Høyere skattenivå: Pensjonister i svensk skatteskvis

Mange norske pensjonister som har flyttet til Sverige har nå fått en kjempesmell på skatten.

FAVNEN FULL: Norske Anders Fredrik Bergersen (til venstre), bosatt i Sörby i Sverige, kan legge frem utallige dokumenter som vitner om et frustrerende møte med rigide svenske skatteregler. Vennen, Jørn Tore Weckhorst, sliter også med lignende skattesmell.

FOTO. NILS BJÅLAND
 • Shazia Sarwar
 • Maria Abdli
Publisert:,

Skatt i to land. I flere år har flere norske pensjonister i Sverige bare skattet til Norge – ofte i samråd med svenske skattemyndigheter. Nå krever Sverige dem for gammel skatt. Ifølge den nordiske skatteavtalen skal pensjonister som flyttet permanent til Sverige etter 4. april 2008, skatte både til Norge og Sverige.

Det visste ikke Anders Fredrik Bergersen (53), som er uførepensjonert og flyttet til Sverige i slutten av 2008.

– Jeg tok en telefon til Skatteverket i Karlstad før jeg flyttet til Sverige. Her fikk jeg beskjed om ikke å betale skatt til Sverige flytteåret pluss tre år til, sier Bergersen.

LES OGSÅ: Nå kommer skattepengene – igjen!

Avslag på klage. I november 2010, ringte han igjen til Skatteverket, og fikk samme beskjed. Nå har de svenske skattemyndighetene sendt 53-åringen et skattekrav på 132.000 kroner. Han har klaget to ganger, men fått avslag. Feilinformasjonen til ham, og flere andre norske pensjonister, er ord mot ord.

– Skatteverket strever alltid etter å gi korrekt informasjon og det er selvfølgelig uheldig om noen oppfatter at han eller hun har fått feilaktig beskjed eller at det faktisk kan konstateres at en feilaktig beskjed har blitt gitt, sier Britt-Marie Hallberg Eriksson, rettslig rådgiver hos det svenske Skatteverket.

Noen norske pensjonister kan dokumentere feil beskjed fra Skatteverket, men ikke Bergersen, som fikk informasjon over telefon.

– Jeg sitter fast i Sverige. Jeg kan ikke flytte tilbake før jeg har solgt huset, som har vært lagt ut for salg siden 2011, sier Bergersen.

LES OGSÅ:- Audisjåfører mest ego

Høyere skattenivå. Det er Sverige sitt ansvar at nordmenn ikke blir dobbeltbeskattet. Landet har et høyere skattenivå enn Norge.

– Jeg var forberedt på at jeg vil betale høyere skatt i Sverige, når de fire første årene er omme, men når lokale skattemyndigheter gang på gang hadde forsikret meg om at jeg ikke skulle skatte til Sverige, slo jeg meg til ro med det, sier 53-åringen.

Bergersen er ikke alene. Han kjenner 15-20 andre norske pensjonister i samme situasjon.
Så låst er situasjonen for pensjonistene som er rammet, at noen av dem velger ekstreme virkemidler for å bli hørt.

– Jeg bestemte meg for å sultestreike, for å få rikspolitikere i Sverige til å komme på banen. Jeg avsluttet sultestreiken etter seks dager, sier uførepensjonisten.

Fra norske myndigheter er det ingen hjelp å hente for 53-åringen og andre som er rammet. For å få oppmerksomhet omkring saken, demonstrerte Bergersen sammen med to andre pensjonister foran Clarion Hotel Royal Christiania, hvor finansministeren var på et møte. På vei ut ble ministeren presentert for saken.

– Beskatningen i Sverige er et svensk anliggende. Norsk beskatning er korrekt, og dette er først og fremst et spørsmål for svenske myndigheter som det er vanskelig for norske myndigheter å gripe inn i, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

LES OGSÅ: Eiendomsskatten i de største hyttekommunene

De svenske skattereglene

 • Skattemessig bosetning trer i kraft fra den dagen en person flytter til Sverige for varig å bosette seg der.
 • Du blir skattepliktig til Sverige, selv om du ikke bosetter deg der varig, dersom du er der mer enn seks måneder sammenhengende.
 • I Sverige beskattes offentlig og privat tjenestepensjon med samme skattesatser.
 • Skatteskalaen er den samme som for lønn. Det gis derimot ikke skattefradrag for pensjonsinntekter, på linje med arbeidsinntekter (jobbskattavdraget). Dette innebærer at pensjoner beskattes hardere enn inntekter fra arbeid.
 • Kapitalinntekter beskattes med 30 prosent i Sverige.

FORTVILTE: De norske pensjonistene (f.v.) Egil Siira, Anders Fredrik Bergersen og Jørn Tore Weckhorst demonstrerte i mange timer foran Clarion Hotel Royal Christiania, hvor finansminister Sigbjørn Johnsen (til venstre) var på møte. Ved endt møte fikk de noen minutter på seg til å legge frem saken.

Foto: Nils Bjåland


– I SAMME SITUASJON

Jørn Tore Weckhorst (66), har opplevd det samme som vennen Bergersen, og skulle helst aldri ha flyttet til Sverige.

– Det er klart jeg angrer! Jeg er tross alt ressurssterk, men jeg hører hjerteskjærende historier om eldre som ikke bruker nett, og ikke kan skaffe seg informasjon på andre måter enn via telefon.

Vi burde alle ha sittet med båndopptaker, når Skatteverket gang på gang fortalte oss at vi ikke skulle skatte til Sverige. Jeg hadde aldri flyttet til hit dersom jeg visste det jeg vet nå, avslutter sier Weckhorst.

For flere nyheter om skatt/din privatøkonomi - Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norske pensjonister ibitter svensk skattestrid

 2. Flere melder fra om skjult formue og inntekt

 3. Betalt innhold

  Kildeskatten – forklart med lusekofte og den italienske norgesvennen «Laura»

 4. Annonsørinnhold

 5. Fradrag for hjelp i hjemmet er kjempesuksess i Sverige: - Bekjemp svart arbeid, innfør fradrag!

 6. Flere må ha Europeisk Helsetrygdkort fra 1. juni: Dette kortet må du ha med på ferie!