien først og fremst blir et kvalitetsstempel:

– Den gir boligselgere et tydelig signal om at våre meglere vil klare å selge boligen til prisantydningen dere avtaler – og hvis ikke, så skal du heller ikke betale noe, sier han.

Meglerjobben blir dog ikke gratis bare fordi boligen står usolgt etter flere visninger.

I vilkårene kommer det frem at salgsobjektet må ha ligget ute i markedet i seks måneder uten napp.

I denne perioden kan du heller ikke ha takket nei til bud på prisantydning eller mer, ved mindre det da er snakk om bud med spesielle forbehold.

Garantien selges ikke alene, men følger alle megleroppdrag for boligselgere som blar opp ekstra for markedsføringspakken «Smart Solgt». Den koster 12.900 kroner.

– Vi ser allerede at flertallet av kundene våre nå velger pakken med garantien, sier Øren.

– Ikke sikkert det gir mening

– «No cure, no pay» er en modell vi kjenner godt fra USA, hvor det er svært utbredt. I bunn og grunn blir det jo en slags forsikring, sier Kasland i Forbrukerrådet.

Generelt er han positiv at boligselgere i Norge gis flere valgmuligheter av meglerstanden.

Samtidig råder han folk til å tenke over hvor mye trygghet de egentlig betaler for.

– I byer som Oslo selges de boliger flest innen få uker, ofte til priser over prisantydning. Da er det ikke sikkert det gir mening å betale for å sikres mot at det går et halvt år uten at noen byr prisantydning, påpeker Kasland.

– LITT SKEPTISK: Bolig-fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet spør seg om boligselgere i storbyer som Oslo egentlig vil dra nytte av garantien, som først inntreffer for boliger som ikke får bud til prisantydning etter seks måneder.

Foto: John Trygve Tollefsen

Øren sier han forstår at det reises spørsmål rundt garantiens nytte.

– Samtidig er ikke dette noe vi selger separat, men som følger alle som kjøper den utvidede markedsføringspakken. Garantien blir da kvalitetsstempelet, som viser at vi tørr å garantere at boligen selges til utsalgsprisen. Og dét gjelder for hele landet, sier Øren.

Les også

Banksjef spår kollaps i forbrukslån: – Korthuset er i ferd med å rase

– Blir avkledd hvis vi priser feil

– Hvor vanlig er det at boliger står usolgt etter et halvt år?

– Det hender faktisk. Det vil alltid finnes boliger som ikke treffer markedet, av ulike grunner. Garantien gir altså selgere en helt reell trygghet, og vi har derfor også holdt av noen titalls millioner kroner til å dekke inn tilfeller hvor den vil inntreffe.

– Har dere vurdert risikoen for at meglere kan anbefale en prisantydning som er for lav, for å enklere overholde prisløftet?

– Hadde du spurt meg for fem år siden, kunne det kanskje vært en bekymring. Men i dag blir vi avkledd med én gang hvis vi priser boliger feil. Vi har såpass gode verktøy for å forhindre det, og det har ikke minst også forbrukerne. Priser vi feil, taper vi rett og slett salgsoppdraget, sier Øren.

– Vil andre meglere følge etter dere?

– Det skal jeg ikke spå for skråsikkert, men det er i alle fall beintøff konkurranse i markedet. Så det skal bli spennende å se hvordan konkurrentene våre svarer.

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Megler klager inn konkurrenter for å villede boligselgere

  2. Meglere lokker med Black Friday-tilbud på boliger

  3. Eiendomsmeglere dumper prisene

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbrukerrådet: – Slikt går ikke an

  6. Forbrukerrådet i stuss over størrelsen på «4-roms»