- Vi trenger en boligminster

Administrerende direktør i NBBL, Thor Eek, krever at Norge får en egen boligminister.

HASTER MED LØSNING: - Årlig bygger vi nå nesten 10.000 for få boliger, sier Thor Eek, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
  • Gard Sandvig - Estate Nyheter
Publisert:

- Mange års fravær av boligpolitikk har ført til at vi trenger en dedikert boligminister til å rydde opp i utfordringene på boligmarkedet. Det mener administrerende direktør i NBBL, Thor Eek, som publiserer sine synspunkter på sin helt ferske blogg.

Forvalter 415.000 boliger
Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er ikke den eneste interesseorganisasjonen som roper på egen boligminister. Norges Eiendomsmeglerforbund og Boligprodusentenes Forening stod frem i pressen i mars i år og krevde en dedikert boligminister.

NBBL representerer 57 norske boligbyggelag. Disse har 841.000 medlemmer, og forvalter 415.000 boliger i 9300 boligselskap over hele landet.

Les også: Rekordhøye boligutleiepriser

Vil ha 10.000 flere boliger årlig

- Boligpolitisk talsmann for Høyre, Michael Tetzschner, skrev i Dagsavisen 3. september om innsigelsesinstituttet som statlig boligbrems. Jeg deler Tetzschners syn på en mer avgrenset og smidig innsigelsesprosess, som først og fremst brukes der nasjonale eller vesentlige regionale interesser er berørt, skriver Eek.

Les også: Rekordomsetning av eiendom

Les også: De største boligboblene

For å rydde opp i dette mener Høyres boligpolitiske talsmann at hele bolig, bygnings- og planfeltet legges til Kommunal- og regionaldepartementet. Eek mener det er et skritt i riktig retning, men likevel utilstrekkelig.

- KRDs arbeidsfelt er så stort og omfattende at boligforsyningen fort vil miste statsrådens oppmerksomhet. Mange års fravær av boligpolitikk er årsaken til utfordringene vi ser på boligmarkedet i dag. Vi trenger derfor en dedikert boligminister, mener Eek, og begrunner sitt syn slik:

- Befolkningsvekst og byggetakt må balansere. Vi har hatt en befolkningsøkning på over 60.000 fem år på rad. Det er en dobling i forhold til de siste 20 årene. Årlig bygger vi nå nesten 10.000 for få boliger (Både NBBL, Norges Eiendomsmeglerforbund og Boligprodusentenes Forening mener A/S Norge bør bygge rundt 40.000 boliger årlig, red. anm.). Etterslepet øker og problemene vokser. Særlig er det en utfordring i og rundt de største byene. Boligministeren må sørge for at boligbyggingen tilpasses befolkningsveksten.

Les også: - Fullt mulig å bygge rimeligere

Trenger flere tomter
Tomtearealer er et knapt gode, understreker Eek, som mener en boligminister må sørge for at reguleringsmyndighetene sikrer et tilstrekkelig antall godt egnede tomter for boligbygging.

- Høy boligbygging fører til konflikter. Det er viktig at boligministeren får samordningsansvar for de prioriteringer som må gjøres i forhold til alle innsigelsesinstansene. I pressområdene i og rundt de største byene må bolig få første prioritet.

Eek slår også et slag for ungdommen og de eldre i sin ferske blogg, og refser samtidig planprosessene.

- Nye attraktivt tilpassede boliger for eldre frigjør boliger på bruktmarkedet, og det kan gi bedre samfunnsøkonomi enn å bygge nytt for unge. Vi trenger raskere plan- og byggeprosesser. Planprosessene tar for lang tid. En boligminister vil kunne holde trykket oppe i dette viktige arbeidet som nå er startet med regjeringens byggemelding, mener NBBL-sjef Thor Eek.

Les flere eiendomsnyheter på EstateNyheter.no

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Det er ikke plass til alle i selve Oslo

  2. Slik vil opposisjonen få fart på boligbyggingen: Slakter dagens boligpolitikk

  3. Regjeringens boligpolitikk er feilslått, mener NEF: – Leker stol-leken med boligkjøpere

  4. NHO vil ha flere boliger i Oslo sentrum

  5. Derfor ser hele bolig-Norge til denne sørlandsbyen