Ny iPhone kan gi forsikringssvindel

Onsdag lanserer Apple etter alle solemerker sin nye iPhone. Forsikringsbransjen frykter at mange nå vil «bli frastjålet» sin gamle iPhone for å få ny på forsikringen.

Ny og lenger: På nettet florerer det med rykter om den nye iPhonen som etter alle solemerker lanseres onsdag. De fleste er enig om at før større skjerm enn tidligere. Forsikringsbransjen frykter svindel.

  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Ønsker seg nytt. Mange ønsker seg en ny iPhone, men når man må ut med flere tusenlapper for den nye telefonen, er det ikke alle som har råd. Noen forsøker å skaffe seg telefonen på uærlig vis:

– Historikken viser at hver gang Apple lanserer en ny iPhone, så går antall skademeldinger drastisk i været. Dessverre er vi redd det vil komme et nytt rush med henvendelser så snart iPhone 5 er ute i butikkene fordi folk ønsker seg den siste modellen, sier leder for skadeoppgjør i Storebrand Harald Lindeman.

Andre selskaper ser det samme, men peker samtidig på at det er et reelt tyveriproblem når det gjelder mobiltelefoner.

– 60 prosent av alle mobiltelefoner vi får meldt stjålet er stjålet i Norge. 2011 var «all-time-high» for utbetalinger, mens i år er vi 50 prosent over fjorårstallene, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Men Vennesland bekrefter også at de ser at det ved generasjonsskifter er flere telefoner som meldes stjålet.

Vil tyvene ha gamle telefoner? I DNB Skadeforsikring ser de samme problemet som de andre selskapene:

Øker kraftig: Bransjen ser at omlag 10 prosent av sakene er sviksaker, men dette øker kraftig når nye smarttelefoner lanseres, forteller Anne Stine Eger Mollestad, skadeleder i DNB Skadeforsikring

Foto: DNB

– Vi gjorde en analyse der vi så på statistikk for mistet og stjålet iPhone ved lanseringen av tidligere modeller, og det er ingen tvil om at vi opplever en kraftig økning i innrapporteringen av mistede og stjålet telefoner rett etter lansering av nye modeller, forteller skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Hun forteller at dette også gjelder ved lansering av iPad og andre dyre smarttelfoner for eksempel Samsung Galaxy-modellene.

– Det er naturligvis vanskelig å avdekke i hvor mange av disse tilfellene det dreier seg om svindel, men det er jo ingenting som skulle tilsi at denne økningen skulle finne sted rett etter lansering av en ny modell. Det er vel også tvilsomt at tyver plutselig skulle synes at en utrangert iphone-modell skulle være attraktiv å stjele?, kommenterer Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Les også:Forsikringene du behøver

Ber om trafikkdata. Utfordringen er å skille uærlige fra ærlige kunder.

– Anslag fra forsikringsbransjen tilsier at rundt 10% av alle innmeldte skader er sviksaker, men når det blir lansert en ny iphone mistenker vi at dette tallet ligger langt høyere, sier Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Storebrand Skadeforsikring AS. Harald Lindeman.

Foto: Johnny Syversen

Storebrand sier at de kommer til å be om god dokumentasjon fra kundene som melder sin gamle iPhone stjålet:

– Vi ber nå kunden sende inn trafikkdata slik at vi kan se på samtalehistorikken. Vi har avslått mange forsikringssaker med bakgrunn i trafikkdata. Ser vi at telefonen fortsatt er i bruk til de samme numrene som før, er det grunn til å fatte mistanke, sier Lindeman.

Dette kravet om dokumentasjon har åpenbart en preventiv effekt:

– Det er en del kunder vi ikke hører noe mer fra etter at vi har bedt dem sende oss trafikkdata fra mobilselskapet sitt, forteller Lindeman i Storebrand.

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjons-direktør i Europeiske Reiseforsikring.

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller også at de gjerne ser på historikken til den som melder telefonen stjålet:

– Hvis noen har fått frastjålet telefonen åtte ganger, er ikke det så vanlig, kommenterer hun.

For å luke ut uærlige sjeler, krever Europeiske Reiseforsikring derfor at telefonens IMEI-nummer er sperret, og at man ha meldt tyveriet til Politiet.

Les også:Tre forsikringer du må ha som student

Noe dekkes av reiseforsikringen. Med helårs reiseforsikring, vil man være dekket hvis man blir frastålet telefonen på reise, også dagsturer innenlands. Men ikke hvis man mister eller skader telefonen.

– Glemte, mistede eller skadete mobiltelefoner dekkes normalt ikke av reiseforsikringen, og derfor ser vi dessverre at mange dikter opp tyverihistorier i stedet, sier Lindeman i Storebrand.

Uklart når til Norge

Selv om de fleste antar at det kommer en ny Iphone i morgen, vil ikke Telenor si noe om når den eventuelt er klar for salg i Norge:

– Når det gjelder fremtidige Apple-lanseringer, må vi komme tilbake når vi har håndfast info om hva som vil gjelde, kommenterer informasjonssjef i Norge Anders Krokan til Dine Penger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. DNB Forsikring: Et holdningsproblem blant unge: Frykter svindel-boom etter iPhone-lansering i kveld

  2. Fikk mensen på bryllupsreise – ville ha igjen på reiseforsikringen

  3. Mange nordmenn får ingen hjelp av reiseforsikringen: Ferie-trøbbelet flest nektes erstatning for

  4. Forsikringsselskap: - Mobiltyverier gjør oss grå i håret

  5. Slik håndterer forsikringsselskapene Brussel-terroren