Slik unngår du kort-krøll i påsken

Problemer med bankkortet kan gjøre feriemoroa kortvarig. Her er grepene som redder deg fra den pinlige betalingsknipen.

HELST KREDITTKORT: Har du kredittkort, så ta det med på utenlandsturen og bruk det. VISA-kortet legger du igjen på hotellrommet - for sikkerhets skyld. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Publisert:,

Hva gjør du dersom du befinner deg milevis unna Norge, og bankkortet blir frastjålet? Dersom det blir avvist i butikken? Dersom terminalen i restauranten ikke får kontakt med banken din?

Stjeles og mistes

Selv om du aldri er garantert at ting går knirkefritt, betyr ikke at at du skal lene deg tilbake og satse på at uflaksen ikke rammer deg:
- Ved å tenke igjennom hvordan man rigger seg, kan man avverge mye selv, mener informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen.

De får stadig henvendelser fra kunder i utlandet som havner i korttrøbbel. Ikke alt kan ordnes like enkelt fra Norge; de fleste henvendelsene DNB får, er om kort som blir stjålet eller mistet.

LES OGSÅ:

Kortbruk til himmels

Vanskelig nøtt

Uten en reserveløsning kan det bety sjakk matt, med mindre du får banken din til å avtale utbetaling av nødkontanter med et lokalt bankkontor.
Du kan få utstedt nytt kort fra Norge, men det tar tid - og du risikerer at kortet først kommer frem når ferien er over.
- Nødkort produseres relativt fort, men det skal jo sendes. Ferien må gjerne vare lengre enn en weekend for at det skal være noe poeng, og i mellomtiden kan man gå tom for penger, sier Rasmussen.

På samme sted

Hennes erfaring er at nordmenn generelt er flinke til å medbringe flere kort på reisen, for eksempel ett VISA-kort og ett Mastercard.
Men uten at risikoen for å endte opp kortløs nødvendigvis blir noe mindre:
- Mange legger begge kortene på samme sted, for eksempel i lommeboken i vesk

e

n. Da er man like langt dersom tyver slår til, eller du mister vesken, sier Rasmussen.

LES OGSÅ:

Kredittkortet var en falsk trygghet

Mastercard først

Foruten å ha med flere kort, mener hun det er helt avgjørende at man sprer dem godt.
- Ha det ene kortet innelåst i safen på hotellrommet, og ha det andre med deg ut. Da er du sikret, og kan du berge deg ut av kortknipen uten å trenge nødhjelp, råder hun.
Dersom du har Mastercard, er det aller best å benytte dette som hovedkort og ha VISA-kortet i reserve. Siden bruk av kredittkort faktureres etterskuddsvis i stedet for å være koblet til bankkontoen din, betyr det mindre å bekymre seg for dersom kortet skulle havne i hendene på kjeltringer.

LES OGSÅ:

Rekordmange blir syke og skadet på ferie

- Bare husk å gjøre opp regningen når du kommer hjem før betalingsfristen, så slipper du renter, råder Rasmussen.

Påskefest for tyvene

Foruten å ha gode reserveløsninger i tilfelle noe skulle skje med kortet, påpeker informasjonsdirektøren viktigheten av at det også

brukes

med vett, og at alle tar sine forhåndsregler:
- Det er høytid for mange, også kjeltringene. Pass på at du ikke har noen rett bak deg, som er litt for interessert når du tar ut penger. Og legg hånden over terminalen, slik at du skjuler inntastingen, oppfordrer hun.

LES OGSÅ:

Kronerekord = billigere feriekos

Her er de syv sikreste veiene til å havne i kortknipe. Vær føre var og styr unna:

1. Kun ett kort

Det gjør deg svært sårbar dersom kortet blir ødelagt, mistet eller utsatt for tyveri på turen. Ta med kredittkort dersom du har. Hvis ikke, hør med banken om du kan få utstedt et ekstra bankkort, som du eventuelt kan levere tilbake etter turen for å slippe dobbelt årsgebyr.

2. Kortene på samme sted

Det er liten vits i at du har to kort i vesken du mister, eller i lommeboken du får frastjålet. Legg igjen et av kortene på hotellrommet. Har du kredittkort, ta dette med deg ut. Det er tryggest og gir deg gode forbrukerrettigheter på varer og tjenester du kjøper ifølge Finansavtaleloven.

3. Ikke nok dekning

Blir husleie eller andre regninger trukket mens du er borte? Husk å dobbeltsjekke at du har tilstrekkelige midler på kontoen tilknyttet kortet - og at du har tatt høyde for betalingsoppdrag som forfaller underveis.
Ønsker du å gjøre overførsler på reisen, kan det være lurt å skaffe SMS-innlogging til nettbanken før du drar. Da slipper du å ta med kodebrikken.

4. Regionssperre

Regionssperrer må du selv be om, og i så fall vil ikke kortet ditt fungere i de valgte delene av verden. Dette tilbys som en sikkerhetsløsning mot kortsvindel hos enkelte banker, slik som Skandiabanken og Landkreditt Bank.
Har du slike sperrer, må du huske på å fjerne dem i nettbanken din, hvis du skal til den verdensdelen hvor du har langt inn sperre.

5. VISA Electron

Noen har ikke «ekte» VISA kort med kredittdel, enten fordi de ikke vil ha, eller fordi de ikke får. Dersom det står «Electron» på VISA-kortet ditt må du kjenne til begrensningene: Siden disse kortene ikke skal kunne overtrekkes, kan transaksjoner kun utføres når terminalen har direkte kontakt med bankforbindelsen i Norge.
Du kan altså ikke signere og få beløpet trukket senere, slik som med vanlig VISA. Det kan gi betalingskrøll i butikker, og særlig restauranter. Ha nok kontanter tilgjengelig!

6. Helt kontantløs

En klassisk kortknipe oppstår når du rett og slett ikke får betalt med det. Mens det i Norge hører til sjeldenhetene, er det langt vanligere i utlandet at «cash is king» - for eksempel i drosjen fra flyplassen. Ikke gå helt kontantløs, men ikke ta ut mye heller! Valutaen kjøper du oftest billigst i landene som bruker den, så begrens uttaket på flyplassen i Norge. Husk å spre kontantene!

7. Kortet utløper

Dersom kortet ditt går ut på dato underveis på turen, hjelper det lite at banken har utstedt et nytt til adressen din i Norge. Om du ser at utløpsdatoen kolliderer med reisen, bør du være føre var og selv bestille nytt i god tid. Beregn en ukes leveringstid.

Her kan du lese mer om