Billigere luksusbiler og mindre skatt til alle

Fra nyttår blir en Porsche Cayenne Turbo S 179.000 kroner billigere, og har du en halv million kroner i årslønn, får du nesten seks kroner dagen i skattelette.

BILLIGERE: Luksusbiler som denne Porche Cayenne blir atskillig billigere som følge av avgiftsendringene som gjelder fra nyttår.
Publisert:

Tjener du tre millioner kroner i året, blir din daglige skattelette neste år på 26,44 kroner. Det høres ikke så mye ut, men er langt mer enn de 35 ørene de som tjener 100.000 kroner, får i daglig skattelette.

Er du blant de mange som får dagpenger fra Nav, får du nå også dagpenger når du tar ferie. Det sørget regjeringen for da den fikk statsbudsjettet vedtatt. Der fikk regjeringen vedtatt skattekutt for til sammen 9 milliarder kroner.

Dyrere kino

I det samme statsbudsjettet ble satsen for momsen på kultur satt opp fra 8 til 10 prosent. Det betyr at det blir dyrere å ha det gøy. Billetter til alt fra kino, museum, teater eller Tusenfryd blir dyrere.

Det samme gjelder for hotell- og transporttjenester når også reiselivsmomsen øker fra 8 til 10 prosent.

NRK-lisensen stiger også med 70 kroner fra nyttår. Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) ønsket å innføre nullmoms på digitale medier fra 1, januar 2016, men dette falt bort da asylregningen skulle gjøres opp.

Den var nemlig ikke med i statsbudsjettet. Både asylforliket og 9,5 milliarder kroner i ekstraregning kastet skygger over alt annet regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF snakket om i budsjettet.

Les også

«Star Wars» spilte inn 4,5 milliarder

Mindre rentefradrag

Derfor blir det ikke nullmoms på digitale medier fra 1. januar. Skattelettene ble ikke ofret i de nye forhandlingene. Derfor går skatten på alminnelig inntekt ned til 25 prosent fra nyttår. Dette får følger for rentefradraget for dem som betaler huslån. Har du et huslån på 500.000 kroner, «mister» du 1.251 kroner i rentefradrag. For dem som har et huslån på 3 millioner kroner er tapet enda større. De «mister «4.250 kroner i rentefradrag.

Flyseteavgift

Er du bemidlet ungdom, kan du fra nyttår spare 300.000 kroner i BSU-ordningen. Det blir ikke innført noen ny poseavgift. Isteden må du betale 80 kroner ekstra i flyseteavgift.

Det var en avgift Frp fikk høynet fra 50 kroner til 80 da partiet skulle ha inndekning for utgiftene til den store asylstrømmen i 2015. For en familie på fire som flyr tre ganger i året, innebærer dette en kostnadsøkning på 1.920 kroner.

Les også

Stortinget vedtok flyseteavgiften

195 lovendringer

Fra nyttår vil du ikke lengre få brevpost hjem på lørdagene. Den nye postloven trer i kraft 1. januar. Dermed innføres fri konkurranse på brevpost under 50 gram. 400 årsverk forsvinner fra Posten i omleggingen som fører til at det blir slutt på postombæringen på lørdagene.

Postloven er en av 195 lover som ifølge Lovdata har referanser til endringer på denne datoen. Fra samme dato endres 413 forskrifter. Noen av lov- og forskriftsendringene er kjent, som at norske TV-kanaler får lov til å «servere» hodepinetabletter i reklamepausen.

Kirkevalgvinnere

Fra 1. januar tiltrer de nye bispedømmerådene med en overvekt av kirkevalgvinnere som ønsker vigsel av likekjønnede. Åpen folkekirke ble feid inn i bispedømmerådene i god tid før kirkemøtet i april skal behandle spørsmålet om kirkelig vigsel av likekjønnede.

Les også

Zlatan blar opp for kirke

Strammer inn

Fra 1. januar økes straffen for arbeidsledige som ikke vil flytte til en annen kant av landet. Dagens regler sier at Nav kan stoppe dagpengene i åtte uker for folk som selv har sagt opp jobben eller takker nei til ny jobb. Fra 1. januar kan Nav stoppe dagpengene i 12 uker. Regjeringen regner med å spare 236 millioner på regelendringen.

Les også

Fire av ti unge sparer ikke

Les også

Feil gavekjøp koster samfunnet milliardbeløp

Les også

Norgesgruppen varsler prishopp på mat

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om