Unikt tilbud åpner torsdag: 100.000 norske bøker gratis på nett

Nesten alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000 ligger nå gratis tilgjengelig på nett. Sponset av staten!

STOR JOBB: Nasjonalbiblioteket har brukt seks år på å skanne alle norske bokutgivelser frem til år 2000.

Foto: NASJONALBIBLIOTEKET
  • Øyvind Engan
Publisert: Publisert:

Det høres nesten for godt ut til å være sant. Men VG har allerede prøvelest – og humret godt av – «Elling»-bøkene av Ingvar Ambjørnsen, og flere andre moderne klassikere.

Aldeles gratis, rett inn på skjermen.

Norske bokelskere har lenge irritert seg over at Norge ikke har noe godt tilbud av e-bøker, altså bøker i elektronisk form. Her ligger for eksempel USA milelangt foran.

Men nå kommer altså en annen elektronisk bok-løsning inn fra høyre, som bokelskere i andre land bare kan drømme om: gratis, elektronisk nasjonalbibliotek på nettet.

250.000 bøker. Kulturminister Hadia Tajik åpner Nasjonalbibliotekets nye nettside bokhylla.no offisielt i morgen. Men hvis du er leselysten, kan du bruke den allerede nå.

100.000 titler ligger klare. Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein anslår at antallet bøker vil bli omtrent 250.000 når jobben er fullført.

– Vi digitaliserer hele vår samling. Det handler om å ta vare på kulturarven i et tusenårsperspektiv. Vi synes det er viktig at bøkene også blir gjort tilgjengelig, sier Skarstein.

Les også:Ikke betal for disse bøkene

Unikt i verden. Nasjonalbibliotekets samling er først ute i verdenssammenheng:

– Bokhylla er et viktig kulturtiltak og unik i sitt slag i verden. Ikke noe annet sted er så mange opphavsrettslig beskyttede bøker gjort fritt tilgjengelig for brukerne. Fra rettighetshaversiden er vi glad for å bidra til dette viktige tiltaket, som gir alle norske innbyggere tilgang til den litterære kulturarven og samtidig sikrer opphavsmenn og utgivere vederlag for bruken, sier adm. direktør i Kopinor Yngve Slettholm.

Kan lese på iPad. Bøkene er ikke e-bøker i streng forstand, de er rett og slett avfotograferte papirbøker (se bilde av prosessen nederst i artikkelen). Du kan ikke laste ned bøkene til din egen PC, og du må godta å ikke printe dem ut. For å lese bøkene må du være på nettsiden bokhylla.no.

Til og med Donald! Du finner også Donald i Bokhylla.no

Foto: Nasjonalbiblioteket

Løsningen er ikke like elegant som lesebrettet Kindle, men det fungerer fint å lese bøkene på for eksempel en iPad. Du kan enkelt bla frem og tilbake i boken og søke etter ord i teksten.

Forfatterne får ikke betalt per klikk, men i form av en pengesum som kan deles ut som stipender. Mellom syv og åtte millioner kroner neste år, anslår Nasjonalbiblioteket.

Forfatterne fornøyde. Ett skår i gleden finnes: Forfattere og forlag kan trekke tilbake bøker som de fremdeles tjener penger på.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein

Foto: Ketil Born

Vigdis Moe Skarstein er likevel ikke engstelig for at tjenesten skal ende opp som en hullete sveitserost.

– Vi har hatt en prøveordning i tre år med 50.000 titler. Av disse er bare 1400 trukket ut. Det dreier seg først og fremst om lærebøker, sier hun.

Sigmund Løvåsen, leder i Den norske Forfatterforening, vender tommelen opp.

– Dette er et svært godt tilbud, særlig for studenter og skoleelever, som har vært de største brukerne frem til nå. Det gir en unik tilgang til litteratur som ellers kan være vanskelig å få tak i.

Les også:Sliter med å gjøre e-læreboken billigere

250.000 bøker: Totalt er det skannet inn over 250.000 bøker.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Blar og skanner: Til å skanne gjennom alle bøkene brukes det egne maskiner som blar og avfotograferer bøkene.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Last ned Dine Penger til ditt nettbrett

  2. Last ned siste nummer av Dine Penger

  3. Pendler- og reisefradragskalkulatorer nye av året: I morgen får 890.000 vite om de får igjen på skatten

  4. Last ned siste utgave av Dine Penger til ditt nettbrett

  5. Last ned siste utgave av Dine Penger til ditt nettbrett