Nordmenn styrer mot svarteliste-rekord

Nye tall viser at finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen har grunn til sin bekymring.

Oslo 20160608. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen på Finanstilsynets pressekonferanse i Oslo onsdag. Finanstilsynet la fram rapporten "Finansielt utsyn 2016". Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Nordmenn skylder i alt svimlende 50 milliarder kroner – og vi har store problemer med å betale alle pengene vi skylder i tide.

Tall fra kredittopplysningsbyrået Bisnode, som E24 har fått tilgang på, viser at 57.229 personer fikk registrert 102.907 nye betalingsanmerkninger i Norge i mai.

Det er en økning på 4000 personer fra april – og en foreløpig verstenotering hittil i år, opplyser Bisnode-analytiker Tore Lia.

Nær anmerknings-rekord

Med anmerkningsøkningen i mai øker også de misligholdte gjeldsforpliktelsene med 322 millioner kroner.

Siden 2012 har det vært en klar økning i antallet personer som har pådratt seg betalingsanmerkninger i Norge, selv om utviklingen har flatet noe ut det siste året.

Les også

Finanstilsynet om de lave rentene: Øker risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang

Akkurat nå er det 251.025 nordmenn som enten har én eller flere betalingsanmerkninger. Det er noe høyere enn på samme tid i fjor.

Fortsetter utviklingen står den tidligere rekorden straks for fall: På det høyeste har Bisnode registrert rett over 253.000 nordmenn med betalingsanmerkninger.

Finanstilsynet advarte

Kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2.

Foto: Bank2

– Tapene på utlån kan øke betydelig, advarte direktør Morten Baltzersen da Finanstilsynets årlige rapport «Finansielt utsyn» ble fremlagt onsdag denne uken.

Der fastslås det at norske husholdningers gjeldsbelastning er på «historisk høye nivåer».

Mye av forklaringen tillegges den bratte boligprisveksten her i landet, som gjør at folk må låne mer for å kjøpe bolig. Men tilsynet lar seg også bekymre av nordmenns opptak av forbrukslån, som gjerne kommer i tillegg og gjør økonomien ekstra sårbar.

De mener dårlig betjeningsevne, kombinert med skyhøy lånerente for kredittkort og forbrukslån, påfører mange betydelige gjeldsbelastninger.

Les også

Har du opplevd aggressiv kredittkort-reklame? Banksjef forsvarer praksis som Forbrukerombudet vil forby

– Kraftig forbrukslån-reklamering

Bank2, som spesialiserer seg i utlån til personer med anmerkninger, sier de er overrasket over den sterke veksten i betalingsanmerkninger i mai.

Kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad viser til at kredittkort og forbrukslån i dag markedsføres mer aggressivt enn tidligere.

– Det er lett tilgjengelig og man kan fort miste kontrollen og gå over ens eget budsjett når man bruker penger man kanskje ikke har, sier kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2.– Slike kreditter har som regel svært høy rente, og kostnadene kan raskt overstige hva man klarer å betjene, fortsetter hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Finanstilsynet
  3. Økonomi
  4. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Finanstilsynet strammer inn kredittkort-reglene

  2. Historisk høy gjeld i norske husholdninger

  3. Nordmenns forbruksgjeld øker til 117 milliarder

  4. Finanstilsynet: Coronakrisen kan gi store banktap

  5. Bekymret for forbrukslån: En femtedel av gjelden går til inkasso