Til kamp mot boligkupping

Har du planlagt å gå på visning? Og like før visningen oppdateres annonsen plutselig med «Visning avlyst. Boligen er solgt»? Det må det bli slutt på, mener Forbrukerrådet.

UT MOT BOLIGKUPPING: Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Bartholdsen vil at meglerbransjen skal frarådet boligselgere å avlyse budrunden.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Selv om boligselgere har satt opp både én og to visninger, står de fritt til å avlyse dem.

Det settes pris på hos ivrige boligjegere som vil sine konkurrenter til livs:

Forbrukerrådet ser en økende trend hvor boliger – særlig leiligheter i Oslo – «kuppes» av personer som ringer og avtaler privatvisning i forkant, og deretter legger inn et bud som selger godtar.

Les også

Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

Nå vil de ha megler-tiltak mot boligkuppingen:

– Vi har invitert til samarbeid med eiendomsmeglerbransjen for å få bort kuppingen ved boligsalg. Denne kuppingen av annonserte boliger har økt den siste tiden. Kupping kan gi folk store problemer etter at bolighandelen er gjennomført, sier fagdirektør Thomas Bertholdsen i Forbrukerrådet til NRK.

– SJELDEN FORNUFTIG: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer sier boligselgere som regel oppnår dårligere pris når de sløyfer budrunden til fordel for en «kupper».

– Får trolig dårligere pris

Direktør Christian Dreyer i meglerforbundet Eiendom Norge er positiv til et samarbeid mot boligkuppingen. Selv mener han det er en uting.

– Partene har i utgangspunktet avtalefrihet, så en lovregulering blir nok vanskelig. Derimot vil det være hensiktsmessig å gi informasjon om risikoen som både kjøpere og selgere tar, sier Dreyer til E24.

Meglertoppen skisserer følgende fallgruver for både selger og kjøper:

  • Kjøperen går raskt inn i en bindende avtale uten å ha en grundig prosess i forkant – og risikerer å gå glipp av viktig informasjon om boligen som kan gi en økonomisk smell i ettertid
  • Kjøper risikerer å betale overpris for å hindre at boligen går til visning, og får aldri vite hvordan boligen verdsettes i markedet.
  • Selgere risikerer – med stor sannsynlighet – å få dårligere pris enn man ville fått med flere budgivere etter visninger
Les også

OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

Trygghet

Det er ikke vanskelig å forstå en boligjakters motivasjonen for å unngå en budrunde. Men hva er det egentlig selgeren oppnår?

– Det handler om tryggheten: Du får inn et greit bud litt over prisantydning, og vet ikke om du vil få like mye i budrunden. Bolighandler oppleves som en veldig usikker prosess, og mange selgere har allerede kjøpt nye bolig, forklarer Dreyer.

Samtidig vil selgere som lar seg kuppe, måtte leve med usikkerheten: Fikk de egentlig prisen markedet mener boligen er verdt?

– Min erfaring er dessuten at de fleste som legger inn bud på en torsdag, fortsatt vil være der på tirsdag etter visningen. Derfor mener jeg det skal mye til for at det er fornuftig å velge bort alle de potensielle budgiverne som visninger gir, sier Dreyer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Si nei til forslag om kupping av budrunden

  2. Kastet seg på kuppe-trend: – Kunne godt solgt uten megler

  3. «Ville tilstander» i Oslo: Boligselgere sier nei til 500.000 ekstra

  4. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

  5. Utvalg vurderer forbud mot kupping på boligmarkedet – Høyre reagerer