Boligprisene tar sommerferie: Her får du 50 kvadrat til halve prisen

Boligprisene har stått stille fra mai til juni, og drar nå på sommerferie. Sjekk hvor du må betale minst for et krypinn på 50 kvadrat – og hvor det fortsatt koster skjorta.

IKKE HER: Vil du ha mye leilighet for pengene? Hold deg unna Frogner i Oslo, hvor et 50 kvadratmeter stort krypinn tappet boligkjøpere for nesten 3 millioner kroner i gjennomsnitt i juni.
  • Karl Wig
Publisert:

Dyrt og billig. Har du sett deg lei på Oslos bolig-bonanza og vurderer å slå deg ned et sted der boliglånet ikke skraper så hardt i lønnskontoen at du sendes på månedlig nudel-diett?

Sarpsborg er byen på Østlandet hvor du får mest leilighet for pengene. Her kostet en kvadratmeter i snitt 24.600 kroner i juni.

Det viser nye månedstall som eiendomsmeglerbransen la fram i dag.

Halve prisen. De billige kvadratmeterne gjør at kjøpesummen stopper på rett over 1,2 millioner kroner for et krypinn med 50 av dem – langt hyggeligere enn hva du må ut med for den samme boltringsplassen i Oslo.

For alle bydeler sett under ett, er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på leiligheter i hovedstaden nemlig 46.500 kroner, nesten det dobbelte. For 50 kvadratmeter må du ut med vel 2,3 millioner.

Bydelsbytte? Det er likevel fullt mulig å bo billig innenfor Oslos grenser. Snittprisen for storbyen skjuler store sprik mellom øst og vest. På Stovner slapp boligkjøpere unna med 30.000 kroner kvadratmeteren i juni. Vår leilighet på 50 kvadrat får en prislapp på halvannen million.

Det gjør den definitivt ikke på Frogner, som fremdeles er Oslos dyreste bydel. En kvadratmeterpris på 58.700 i juni betyr at typiske 50-kvadratere med ett eller to soverom går for summer som flørter tett opp mot tre-millioners-grensen.

* Betyr at det kun er registrert 5 salg eller færre og at datagrunnlaget derfor er for dårlig til å presentere den beregnede prisen.


Storby = dyrest. Meglerbransjens landsomfattende junistatistikk viser en annen interessant, om enn ikke overraskende trend: Det er aller dyrest å bo blant mange.

Ser man bort ifra forstedene Sandnes utenfor Stavanger og Asker og Bærum utenfor Oslo, er de fire største byene i landet – Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger – også de som troner sammen på toppen av prisstatistikken.

Stavanger ligger kun et par hundrelapper bak Oslo i prisgaloppen, med en kvadratmeterpris på 46.200 kroner. Det er langt ned fra Stavanger til Trondheim, men under tusenlappen som skiller trønderhovedstaden fra Bergen.

Les også:Familielånsskolen – Slik låner du penger fra familien

Juni som bestilt. Juni er normalt en flat måned for boligprisene. Siden 2007 har de verken steget eller sunket med mer enn én prosent.

Det ble dermed få overraskelser da Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) sammen med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Pöyry la frem boligprisstatistikken for sommerens første måned:

På landsbasis har de faktiske boligprisene fra mai til juni stått bom stille. Justert for sesongvariasjoner har det vært en prisoppgang på 0,9 prosent. Tallet viser at den flate prisutviklingen like fullt er «brattere» enn det svake fallet som er ventet på denne tiden av året.

Siden juni i fjor har boligprisene steget 7,7 prosent.

Øker mest. Forrige måned skrev Dine Penger om Buskerud-hovedstaden Drammen, som er stedet i Norge med den største prisstigningen de siste tolv månedene.

Med inkluderingen av juni er lite endret, og drammenserne kan fortsatt skryte av å ha den desidert villeste prisutviklingen i landet: Fra juni 2011 til juni 2012 har boligprisene steget hele 11 prosent. Lillehammer er neste by på listen, men har hatt «bare» sett 8 prosents prisstigning det siste året.

Les også:- Det er helt Texas her i Stavanger

Vraker 2012-anslag. På fremleggelsen av mai-tallene forrige måned fremholdte meglerbransjen at vi stort sett var ferdig med årets prisstigning. Det holder de fast ved:

– Vi forventer fremdeles at det meste av prisstigningen er tatt ut i år, sa Eff-nestleder Leif J. Laugen.

Men de har nå sett seg nødt til å svelge sin tidligere spådom om at boligprisene kun ville stige mellom fire og seks prosent i hele 2012. Nå tror de prisstigningen vil ende på mellom syv og åtte prosent for året.

Se også:Refinaniser boliglånet med Penger.no

Bensin på bålet.– Det var en sterk inngang på året med større prisstigning enn ventet. Én årsak er en svært ekspansiv pengepolitikk med lave renter. Det er bensin på bålet for boligprisene, sa Eff-nestleder Laugen på pressekonferansen.

Norges eiendomsforbunds leder Tormod Boldvik nikket:

– Vi ser at boligmarkedet i 2012 ligner veldig på 2011-markedet. Det holder seg sterkt, med prispress og raske omsetninger. Forventningene til året er oppjustert, sa han.

Han poengterte nok en gang at han tror prispresset vil vedvare så lenge det bygges for få boliger her i landet.

– Tomtekostnaden er for høy. Det er et problem som trenger tilstrekkelig og riktig regulering fra politisk hold. Vi skulle gjerne sett en byggebransje som er mer effektiv, og ønsker oss mer konkurranse mellom utbyggere, sa NEF-lederen.

Høy aktivitet. Selv om den fraværende prisoppgangen var typisk for juni, er aktiviteten over forventningene, viser tallene over omsatte boliger fra Finn.

– Juni har vært en svært aktiv måned, med en omsetningsvekst på 3 prosent fra i fjor. Det virker kanskje lite, men 2011 var også et rekordår, forklarte Eff-nestleder Laugen.

Antallet solgte boliger på Finn tikket inn på 8340. I fjor var antallet 7711. Også tilbudet, målt i antallet boliger som ligger ute, er høyt for perioden.

– Vi må tilbake til 2006 for å finne færre boliger ute i juni, sa Laugen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Så langt må du dra for endobbelt så stor bolig

  2. Ny prisrekord i Stockholm

  3. Boligprisene i februar: Opp 8,5 prosent fra i fjor: Eneboliger og leiligheter stiger fortsatt

  4. Store variasjoner: Sjekk boligprisene der du bor

  5. Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år