Eksplosjon i ledige leieboliger

De siste to årene har antall ledige utleieboliger økt med hele 45 prosent, viser nye tall. Spesielt dårlig står det til med utleiemarkedet i Stavanger og Bergen.

TØFFERE UTLEIEMARKED: Det er flere ledige utleieboliger og lavere leiepriser i Bergen og omegn.
Publisert:

Utleiere kan ikke lenger forvente at det kommer togende en haug med desperate boligjegere med CV-en og luen i hånden på visning.

I hvert fall ikke om man skal tro tall som utleieselskapet Utleiemegleren har innhentet fra Finn.no.

Tallene viser at det lå litt over 5.000 boliger til leie ute i januar 2013 på landsbasis, mens det i januar 2015 lå i underkant av 8.000 boliger ute på markedet

– Gjennom hele 2014, og nå i starten av 2015 har vi sett at det blir stadig flere ledige utleieboliger, og på de siste to årene har ledige utleieboliger økt med hele 45 prosent, forteller kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis til E24.

Kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis.

Verst i Stavanger

Han forteller at de nå ser færre på visning, og at utleiemeglerne må jobbe mer for å få leid ut hver enkelt bolig.

Aller dårligst står det til i vestlandsbyene Bergen og Stavanger, hvor utleierne nå merker tydelig at innflyttere tilknyttet oljeindustrien har reist hjem til sine hjemsteder og hjemland.

– Dette betyr slutten på de gode tidene for utleierne i disse byene. Hele markedet i de to byene har falt dramatisk når det gjelder pris, og det er nok mange utleiere som aldri vil oppleve de gode tidene igjen. Utleiemarkedene her bar nok også litt preg av å være «oljedopet», sier Farmakis.

Les også

– Åtte av ti boliger gikk over prisantydning

Lavere leiepriser

Stavanger-regionen blir spesiell, fordi store deler av utleiemarkedet der er veldig klart rettet mot oljeindustrien, påpeker divisjonsdirektør i DNB, Rasmus Aage Figenschou.

Divisjonsdirektør i DNB, Rasmus Aage Figenschou.

– Arbeidsledigheten i regionen har ikke økt markant. Men når oljeselskapene kutter ned på antall konsulenter og prosjektarbeidere, som typisk velger å leie istedenfor å kjøpe, så får det innvirkning på leiemarkedet, forklarer Figenschou.

Flere leieboliger på markedet har også ført til lavere leiepriser.

Figenschou kan fortelle at månedsleien på en typisk pendlerleilighet i Stavanger har sunket fra rundt 10-11.000 kroner til rundt 8-9.000 kroner.

– Dersom mange av dem som har investert i utleieboliger har basert seg på for høye leieinntekter, og disse boligene blir lagt ut for salg, kan dette også få innvirkning på boligmarkedet i regionen, sier Figenschou.

– Rekordmye ledig i Oslo

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset.

Også i Oslo begynner det nå i større grad å bli leietagers marked, mener Utleiemegleren.

– Det har aldri vært så mange ledige utleieboliger i Oslo som nå. Det snakkes mye om behovet for studentboliger, men det er ikke noe problem å huse studenter med alle de ledige boligene som finnes, mener Farmakis.

Det råder en litt annen oppfatning om studenters bosituasjon hos Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Onsdag lå det 2.096 annonser for leieboliger i Oslo ute på Finn.no. Men bare et svært lite mindretall av disse er aktuelle for studentene, ifølge NSO.

Les også

Meglertopp mener meglere hausser opp markedet

– For dyre for studenter

De har sett nærmere på tallene, og kommet frem til at det bare er 210 av boligene som er aktuelle for studenter.

– Studentøkonomien legger begrensninger på valgmulighetene for studenter, og det er bare 210 av de ledige utleieboligene studenter får leid til under 5740 kroner, sier Langset.

5.740 kroner er den summen som studenter har å bruke på bolig, ifølge referansebudsjettet for studenter som er basert på tall fra SIFO og SSBs levekårsundersøkelse for studenter.

(Saken fortsetter under bildet.)

Leiemarkedet i Bergen går tregt, som i Stavanger.

– Det hjelper ikke studenter om det er mange boliger til leie, når de er så dyre. I fjor var det kun 13,8 prosent som fikk tilbud om studentbolig, mens målet vårt er 20 prosent dekning. Vi mener at flere studentboliger må bygges, blant annet fordi dette kan virke prisdempende på markedet, sier Langset.

Rom, hybler og garasjer

Også utleieselskapet Leie-Bolig ønsker å nyansere bildet av utleiesituasjonen i Oslo noe.

– Det er riktig at det har vært en økning i antall boliger, men det er viktig å se litt bak tallene. Av de drøyt 2000 boligene som ligger ute på Finn.no i Oslo, er i underkant av 1500 leiligheter – ellers er det hybler, rom i bofellesskap, garasjer osv., sier salgsansvarlig Håvard Tverdal.

Ifølge Finn.no er det også verdt å merke seg at de har tatt en større markedsandel – spesielt i segmentet hybler og leiligheter – de siste årene, og at det kan være årsaken til noe av økningen.

– Det er ellers slik at det publiseres flest boliger til leie i juni, juli og august, men det er også vanlig at det ligger mange boliger ute i januar, sier kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, Henrik Faller.

Les også

Her får du leilighet nesten uten egenkapital

– Større segmentering

Det både Utleiemegleren og Leie-Bolig er enige om, er at det har blitt en større segmentering når det gjelder utleieboliger i Oslo.

– Leier man ut bolig i sentrale strøk, kan man fortsette sette litt krav, men har man en bolig med dårligere beliggenhet, sliter man virkelig. Prisene har også falt noe i mindre sentrale strøk i Oslo, men det sitter langt inne for eierne å redusere prisene fort nok, sier Farmakis hos utleiemegleren.

Hos Leie-Bolig er inntrykket at det i tillegg til beliggenhetskrav, også er økte krav til standard og fasiliteter.

– Før gikk folk på visning og tenkte «Toroms er toroms, og jeg kan godt betale 11.000». I dag kan du ikke regne med å få så godt betalt for dårligere boliger, og utleierne av disse blir dermed taperne i utleiemarkedet. Men har du en god bolig i sentrale Oslo, kan du fortsatt ta gode leiepriser, sier Tverdal.

For ordens skyld: Finn er eid av Schibsted. E24 er eid av VG, og også en del av Schibsted-konsernet. Enkelte ansatte i E24 har aksjer i Schibsted.

Les også

Oslo-leilighet gikk 1,45 mill. over takst

Les også

Nyboligåret åpner med byks

Les også

Konkurransetilsynet: Boligprisene presses opp av omstendelige myndigheter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om